Daily Brief, 30. rujna – Sve što danas trebate znati o zlatu!

Dobro jutro momci,

Cijene zlata su se zatvorile na 1.897,50, nakon što su dosegle najvišu razinu od 1.899,11, a najnižu od 1.875,50. Sve u svemu, kretanje zlata ostalo je bikovito tijekom dana. Cijene zlata produžile su dobit prethodnog dana, porasle su drugi dan zaredom u utorak, zbog slabosti američkog dolara i povećane nade za dodatne poticajne mjere američkog Kongresa.

U utorak je izvršni direktor New York Federal Reserve-a John C. Williams rekao da je, unatoč recesiji izazvanoj koronavirusom, američko gospodarstvo zdravije nego što se očekivalo. Također je rekao da će gospodarstvu trebati oko tri godine da povrati snagu i vrati se na razinu prije pandemije.

Predviđao je da će brojevima zaposlenih trebati tri godine da se vrate na normalu, a maksimalne razine zaposlenosti treba postići što je prije moguće kako bi se gospodarstvo oporavilo.

U međuvremenu, predsjednik Federalne rezerve Philadelphia, Patrick Harker, rekao je u utorak da gospodarski oporavak u Sjedinjenim Državama ovisi o ljudima koji slijede SOP. Rekao je da će razvoj cjepiva i usporavanje širenja virusa, nošenjem maski od strane američkih građana, igrati važnu ulogu u gospodarskom oporavku.

Harker je dodao da je, unatoč bržem gospodarskom rastu od očekivanog od recesije prošlog proljeća, za rast i dalje potreban kontinuirani pad stope novih zaraza. Harker vjeruje da je pad širenja zaraze posljedica upotrebe maski, posebno u zatvorenom.

Što se tiče američkog poticajnog paketa pomoći, Harker je rekao da su nezaposleni radnici i mala poduzeća, zajedno s ostalima koje je pandemija teško pogodila, trebali novi vladin paket pomoći, a savezni dužnosnici trebali bi ga osigurati. Predložio je da se treba osigurati najmanje još milijardu dolara fiskalnog poticaja kako bi se spriječio daljnji pad BDP-a.

S druge strane, potpredsjednik Federalne rezerve Richard Clarida rekao je u utorak da Fed neće povećavati kamatne stope dok se tržište rada u potpunosti ne oporavi. Također je rekao da se stope neće podizati sve dok se ne postigne cilj inflacije od 2% i ne nadmaši cilj već neko vrijeme.

Međutim, Središnja banka Sjedinjenih Država već je prognozirala da ti uvjeti neće biti ispunjeni do 2023. Dovish komentari Fedovih dužnosnika tog dana prouzrokovali su pad američkog dolara, što je gurnulo cijene žutih metala na gore..

U međuvremenu, najnoviji komentari američkog ministra financija Stevena Mnuchina i predsjednice doma Nancy Pelosi podržali su poticajno okruženje. U utorak je Pelosi rekla kako se nada da će se postići dogovor s Bijelom kućom oko paketa pomoći za koronavirus do ovog tjedna. Pelosi je razgovarala nakon sastanka sa Stevenom Mnuchinom, a njezini su komentari podržali optimizam da će SAD uskoro najaviti sljedeći krug poticajnih mjera.

U ponedjeljak je Pelosi rekao da su demokratski zastupnici predstavili novi paket pomoći za koronavirus u iznosu od 2,2 bilijuna dolara. Tržišni trgovci razveselili su ovu vijest i počeli kupovati zlato, gurajući cijene blizu razine 1.900.

U međuvremenu, američki podaci u utorak su bili pomiješani, ali nisu imali puno utjecaja na američki dolar i nisu uspjeli pružiti zamah cijenama žutog metala. Nadalje, napetosti između SAD-a i Kine nastavile su rasti, jer je američki predsjednik Trump počeo rasplamsavati Kinu, uoči američkih predsjedničkih izbora, kako bi osigurao svoj položaj za drugi mandat. Osim toga, šanse Kine za ispunjenje ciljeva kupnje u SAD-u, kako je utvrđeno u 1. fazi trgovinskog sporazuma između dvije najveće svjetske ekonomije, također se smanjuju iz dana u dan, što je također podržavalo raspoloženje na rizičnom tržištu i cijene zlata u sigurnom utočištu..

Još jedan čimbenik koji je u utorak podržao val zlata bio je porast strahova u vezi s pandemijom koronavirusa, nakon što je objavljeno da je virus odnio više života nego malarija, HIV, gripa i kolera u razdoblju od 10 mjeseci. To je također prouzročilo globalno ekonomsko uništenje i poremetilo je svakodnevicu svakog pojedinca. Strahovi su se povećali zbog vijesti da je globalni broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom prešao milion i da se bolest i dalje brzo širi.

Trgovci na tržištu sada s nestrpljenjem očekuju prvu debatu predsjednika SAD-a između Donalda Trumpa i Joea Bidena, koja će započeti kasno večeras. Nadalje, Steven Mnuchin i Nancy Pelosi također će u srijedu pružiti svježa ažuriranja američkog paketa stimulansa, koji već podržava cijene žutih metala, zbog optimizma koji generira.


 • Dnevni tehnički nivo:

  Podrška otporu

  1.859,54 1.896,64

  1.836,77 1.910,97

  1.822,44 1.933,74

  Pivot točka: 1.873,87

Plemeniti metal, zlato, trguje na razini od 1.882, a oblikovao je medvjeđu svijeću koja je zahvatila satnicu. Prekomjerno kupljeni metal vjerojatno će se trgovati s medvjedastim predrasudama kako bi se postigla 38,2% Fibonaccijeva retracement razina. S donje strane, zlato može pronaći potporu na razini od 1876, a otpor postaje područje potpore. Istodobno, medvjeđi proboj na razini od 1876 mogao bi dovesti cijene zlata prema razini od 1872. Danas dominira medvjeđa pristranost. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map