Europska komisija predlaže pilot projekt temeljen na Blockchainu

Kasna zima i rano proljeće 2017. očito su razdoblja kada EU postaje puno svjesnija blockchain tehnologije i onoga što bi mogla pružiti najvećoj političkoj uniji na svijetu. Isto buđenje nije uvijek prijateljski nastrojeno prema digitalnoj valuti, kao što pokazuje nedavni nacrt zakona o pranju novca, ali očito postoji potisak prema ovoj tehnologiji općenito.

Najnoviji primjer dolazi u obliku Europske komisije koja nudi preporuku koja uključuje projekt zasnovan na blockchainu u domeni upravljanja. Najava je znak dobrodošlice zajednici za razvoj blockchaina, ali također, prema mnogima, neobičan i suptilan nagovještaj digitalnih valuta koje su trenutno u funkciji, uključujući bitcoin.

Ovdje su detalji prijedloga i razlog zašto to može snažno odjeknuti unutar EU-a i načina na koji vodi svoje vladino poslovanje.

Dokaz o konceptu propisa

Komisija EU-a, kao izvršna grana EU-a, došla je do ovog prijedloga kao načina izgradnje projekta provjere koncepta u domeni upravljanja, posebno regulatornih postupaka. Prema nacrtu Europske komisije izrađenom za Parlament Europske unije, ali i za Središnju banku Europske unije, cilj projekta je unapređivanje svijesti i znanja o blockchain tehnologiji.

Fokus poboljšanja bio bi regulatorna zajednica koja djeluje pod EU. Nadalje, komunikacija predstavljena u obliku ovog nacrta pokrivala je ideju da će Komisija uskoro pokrenuti postupak javnih konzultacija kada je riječ o financijskoj tehnologiji.

Kroz to Komisija želi poboljšati dostupnost i učinkovitost tržišta EU-a. Ali, najvažniji element nacrta je pilot projekt koji bi se razvio pod vodstvom dužnosnika EU-a.

Blockchain projekt Europske komisije

Komisija navodi da će projekt koji predlažu dobiti financiranje od Europskog parlamenta kao službeni poduhvat osmišljen za jačanje stručnosti i regulatornih kapaciteta nacionalnih regulatora. Ova bi se korist postigla u odnosu na tehnologiju distribuirane knjige. U blockchain domeni, distribuirana knjiga je jedno od glavnih područja primjene zahvaljujući činjenici da omogućuje postojanje kriptovaluta.

Vijest da je Komisija spremna započeti nove projekte nije toliko iznenađujuća imajući u vidu da su se sredinom veljače dogodili neki od tih pothvata. Među njima su aplikacije javnog sektora već isprobane i testirane.

Trenutno oblik projekta nije vrlo jasan i postoje pitanja vezana uz partnerstva kroz koja će ovaj projekt biti dovršen. Istodobno, mnogi se pitaju kakav je stvarni osjećaj unutar briselskih koridora moći kada su u pitanju i digitalne valute temeljene na blockchainu i njihova temeljna tehnologija.

Otvoreno zatvorena politika

Kad se uzmu u obzir birokratski aspekti dužnosnika EU-a, jasno je vidjeti zašto toliko ljudi u EU-u sve više zauzima protuvladin stav. U nekim trenucima, kao što je Brexit jasno pokazao, isti osjećaj postaje toliko jak da naciju jednostavno potisne iz EU, što će uskoro postati zabrinjavajući presedan.

Ali, sustav koji upravlja jednom od najnaprednijih političkih struktura na jednom od najnasilnijih mjesta na planetu (povijesno gledano) u mnogo je razloga duboko manjkav. Imajući to na umu, politički stavovi EU-a tijekom posljednjih nekoliko mjeseci to jasno pokazuju.

Dok nebrojeni broj građana EU koristi bitcoin za klađenje u internetskim kockarnicama, zaposliti BTC kao alternativa redovnom sportskom klađenju, ili jednostavno kupuju stvari putem interneta, regulatori EU žele stvoriti bazu podataka novčanika s digitalnom valutom. Kao i većinu vremena, ovo se odvija u obliku zaštite javnosti od programa pranja novca, stvarnost pokazuje reakcionarni stav prema ovom napretku FinTecha.


Ali, to je također dio veće start-stop ili otvoreno-zatvorene politike koja uzima osnovnu tehnologiju blockchaina i svojevrsno kategorizira svoje uređaje u korisne i potencijalno štetne primjene. Iako ova ideja jednostavno nije istinita, ona također pokazuje da državna tijela jednostavno guraju vlastiti birokratski program.

Poboljšanje propisa i dodavanje propisa

Jedna od ključnih točaka euroskeptičnih političara iz gotovo bilo kojeg dijela kontinenta je ideja da je EU postala bizantski div zakona i propisa koji koče rast. Kada se ispita stanje gospodarstva EU, nije teško vidjeti mnogo dokaza za ovu ideju. Problem za EU i proevropske političare jest činjenica da isti osjećaj redovito slijedi nacionalističko razmišljanje i mnogi drugi problemi, ali osnovna ideja zvuči istinito i nacrti poput ovih pokazuju da isti mentalitet sada prelazi u novu tehniku.

Iako su neki, poput premijera na Malti, zahtijevali od zakonodavaca EU-a da prihvate postojeće digitalne valute, čini se da im se način razmišljanja većine predstavnika srednje klase i dalje čvrsto suprotstavlja. Ili će, u najboljem slučaju, regulatorni nadzor ugušiti potencijal rasta u ključnim godinama koje su ispred svijeta u istoj domeni.

S druge strane, svaku primjenu blockchaina koja je povezana s poboljšanjem propisa pozdravio je raširenih ruku i osigurao sredstva iz EU-a za njihov razvoj. Ovaj je sustav gotovo siguran put prema niskom rastu i manjem mogućnostima u desetljeću koje dolazi, što će najvjerojatnije biti doba blockchain aplikacija. Ovdje je sve, od provjere privatnih dokumenata do eSport natjecanja će upošljavati neku vrstu blockchaina.

Nitko ne može tvrditi da ti projekti neće pružiti određeni poticaj domaćoj zajednici za razvoj blockchaina, ali oni će biti dovršeni i izvedeni u ograničenom vremenskom razdoblju. Nakon toga, EU će i dalje biti neprijateljsko mjesto za bilo koji razvoj blockchaina za digitalne valute, ali im je na raspolaganju još više što se tiče regulacije.

Problem je u tome što će ova uredba zaštititi građane EU-a, ali i izvršiti toliki pritisak na razvoj da bi negativne strane mogle uvelike nadmašiti bilo kakvu sigurnosnu korist.

Izvor: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map