Bitcoinovo mjesto u budućnosti Vijetnama

Bitcoin je, kao i većina drugih kriptovaluta, nešto što jako opterećuje svijest regulatora i ekonomista razvijenih zemalja. Kao sredstvo plaćanja i općenita novčana vrijednost koja se ne temelji na nacionalnim fiat valutama, koncept je uspio radikalno promijeniti način na koji transakcije, ali i stvari poput BTC ulaganja, funkcioniraju širom svijeta.

Međutim, koncept bitcoina uglavnom je nešto što je uglavnom povezano sa zemljama takozvanog “prvog svijeta” ili razvijenim zemljama širom svijeta. Kada je riječ o zemljama koje se razvijaju i onima koje su još uvijek nerazvijene (osim značajke doznake digitalnih valuta), mnogi smatraju da su iste države izvan petlje kriptovaluta.

Ali ovo nije fiksno pravilo i postoji mnogo primjera koji pokazuju drugačiju sliku. Nedavno je država Vijetnama ušla u bitku kao jedna od tih država sa željom da legalizira i prizna BTC u zemlji. To bi moglo imati značajan utjecaj ne samo na digitalnu valutu, već i na istu državu i regiju jugoistočne Azije.

Plan za Hanoj ​​2018

Vijesti koje dolaze iz Vijetnama potekle su od najvišeg ureda u zemlji – premijera. Prema izjavi, zemlja ima sada odobreni plan za formalno priznavanje bitcoina kao oblika valjanog plaćanja. Plan predviđa da će se to priznanje održati do 2018. godine, što ga postavlja u vremenski okvir od oko 18 mjeseci, ovisno o tumačenju datuma završetka.

Premijer Nguyen Xuan Phuc iz Vijetnama pružio je središnjoj banci zemlje zadatak da stvori pravni okvir za to. Vijetnamsko Ministarstvo javne sigurnosti i Ministarstvo financija trebaju se pridružiti istom procesu.

Za sada je otkriveno da će prvi korak procesa biti međuvladina procjena o tome kako treba pristupiti istom procesu. Mora biti dovršen prije kolovoza 2018., nakon čega će se napraviti okvir za legalizaciju.

Oporezivanje

Kako se priprema dokument o legalizacijama, vijetnamski dužnosnici imat će dodatni zadatak – odgonetnuti oporezivanje akripto valuta. Održavajući se zajedno s legalizacijom, porezno pitanje treba biti riješeno do lipnja 2019.

To znači da do 2020. Vijetnam planira imati i pravni sustav za upotrebu kriptovaluta (barem BTC) i način oporezivanja istog ekosustava. Iako je ambiciozan, plan nikako nije nemoguć za veliku azijsku državu.

Istodobno, to signalizira veliki pomak u vijetnamskom pristupu kriptovalutama. 2014. vlada je izjavila da potrošači moraju biti svjesni rizika koji su povezani s digitalnim valutama. Ali, istovremeno, središnja banka očito radi na nekakvom planu usvajanja. Za sada se čini da je isti plan u potpunosti u pokretu.

Teška povijest

Od svih svjetskih naroda koji su se borili za svoju neovisnost od kolonijalne sile, malo je njih imalo tako strašnu noviju povijest kao što je Vijetnam. Prije toga poznata kao Indochina, pedesetih godina vodila je ogorčen rat da bi stekla neovisnost od Francuske. Ali to nije bilo nigdje u mjerilu onoga što je trebalo doći u obliku građanskog rata koji je zemlju podijelio na pola, suprotstavljajući sjever sjeveru i jugu.

U sukobu koji je djelovao kao zamjenik hladnoratovskih neprijateljstava, država Vijetnam završila je potpuno uništena s milijunima mrtvih, ali je također dovela do jasne pobjede komunističkog Sjevera koji je ujedinio zemlju i postao jedna od najvažnijih regionalnih igrači, iako uvijek iz manje istaknute uloge.

U desetljećima nakon rata u Vijetnamu, zemlja se borila za oslobađanje Kambodže od Crvenih Kmera i protiv njenog susjednog susjeda Kine, što je sve vrijeme rezultiralo razaranjem i smrću za zemlju koja se bori. Moglo bi se tvrditi da se tek nakon kraja 1980-ih i propasti Varšavskog pakta na Vijetnam spustio privid mira.

Ipak, kao što je povijest ponekad pokazala, poteškoće i nedaće mogu donijeti spektakularne sposobnosti za obnovu i promjene. U slučaju Vijetnama, slične su snage djelovale tijekom prethodnih desetljeća, a sada, izgleda da druga država puca u članstvo azijskog kluba Tigar.

Promjena vremena

Nakon složene geopolitičke izolacije i puno sukoba, kako velikih tako i malih, stranica se počela okretati za Vijetnam s početkom 21. stoljeća. Tada je nacija uspostavila diplomatske odnose sa svakom drugom zemljom na svijetu i započela program gospodarskog razvoja.

Od tada Vijetnam ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Dijelom je to bilo zbog ukupnog stanja industrijskih i ekonomskih teškoća, gdje je izgradnja bila lakša zbog katastrofalnog rasta koji je ranije imao Vijetnam.

Ciklus poboljšanja i razvoja nastavlja se, posebno zahvaljujući zemljopisu zemlje – u osnovi je okružena snažnim industrijskim proizvodnim središtima, uglavnom Kinom, ali i drugim zemljama Dalekog istoka. Izgradnja prema istom cilju izgleda kao logična opcija za bilo koji razvoj koji bi Vijetnam mogao tražiti.

Digitalna budućnost

Međutim, činjenica da se Vijetnam sprema da bitcoin učini pravnom protuvrijednošću bilo koje druge fiat valute, pokazuje drugačiji put razmišljanja. U ovom budućem Vijetnamu mogućnost stvaranja radnih mjesta i prihoda povezanih s digitalnim valutama čini se pametnom idejom. Danas se milijuni koriste bitcoin za kockanje na mreži, dobiti kredite, prodavati i kupovati stvari na mreži i raditi puno više.

Doći do položaja u kojem bi Vijetnam mogao iskoristiti svoj intelektualni potencijal umjesto čisto ručnog, fantastična je opcija za regionalnu državu, a ne samo za Hanoi. Isto bi bolje pripremilo Vijetnam za budućnost u kojoj će proizvodnja biti poremećena, baš kao i većina tradicionalnih industrija.

Imati bitcoin kao legalnu valutu čini se više nego razumnim, pogotovo zato što će ga mnoge države u široj regiji i dalje koristiti digitalne valute samo kroz humanitarne programe. Ako Vijetnam dođe do legalizacije BTC-a u planiranom roku, gotovo je sigurno da bi mu to uvelike pomoglo da postigne visoku razinu rasta u sljedećem desetljeću.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map