Dnevni pregled, 23. prosinca – Sve što danas trebate znati o zlatu!

Jučer se plemeniti metal, zlato, zatvorio na 1.859,88, nakon što je postigao najvišu razinu od 1.884,18, a najnižu razinu od 1.858,87. Cijene zlata pale su treći dan zaredom u utorak, usred strahova zbog nove varijante koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je američkom dolaru dala poticaj. 

Novi mutant koronavirusa koji se prvi put pojavio u Ujedinjenom Kraljevstvu, a o kojem je visoki dužnosnik britanskog zdravstva izvijestio da je “izvan kontrole”, pozvao je britansku vladu da nametne stroža nacionalna ograničenja u pokušaju zadržavanja virusa. Novi mutant navodno je bio mnogo zarazniji od uobičajenog oblika; međutim, nije dokazano da je opasniji od izvornog virusa. 

Izvješća sugeriraju da bi se ova nova varijanta koronavirusa mogla proširiti gotovo 70% brže od izvorne, zbog čega se broj infekcija u Ujedinjenom Kraljevstvu popeo na najviše rekordne razine u samo nekoliko dana. S obzirom na okolnosti, sve su europske zemlje i 40 drugih država širom svijeta uvele zabranu putovanja za dolazne letove iz Velike Britanije, što je dodalo postojeće strahove od globalnog gospodarskog oporavka. Rastući strahovi podigli su apel za sigurnim utočištem, što je u konačnici dodalo snagu zelenim novčanicama, budući da su ulagači u tom pogledu preferirali američki dolar nad žutim metalom. Rastuća potražnja za američkim dolarom dodala je dodatni pritisak na cijene zlata i one su ostale u utorak treći dan zaredom na negativnom teritoriju. 

S druge strane, američki zakonodavci odobrili su paket pomoći za najveću svjetsku ekonomiju u iznosu od 900 milijardi dolara, koji će pružiti dugo traženi poticaj milijunima američkih ljudi i tvrtki koje su pogođene pandemijom koronavirusa. Demokrati i republikanci odobrili su prijedlog zakona u Senatu, a Zastupnički dom otvorio je put za potpisivanje zakona predsjedniku Donaldu Trumpu na snagu. Sve veći broj slučajeva koronavirusa u SAD-u dodatno je ugrozio gospodarstvo, zbog čega su demokrati i republikanci napokon postigli dogovor oko zakona nakon višemjesečnih pregovora i neslaganja. Međutim, učinak takve pomoći uvijek šteti lokalnoj valuti, a američki je dolar bio pod pritiskom nakon ove vijesti, koja je u utorak na kraju pokrila daljnje gubitke u žutom metalu.

Naprijed, u 18:30 GMT, stigao je Konačni bruto domaći proizvod za treće tromjesečje, koji je porastao na 33,4% u odnosu na projiciranih 33,1%, podržavajući američki dolar i na kraju vršeći pritisak na cijene zlata. U 18:32 GMT ušao je konačni indeks cijena BDP-a u tromjesečju. Bio je u skladu s očekivanjima od 3,5%. U 19: 59GMT objavljen je Richmond Manufacturing Index za prosinac za SAD, što ukazuje na porast na 19, u odnosu na očekivanih 11, što je ojačalo američki dolar i dodalo gubitke u cijenama žutog metala. U 20:00 GMT, podaci CB-ovog povjerenja potrošača za prosinac pokazali su pad na 88,6, u odnosu na procijenjenih 97,1, težinom američkog dolara. Postojeća prodaja kuća za studeni uskladila se s predviđenih 6,70 milijuna. Zbog snažnih makroekonomskih podataka, američki dolar, koji je već bio visoko na brodu, prikupio je daljnju snagu i u utorak je teško utjecao na cijene žutog metala.

U međuvremenu, gubici u cijenama zlata bili su ograničeni zbog rastuće potražnje za sigurnim utočištima, nakon što je odnos između SAD-a i Kine ponovno došao na naslovnice. Američki State Department izdao je dodatna vizna ograničenja za kineske dužnosnike osumnjičene za kršenje ljudskih prava. U ponedjeljak je državni tajnik Mike Pompeo rekao da se vizna ograničenja odnose na kineske dužnosnike za koje SAD vjeruju da su odgovorni ili su saučesnici u represiji nad vjerskim i duhovnim praktičarima, pripadnicima etničkih manjinskih skupina, disidentima, braniteljima ljudskih prava, novinarima i drugima.

Pompeo je rekao da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja da počinitelji kršenja ljudskih prava nisu dobrodošli u zemlju. Rekao je da bi se i članovi obitelji ciljanih pojedinaca mogli suočiti s viznim ograničenjima. Ta su ograničenja dodala spor između SAD-a & Kina i podigla žalbu na sigurno utočište, ograničivši u utorak gubitke za žutim metalom.

 

Dnevni tehnički nivo

Podrška otporu

1.858,49 1.884,19

1.848,22 1.899,62

1.832,79 1.909,89

Pivot točka: 1.873,92

Zlato se trguje u uskom rasponu trgovanja između 1.884 i 1.874, a kršenje tog raspona na donju stranu moglo bi proširiti trend prodaje do razine 1.862. Istodobno, bikov proboj na razini 1,884 otpora mogao bi produljiti kupnju do sljedeće ciljne razine od 1,895 danas. Ideja je prodati ispod 1.872, a kupiti samo iznad 1.885. Istodobno, danas se može očekivati ​​burno trgovanje između 1.872 i 1.885. Sretno! 

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map