Forex kratki sastanak američke sesije, 18. lipnja – Euro pada na Draghijeve komentare o stopi rezanja

Ekonomski podaci iz najrazvijenijih / glavnih zemalja širom svijeta postaju sve slabiji posljednjih mjeseci, jer je globalno gospodarstvo još jednom skočilo u minus nakon kratkotrajnog poboljšanja u Q1 ove godine. Danas smo u Q1 u Australiji zabilježili pad cijena kuća za 3,0%, što je peti uzastopni tromjesečni pad. Sinoć su objavljeni i zapisnici o monetarnoj politici, koje nisam provjeravao, ali pretpostavljam da su poslušni jer je RBA na tom sastanku smanjio kamatne stope. AUD / USD je jutros bio niži što potvrđuje dovish pristranost iz RBA.

Iako je iznenađenje danas stigao od Maria Draghija i Europske središnje banke. Draghi je prihvatio ekonomski pad u kojem se trenutno nalazi eurozona i zvučao je zabrinuto zbog inflacije, što nije bilo previše iznenađujuće nakon pada ispod 1,0% osnovnog CPI (indeksa potrošačkih cijena) prošlog mjeseca i trenda pada inflatornih očekivanja . Rekao je da su potrebni dodatni poticaji ako se gospodarstvo ne popravi, što se čini da se neće, te je spomenuo snižavanje stopa kao jedan od glavnih alata koje ECB ima. Euro je zaronio nakon tih komentara, što pretpostavljam da ide u prilog ECB-u, ali Donald Trump odgovorio je na te komentare, kriveći ECB. Iako mislim da je tweet bio usmjeren na FED koji će se sastati u srijedu.

Europska sjednica

 • Ekonomsko raspoloženje ZEW-a iz eurozone – Ekonomski sentiment imao je pogoršani trend tijekom prošle godine, dosegnuvši najniži nivo u studenom na -22 boda, ali se od tada počeo poboljšavati i u travnju je sentiment opet postao pozitivan. No, to nije potrajalo, jer je osjećaj prošlog mjeseca ponovno postao negativan, pavši na -1,6 bodova. Očekivalo se da će se ovaj mjesec pogoršati i pasti na -3,6 bodova, ali nakon velikog pada na -21,1 bodova njemačkog ZEW-ovog gospodarskog raspoloženja koji je objavljen ranije, tržište je bilo pripremljeno za još jedan veliki pad broja eurozone. To se i dogodilo i gospodarski osjećaj eurozone ZEW pao je na -20,2 boda, tako da je Mario Draghi s pravom bio zabrinut.
 • Konačna inflacija u CPI eurozone – Inflacija je također u slabljenju u eurozoni, kao i u ostatku svijeta, ali zabilježili smo skok u travnju, iako to nije bilo stvarno jer je uskrsni vikend tog mjeseca jako utjecao na cijene. U svibnju je inflacija ponovno oslabila i glavni je CPI (indeks potrošačkih cijena) pao na 1,2% sa 1,7%, dok je osnovni CPI opao na 0,8% s 1,3% u travnju. Konačno čitanje objavljeno je jutros i nije pokazalo nikakvu promjenu u odnosu na prethodno čitanje, pa inflacija u Europi uistinu ide prema dolje.
 • Draghi spominje donose povratne stope – Draghijev govor u Sintri objavljen je jutros s komentarom na naslov da su veća smanjenja stopa dio alata središnje banke. QE i dalje ima znatnu slobodu, ograničenja QE specifična su za nepredviđene slučajeve s kojima se suočava ECB. Ako se izgledi ne poboljšaju, potreban je dodatni poticaj, negativne stope pokazale su se vrlo važnim alatom i pokazatelji za sljedeća tromjesečja ukazuju na dugotrajnu mekoću. ECB je u stanju poboljšati naprijed usmjeravanje prilagođavanjem svoje pristranosti i uvjetovanosti kako bi se uzele u obzir varijacije u putu prilagodbe inflacije. Sljedećih tjedana razmotrit ćemo kako se naši instrumenti mogu prilagoditi proporcionalno težini rizika za stabilnost cijena.
 • Ifo smanjuje rast BDP-a za Njemačku – Ifo je danas ponovno smanjio prognozu rasta BDP-a za Njemačku 2020. na 1,7% s 1,8% ranije. Prognoza BDP-a za 2019. godinu ostala je nepromijenjena na 0,6%, što je prilično nisko. Također su spomenuli slabost industrijskog sektora koja se prelila na tržište rada, domaće gospodarstvo, tako teška vremena pred Njemačkom.

Zasjedanje u SAD-u

 • Trump uzima udarac u ECB-u, ali cilja na FED – Američki predsjednik Donald Trump tweetao je čim je ustao nakon što je vidio [] EUR / USD]] znatno niže nakon jutrosnjih Draghijevih komentara. Evo tvita “Mario Draghi upravo je najavio da bi moglo doći do dodatnih poticaja, koji su odmah spustili euro prema dolaru, što im je nepravedno olakšalo natjecanje protiv SAD-a. S tim se godinama izvlače, zajedno s Kinom i drugima ”. I još jedan tweet odmah nakon toga: Adut
 • Merkel prijeti Iranu ako Iran ne održi nuklearni pakt – Njemačka kancelarka Angela Merkel komentirala je danas Iran rekavši da će biti posljedica ako Iran ne održi nuklearni pakt. Moramo učiniti sve da mirno riješimo situaciju. SAD su povećale vojnu prisutnost u regiji, pa stvari i ovdje eskaliraju.
 • Kanadska proizvodnja – Prodaja u proizvodnji bila je negativna u tri od posljednjih pet mjeseci u Kanadi, ali izvještaj objavljen prošlog mjeseca pokazao je pristojan skok od 2,1% u ožujku, koji je danas revidiran na 2,6%. Očekivalo se da će današnje izvješće u travnju zabilježiti još jedan porast od 0,6%, ali prodaja je umjesto toga promašila očekivanja za 0,6%. Nove su narudžbe također postale negativne za taj mjesec na -1,4% u odnosu na + 2,5% prije, koje su revidirane više sa + 1,5%.
 • Trump ponovno cvrkuće, ovaj put o Kini – Bilo je neke brige da se sastanak uopće neće održati. Nada se da će se trgovinski pregovori ponovno pokrenuti na putu do dogovora. Ali Trump je objavio prilično pozitivan tweet po tom pitanju, pa evo:
 • adutski tweet

Medvjedast EUR / USD

 1. Trend se ponovno pretvorio u medvjeđi
 2. Osnove su golubove
 3. ECB se danas pretvorio u još više volje
 4. MA-ovi guraju cijenu prema dolje

50 i 20 SMA potiskuju cijenu prema dolje

EUR / USD bio je prilično bikovit u prethodna dva tjedna, jer se USD posljednjih mjeseci okrenuo prema mekšim ekonomskim podacima iz SAD-a. No, veći medvjeđi trend ponovno se nastavio za ovaj par, a temelji se i dalje pogoršavaju za euro, poput velikog pada ekonomskog raspoloženja ZEW-a koji smo jutros vidjeli iz Njemačke i eurozone. ECB se također danas još više okrenuo, što implicira nadolazeće smanjenje stope ove godine i ovaj je par izgubio oko 60 pipova. Postavljao je mali povrat više što je dobra prilika za prodaju jer se pomični prosjeci brzo približavaju.

U zaključku

Donald Trump započeo je dan danas rano, primivši udarac u ECB-u zbog pretvaranja goluba koji je euro doveo dolje i europska tržišta dionica povećala. Trump mrzi što je FED u ciklusu pooštravanja stopa, pa su današnji tweetovi usmjereni na FED koji će se sastati sutra, više nego na ECB. Dakle, očekujem da će i FED zvučati nekako glupo, ali nisam siguran u vezi sa smanjenjem stope u srpnju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map