Daily Brief, 01. listopada – Sve što danas trebate naučiti o zlatu!

Dobro jutro momci,

Cijene plemenitog metala, zlata, zatvorile su se na 1.885,236, nakon što su dosegle najvišu razinu od 1.902,21, a najnižu razinu od 1.881,32. Sve u svemu, kretanje zlata ostalo je medvjedasto tijekom cijelog dana. Unatoč objavi dnevnog gubitka u srijedu, cijene zlata završile su treće tromjesečje godine s dobitkom od 4%. Američki je dolar ponovno ojačao na tržištu, vagajući za cijenama žutog metala, ali indeks američkog dolara (DXY) u srijedu je bio gotovo nepromijenjen, na razini od 93,92. Međutim, u rujnu je uspio zabilježiti dobitak od 2%. Sveukupno, indeks američkog dolara pao je za 3,5% u 3. tromjesečju, pomažući zlatu da ostvari dobit u istom razdoblju.U srijedu je američki dolar bio stabilan zbog neuspjele debate američkog predsjednika u utorak. Kandidati za izbore, Donald Trump i Joe Biden, sudjelovali su u utorak u prvoj od tri predsjedničke rasprave. Razgovarali su o pitanjima poput Trumpovog vodstva, pandemije koronavirusa, poreza i američke ekonomije, ali rasprava je završila kaosom, niti jedan od kandidata nije izvukao odlučujuću prednost iz rasprave. Žuti metal, koji je dobivao uoči rasprave, iznenada pala, objavivši gubitke u srijedu nakon završetka rasprave.

U međuvremenu, nade za sljedeću rundu američkih poticajnih mjera porasle su u srijedu, nakon što je predsjednica američkog doma Nancy Pelosi rekla da je dogovor između demokrata i republikanaca moguć do kraja ovog tjedna. Optimizam oko američkog poticajnog paketa pomoći potaknut je i nakon što je američki ministar financija Steven Mnuchin u srijedu rekao da će Bijela kuća razgovarati s protukandidatima Demokratima u Kongresu.

Štoviše, najnoviji komentari guvernerke Federalne rezerve, Michelle Bowman, u srijedu, također su pomogli poboljšati osjećaj rizika. Rekla je da je gospodarski oporavak SAD-a od recesije izazvane koronavirusom bio neravan, jer je razina nezaposlenosti i dalje visoka, a potreba za daljnjim monetarnim poticajem i fiskalnom potporom i dalje postoji.

U međuvremenu je predsjednik banke Federalne rezerve Minneapolisa, Neel Kashkari, rekao da će se usitnjeni gospodarski oporavak SAD-a nastaviti, osim ako dramatična promjena ili proboj u razvoju cjepiva ili dramatična promjena politike ne dođu prije nego što se očekivalo. Rekao je da je trenutni sustav ispunjen velikim, neprihvatljivim rizicima i da je gospodarski oporavak usporediv s automobilom koji treba novi prijenos.

Što se tiče podataka, zlato je opadalo zbog poboljšanih osjećaja rizika iz optimističnih kineskih ekonomskih podataka objavljenih ranije tijekom dana. Kineski PMI za proizvodnju došao je iznad 50, na 51,5, i otkrio da se proizvodni sektor u Kini širio tijekom rujna. Nadalje, neindustrijski PMI iz Kine također je u rujnu porastao iznad 50,0, na 55,9, pružajući potporu optimizmu da će gospodarski oporavak biti brži od očekivanog.

Na američkoj fronti, promjena zaposlenosti u nepoljoprivrednom gospodarstvu ADP za rujan porasla je na 749 tisuća, u odnosu na očekivanih 650 tisuća, podržavajući američki dolar. U 17:20 GMT, čikaški PMI također se popeo iznad očekivanja od 52,0, na 62,4, pružajući snagu američkom dolaru. U 17:39 GMT, konačni podaci o BDP-u za tromjesečje pokazali su pad od -31,4% u odnosu na projiciranih -31,7%, što je povećalo američki dolar. Najavljena prodaja kuće u kolovozu također je porasla na 8,8% u odnosu na očekivanih 3,1% i podržala je američki dolar. Snažni makroekonomski podaci iz SAD-a dali su poticaj zelenoj valuti, vršeći pritisak na cijene žutog metala u srijedu.

Dnevni tehnički nivo

Podrška otporu

1.887,74 1.911,74

1.872,27 1.920,27

1.863,74 1.935,74

Točka okretanja: 1.896,27

Plemeniti metal, zlato, trguje na 1.892, a formirao je niz bočnih svijeća u satnom rasponu, pokazujući raspon trgovanja od 1.900 do 1.886. Bikov proboj na razini 1.900 mogao bi potaknuti kupnju do razine 1.918, zajedno s razinom podrške od 1.863. Pripazimo na američke podatke o zahtjevima za nezaposlene i PMI za proizvodnju kako bismo utvrdili daljnji trend na tržištu. Bikova pristranost danas se čini dominantnom. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map