Bliži pogled na impičment

Stara je izreka u američkoj politici: „izbori imaju posljedice“. Za Republikansku stranku i predsjednika Donalda Trumpa, Međusobni izbori 2018. počinju dokazivati ​​istinu starog aksioma. Nakon što je 6. studenoga 2018. u Zastupničkom domu SAD-a osigurana demokratska većina, šansa za pokretanje kampanje opoziva protiv predsjednika Sjedinjenih Država (POTUS) višestruko je narasla.

Dalje, istraga Kongresa protiv Trumpa bit će ključni pokretač sudjelovanja na financijskim tržištima. U ovom je trenutku dobra ideja pogledati što je impičment, što se može dogoditi i kako to može utjecati na tržišta.

Što je predsjednički opoziv?

Pa, što je točno impičment američkog predsjednika? Po definiciji to je postupak koji američki Zastupnički dom podnosi optužbe protiv POTUS-a za navodne počinjene zločine. Kvalificirani prijestupi navode se kao „izdaja, primanje mita ili drugi visoki zločini i prekršaji“.

Proces opoziva ima tri dijela:

  • Prvo se pokreće kongresna istraga i podižu optužbe.
  • Drugo, Zastupnički dom glasa po svakoj podnesenoj optužbi. Za donošenje optužbe ili „opoziva“ potreban je glas većinom proste većine.
  • Na kraju, Senat provodi formalno suđenje optuženima i donosi presudu. Za osudu je potreban ⅔ glas većine. Ako je osuđen, POTUS se odmah uklanja s položaja.

Kao povijesnu točku, Zastupnički dom pokrenuo je postupak opoziva više od 60 puta od kraja 18. stoljeća. Mnogi od njih bili su protiv POTUSA koji sjedi. Samo su dva predsjednika formalno opozivana; Andrew Johnson i Bill Clinton. U oba slučaja Senat je oslobodio POTUS-a.

Povijesno gledano, izgledi favoriziraju Trumpa da prebrodi oluju. Međutim, povlače se paralele s ostavkom Richarda Nixona iz 1960-ih. Nixon je odstupio neposredno prije formalnih optužbi za opoziv. Mnogi u američkoj političkoj zajednici ovo navode kao mogući scenarij za Trumpa uoči izbora 2020. godine.

impičmentU povijesti Sjedinjenih Država samo su dva predsjednika bila oponašana.

Kolike su šanse za Trumpov impičment?

Za sada su sve prognoze Trumpova stvarnog uklanjanja s funkcije u najboljem slučaju obrazovane pretpostavke. Unatoč tome, kladionice i razne web stranice s političkim igrama poduzimaju mjere na tome što može biti pred POTUS-om. Evo nekoliko najznačajnijih šansi s web mjesta za političko trgovanje Predicit.com:

  • Trenutni izgledi kažu da postoji približno 65% šanse da će Trump formalno biti opozivan do kraja svog prvog mandata.
  • Trenutni izgledi kažu da postoji približno 80% šanse da Senat oslobodi Trumpa optužbi.
  • Od pisanja ovog članka, izgledi kažu da je Trumpu favorizirano (40%), a slijede Elizabeth Warren (32%) i Joe Biden (13%) za pobjedu na predsjedničkim izborima 2020..

Ulazeći u američki izborni ciklus 2020. godine, gotovo svi na tržištima znali su da nas čeka akcija bez presedana. Budući da su izbori još uvijek više od godinu dana, čini se da je početak bio malo rano. Iako je vjerojatnost uklanjanja Trumpa s funkcije minimalna, postoji mogućnost. Trgovcima se savjetuje da procjenjuju situaciju kako se razvija.

Pregled

Iako će impičment vjerojatno biti besplodan pothvat za Trumpovo protivljenje, nekoliko će stvari učiniti. Evo dva ključna pitanja koja proizlaze iz postupka koji će uzdrmati forex i futures tržišta uoči Nove godine 2020:

  • Trgovački rat između SAD-a i Kine: Treba misliti da će mogućnost smjene Trumpa s funkcije potkopati američke pregovaračke napore. Po mom mišljenju, Kina se neće žuriti s dogovorom s obzirom na političke nemire. To će zasigurno utjecati na trajno uvjerenje da u kratkom roku dolazi do značajnog globalnog gospodarskog usporavanja.
  • USMCA: Budući da je Kongres zaglibio u raspravama o opozivu, usvajanje Sporazuma između Sjedinjenih Država i Meksika i Kanade bit će izbačeno s puta. Ovo je velika stvar za USD / CAD i može dovesti do dramatičnog ponovnog određivanja cijena para.

Na kraju dana, vjerojatno ćemo vidjeti kako interes za sigurne luke raste, a volatilnost pogađa tržišta dionica. Budite u potrazi za bikovskim zlatom i medvjedastim USD / CHF tijekom srednjoročnog razdoblja. Dalje (Q1 2020), velike su šanse da će USD zadržati svoju vrijednost i da će “Trump Trump” u američkim dionicama doživjeti težak izazov. Postoji velika vjerojatnost da ćemo vidjeti neviđenu volatilnost američkih indeksa – razmislite o barem nekoliko dnevnih raspona od 1000-1500 točaka u DJIA. 

Nema sumnje, ovo su fascinantna politička vremena, prožeta neizvjesnošću. Naknadna nestabilnost tržišta stvorit će obilje mogućnosti. Za nas aktivne trgovce možda nikad neće biti bolje vrijeme biti na tržištima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map