Daily Brief, 18. siječnja – Sve što trebate znati o zlatu u ponedjeljak!

Tijekom azijskih trgovinskih sati u ponedjeljak, žuti metal uspio je zaustaviti niz izgubljenih ranih dana i pokupio je neke skromne ponude oko razine od 1.830 dolara, dok su se tržišni ulagači okretali sigurnom utočištu plemenitih metala zbog sve većeg broja slučajeva COVID-19 i sumornih američkih ekonomskih podataka.

Osim toga, oprezni osjećaji uoči početka mandata novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena i nedostatak bilo kakvih glavnih podataka / događaja, zajedno s dugim vikendom u SAD-u, pojačali su rizike, pružajući određenu dodatnu podršku na cijene metala u sigurnom utočištu. Kao što smo svi dobro svjesni, gospodin Biden već je objavio ogroman paket poticajnih sredstava za koronavirus (COVID-19) u iznosu od 1,9 bilijuna dolara, ali najnovije brbljanje oko otkazivanja dozvole za naftovod Keystone XL izvršnom akcijom na njegovom prvi dan ureda kontinuirano vrši negativni pritisak na raspoloženje na tržištu.

Suprotno tome, ispostavilo se da je prevladavajuća bikova pristranost oko američkog dolara, potpomognuta rizičnim tržišnim raspoloženjem, jedan od vodećih čimbenika koji je imao pokriće za bilo kakav dodatni dobitak u cijenama žutog metala, jer cijena od ZLATO obrnuto je povezano s cijenom američkog dolara. U međuvremenu, najnovija tvrdnja proizvođača cjepiva, da imaju sposobnost pripitomljavanja inačica koronavirusa, pomaže u ograničavanju dubljih gubitaka na tržišnom raspoloženju, što bi moglo izvršiti određeni pritisak na cijene žutog metala. Zlato se trenutno trguje na 1.837,93, a konsolidira se u rasponu između 1.804,39 i 1.839,54.

Globalno tržište dionica nije uspjelo zaustaviti negativne rezultate prošlog tjedna, ostajući kiselo toga dana uslijed nedostatka glavnih podataka / događaja i dugog vikenda u Sjedinjenim Državama. U međuvremenu je oprezni osjećaj uoči prvog dana mandata izabranog američkog predsjednika Joea Bidena također izvršio negativan pritisak na sentiment na tržištu. Prema najnovijim glasinama, očekuje se da će Biden otkazati kanadsku dozvolu za plinovod Keystone XL, a to vrši pritisak na raspoloženje tržišta i podupire imovinu iz sigurnih utočišta. Osim toga, još jedan razlog za rizično raspoloženje na tržištu mogao bi biti povezan s predstojećom predanošću ministrice riznice Janet Yellen tržišnoj vrijednosti dolara. Uz to, poteškoće i sumnje u vezi s ekonomijama SAD-a i Kine zbog koronavirusa (COVID-19) stvaraju dodatni teret koji opterećuje tržišno raspoloženje. Sumnje u ekonomski oporavak potaknute su nakon što su SAD i Kina objavile mješovite ekonomske podatke.

 

Što se tiče američkih podataka, osnovna maloprodajna prodaja smanjila se za 1,4% na mjesečnoj razini u prosincu, što je bilo više i od 0,1% smanjenja u predviđanjima i od 1,3% smanjenja zabilježenog u studenom. U međuvremenu, indeks proizvođačkih cijena (PPI) povećao se za 0,3% na mjesečnoj razini u prosincu, dok je prodaja na malo pala za 0,7% u istom mjesecu.

Na kineskom frontu podataka, kineski BDP u četvrtom tromjesečju (Q4) povećao se sa 6,1% na 6,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je umanjen na temelju QoQ, na 2,6%, u odnosu na projicirane 3,2% i prethodnih 2,7%. Štoviše, industrijska proizvodnja za prosinac porasla je iznad očekivanih 6,9%, na 7,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je prodaja na malo pala ispod prethodnog očitanja od 5,0% i tržišnog konsenzusa od 5,5%.

Osim ove strane, još jedan razlog negativnog raspoloženja za trgovanje mogao bi se pripisati i zabrinutosti zbog sve većeg broja slučajeva COVID-19 i ekonomski bolnim teškim zaključanjima, što je potaknulo siguran američki dolar.

Široko utemeljeni američki dolar uspio je povećati dobitak preko noći, ostajući bikovski na dan, budući da ulagači i dalje radije ulažu u imovinu sigurnog utočišta, uslijed sentimenta s rizikom na tržištu. Međutim, čini se da na dobit na američkom dolaru prilično ne utječu nevjerojatni američki podaci. Stoga su dobici na američkom dolaru postali ključni čimbenik koji je zadržao bilo kakav dodatni dobitak u cijenama zlata, zbog obrnutog odnosa između cijena ZLATO i zeleni novac.

Suprotno tome, sve manji broj slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji pomogao je ograničiti veće gubitke u raspoloženju na tržištu. Prema najnovijem izvješću, Velika Britanija je u nedjelju prijavila 38.598 novih slučajeva koronavirusa, što je najmanji broj od 27. prosinca. Ujedinjeno Kraljevstvo počet će nuditi doze cjepiva osobama u dobi od 70 i više godina i onima koji se smatraju klinički izuzetno ranjivima na koronavirus. Stoga će uvođenje cjepiva olakšati neka ekonomski štetna ograničenja zaključavanja u ožujku.

U nedostatku bilo kakvih većih podataka / događaja tog dana, trgovci na tržištu pripazit će na govor BOE-a Gov Bailey-a i Candian Housing Starts-a. U međuvremenu, katalizatori rizika, poput geopolitike i nevolja virusa, također će biti bitni za promatranje.

Svakodnevna podrška i otpor

S1 1.769,19


S2 1.802,78

S3 1.815,73

Točka okretanja 1,836.36

R1 1.849,32

R2 1.869,95

R3 1.903,53

 

Trgovanje u ZLATO bio je oštro medvjedast, na 1.801, prije nego što se odbio trgovati na razini od 1.831, što je djelovalo kao otpor. S gornje strane, bikovski prodor na 1.831 mogao bi proširiti trend kupovine i dovesti cijenu zlata prema sljedećim ciljanim područjima od 1.841 i 1.846, dok bi podrška mogla ostati na 1.831. RSI i MACD sugeriraju šanse da bi se trend kupnje mogao nastaviti i danas. Sretno!

10m

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map