Forex kratki sastanak američke sjednice, 28. lipnja – Nitko ne ide nikamo dok ne završi summit G20

Posljednjih mjeseci mnogo se događa u vezi s financijskim tržištima. Globalno gospodarstvo ponovno se počelo pogoršavati nakon kratkotrajnog oživljavanja u Q1 iu Q2, globalno gospodarsko usporavanje je još više ubrzalo, s američkim gospodarstvom koje se kao dobro držalo u 2018, sada pridruživši se ostalim glavnim gospodarstvima. Trgovinski rat s Kinom također se pojačao u posljednja dva mjeseca što je naštetilo osjećajima na financijskim tržištima, dok su geopolitičke napetosti između SAD-a i Irana gotovo dovele do novog rata na Bliskom istoku. Dakle, financijska su tržišta bila nekako užurbana tijekom ova dva mjeseca.

Ali sada je napokon stigao Summit G20, koji bi nam trebao pružiti određenu jasnost kamo bi se stvari mogle kretati u narednim mjesecima. Glavno pitanje ovog summita je sastanak američkog predsjednika Trumpa i kineskog kolege Xija. Kina ima sve oči na ovom sastanku, pokušavajući se odmoriti od carina, ali ništa nije sigurno. Američki ministar trgovine Mnuchin je rekao da je trgovinski posao sklopljen 90%, ali baš kao i sporazum o Brexitu koji je bio 95% završen, najvažnije je 5% ili 10%. Dakle, o svim tim pitanjima, uključujući Brexit i Europski parlament, raspravljat će se na ovom summitu i svi čekaju što će se odlučiti prije nego što zauzmu bilo koju stranu na financijskim tržištima, i zato je cijena danas bila minimalna.

Europska sjednica

 • Francuska potrošnja i preliminarni CPI – Potrošačka potrošnja opadala je u tri od posljednjih pet mjeseci od prosinca prošle godine, jer je francusko gospodarstvo znatno oslabilo. Iako su zadnja dva mjeseca bila pozitivna, s porastom potrošnje u ožujku za 0,8%, kao što je pokazalo prošlomjesečno izvješće, ali danas je revidirana znatno niža na 0,3%. Današnje izvješće koje je bilo za svibanj trebalo je pokazati porast potrošačke potrošnje za 0,2%, ali je iznosilo 0,4%, što je pozitivno. CPI inflacija za ovaj mjesec također je pobijedila očekivanja od 0,0% i umjesto toga porasla za 0,2%, ali prošli mjesec revidiran je niže sa 0,2% na 0,1%.
 • Britanski BDP – Britanski konačni BDP za Q1 danas je izašao kako se i očekivalo, pokazujući stopu rasta od 0,5%. Sveukupni BDP je veći u usporedbi s istim tromjesečjem prije godinu dana, britanski se BDP povećao za 1,8% na četvrtinu 1 (od siječnja do ožujka) 2019., s 1,4% u godini na četvrtinu 4 (od listopada do decembra) 2018. potvrda da se britansko gospodarstvo dobro držalo u prvom tromjesečju, ali problematično je drugo tromjesečje. Očekivalo se da će deficit tekućeg računa narasti s oko -23 milijarde na 32 milijarde funti, ali je dosegao -30 milijardi.
 • CPI eurozone u odnosu na prošlu godinu – Izvješće o inflaciji iz eurozone objavljeno je jutros, a glavni CPI ostao je nepromijenjen na 1,2%. No, osnovni CPI koji je važniji povećao se za 3 boda, dosegavši ​​1,1% u odnosu na očekivani 1,0% i porast od 0,8% prošlog mjeseca. Ovo je brzi preokret nakon prošlogodišnjeg pada inflacije, što je pozitivno za Euro i ECB. Iako nije velik broj, barem se temeljni CPI pomaknuo iznad 1,0% što je minimalni cilj i crvena linija za ECB.
 • Talijanski CPI MoM – Inflacija je ove godine u Italiji bila pozitivna, iako je prošli mjesec revidiran niže na 0,0% sa 0,1%. Ali ovaj mjesec vidjeli smo još jedan pozitivan broj. Talijanski CPI MoM također je nadmašio očekivanja od 0,0%, dosegnuvši 0,2% ovog mjeseca. Međugodišnja inflacija također je porasla na 0,8% prema 0,7% očekivanih.
 • Kineska je pažnja na sastanku Trump-Xi – Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je jutros da će pravodobno objaviti informacije o sastanku Trump-Xi. Kina se nada da će se SAD i Kina međusobno susresti na pola puta, ali kao što sam već rekao, u ovoj situaciji nema pola puta.

Zasjedanje u SAD-u

 • Trump tweetovi na burzi – Američki predsjednik Donald Trump boravi u Japanu, pa očekujte da će njegov tweet izaći ranije nego inače ovog vikenda. Danas je već tvitnuo: “Burza je masovno rasla od dana nakon što sam pobijedila na izborima, pa sve do dana kada sam preuzela dužnost, zbog entuzijazma zbog činjenice da ću biti predsjednik. To veliko povećanje na burzi mora mi se pripisati. Ako je Hillary pobijedila – veliki pad! ”
 • Kanadski BDP – Izvješće o BDP-u iz Kanade objavljeno je maloprije, a BDP se u travnju povećao za 0,3%, u odnosu na očekivani 0,2%. BDP je na godišnjoj razini iznosio + 1,5%, propustivši očekivanja od + 1,6% očekivanih, ali je veći od prošlog mjeseca koji je iznosio + 1,4%. U travnju je proizvodnja roba zabilježila rast od + 0,4%, u odnosu na + 0,8% u ožujku. Sektor usluga povećao se za + 0,2% sa + 0,4% u ožujku. Indeks cijena sirovina (RMPI) smanjio se za 2,3%, što je bolje od očekivanog pada od 3%. Iako, to dolazi nakon snažnog skoka od 5,6% u ožujku. BDP se smanjio u Kanadi tijekom posljednjih mjeseci 2018., ali čini se da se sada stvara pozitivan trend, što je pozitivno za CAD. USD / CAD izgubio je 20 pipova nakon objavljivanja izvješća o BDP-u, ali neke od tih gubitaka sada prati.
 • Osobna potrošnja i prihodi u SAD-u – Osobna potrošnja bila je prilično slaba početkom ove godine, na što je utjecalo i gašenje vlade. Iako je u posljednja tri mjeseca potrošnja porasla, a prošlomjesečni broj za travanj revidiran je na 0,6% s 0,3% u početku. Očekivalo se da će potrošnja za svibanj porasti za 0,5%, ali promašena očekivanja dosegla su 0,4%, što je ipak dobar broj. Osobni dohodak također je ispao pozitivan, pokazujući 0,5% u svibnju u odnosu na 0,3% očekivano, baš kao i u travnju.

Medvjedast USD / CAD

 1. Povlačenje više je gotovo na H4 ljestvici
 2. MA-ovi guraju ovaj par prema dolje
 3. Osnove su za ovaj par medvjeđe

Povratak je ovaj tjedan bio jako slab

USD / CAD je prošlog tjedna postao medvjedast, posebno nakon sastanka FED-a prošle srijede i za to je vrijeme izgubio oko 350 pipova od vrha do dna. Uspon cijena sirove nafte također je pomogao CAD-u, koji je i dalje bikovski, dok USD / CAD ostaje medvjedast. Osnove također pokazuju prema dolje i današnja pozitivna procjena BDP-a iz Kanade poslala je ovaj par 20 pipova više. Pomični prosjeci također guraju cijenu na niže, tako da za ovaj par sve vrište medvjeđe.

U zaključku

Summit G20 već je započeo, ali odatle još nismo dobili nikakve suvisle poruke. Pretpostavljam da danas rade rituale uljudnosti prije nego što počnu odrasli razgovori. Trump je danas objavio tweet o skupu na burzama, no ako on i kineski predsjednik Xi ovog vikenda ne postignu dogovor, burze će se opet pretvoriti u medvjeđe, što bi bilo smiješno. Ali, nadajmo se najboljem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map