Forex signali Američka kratka sjednica, 6. prosinca – USD preokreće na boljim brojevima radnih mjesta, CAD pada na mekše

Rizovna imovina malo je porasla rano ujutro, nakon što je Kina rekla da će razmotriti odricanje od carina za neke američke poljoprivredne proizvode, iako dolazi s neizravnim upozorenjem. To se dodalo jučerašnjim komentarima Donalda Trumpa da razgovori s Kinom idu dobro, kao i Bloombergovom izvještaju da će sporazum prve faze biti službeni od 15. prosinca. Kina je obećala ukinuti neke američke carine, no, tržišta su danas bila zabrinuta zbog američkog izvještaja o zapošljavanju, pa su trgovci bili oprezni dok smo se približavali vremenu izlaska.

Izvješće o zapošljavanju u SAD-u bilo je puno bolje od očekivanog, s tim što su neplatišne liste plaća znatno veće od očekivanih za listopad, a prethodni mjesec također je revidiran na višem nivou. Stopa nezaposlenosti bila je niža, ali zarada je malo promašila očekivanja. No, broj zarada za listopad revidiran je veći, što je više nego nadoknadilo promašaj u broju iz studenoga. ZLATO napravio veliki medvjeđi preokret nakon tog izvještaja.

Izvješće o zapošljavanju iz Kanade bilo je puno gore od očekivanog, stopa nezaposlenosti skočila je 4 boda na 5,9%, a zaposlenost je opala za ogromnih 71 tisuću, što je bilo u suprotnosti s očekivanjima povećanja zaposlenosti. Da je stopa sudjelovanja ostala ista, nezaposlenost bi se pomaknula na 6,0%. S druge strane, OPEC + je odlučio smanjiti proizvodnju nafte za 50 tisuća barela dnevno, ali čini se da sirova nafta njime nije impresionirana.

Europsko zasjedanje

 • Kina uzvraća nakon zakona iz Xinjianga – Američki je senat ranije ovog tjedna usvojio zakon o ljudskim pravima nad političkim zatvorenicima u Xinjiangu. Danas su kineski državni mediji izvještavali, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova, rekavši da Kina kaže da poduzima protumjere protiv američkih sankcija kineskim dužnosnicima. Kina je obavijestila američko veleposlanstvo o protumjerama, ali poziva SAD da ukine sankcije kineskim dužnosnicima.
 • Njemačka industrijska proizvodnja  – Njemačka industrijska proizvodnja dugo je bila hirovita, ali više se oslanjala na negativnu stranu. U posljednja četiri mjeseca industrijska je proizvodnja tri puta opala. Očekivalo se da će u listopadu postati pozitivno i povećati se za 0,1%, nakon smanjenja od 0,6% u rujnu. Ali, i dalje je ostao negativan, bilježeći veliki pad od 1,7% za listopad.
 • Komentar Brexita – Vođa laburista Jeremy Corbyn rekao je rano danas da britanski premijer Boris Johnson obmanjuje glasače na Brexitu. Corbyn tvrdi da ima “hladne i čvrste dokaze” koji pokazuju utjecaj sporazuma o Brexitu na velike dijelove zemlje i posebno “pitanje Sjeverne Irske”, pozivajući se na povjerljivo vladino izvješće. Kasnije je britanski premijer Johnson odgovorio da je Corbynov dokument “potpuna glupost”. Neće biti provjera između Sjeverne Irske i Britanije. Nisam vidio dokument koji su predstavili laburisti, ali to je ‘potpuna glupost’. U međuvremenu, anketa Ipsosa za izbore u Velikoj Britaniji pokazala je da su konzervativci 44% (nepromijenjeni), laburisti 32% (+4).
 • OPEC + će dodatno smanjiti proizvodnju – Zemlje OPEC + sastaju se u Beču kako bi razgovarale i o proizvodnji nafte i cijenama. U posljednjih nekoliko tjedana čuli smo komentare koji sugeriraju da će kartel dodatno smanjiti proizvodnju nafte, posebno iz Saudijske Arabije, ali čuli smo i suprotstavljene komentare iz drugih zemalja OPEC-a +, ponajviše Rusije. Ranije tijekom dana, saudijski ministar nafte, princ Salman Bin Abdulaziz dao je nekoliko komentara kao u nastavku:
 • Tržište će nam morati vjerovati
 • OPEC pokušava pokazati analitičarima da radimo svoj posao
 • Svjetska ekonomija i dalje će biti dobro opskrbljena
 • Ali daljnje zalaganje omogućit će nam svima da koristimo
 • OPEC + želi dokazati da će se pridržavati sporazuma

Kasnije smo čuli glasine da se kaže da su se ministri OPEC + složili na dogovor kojim će se dodatno obuzdati proizvodnja za 50.000 barela dnevno.

Američka sjednica

 • Kanadsko izvješće o zapošljavanju – Izvještaj o zapošljavanju iz Kanade objavljen je i ranije danas. Očekivalo se da će stopa nezaposlenosti ostati nepromijenjena na 5,5%, ali je porasla na 5,9%. Neto promjena zaposlenosti za studeni iznosila je -71,2 K naspram + 10 000 procijenjenih, što znači da su radna mjesta opala. Promjena zaposlenosti s punim radnim vremenom -32,8 tisuće naspram procjene od 15 tisuća. Promjena zaposlenja na pola radnog vremena -38,4 tisuće naspram + 10 tisuća procijenjenih. Stopa plaća po satu bila je niža na 4,4% prema 4,5% procijenjenih. Stopa sudjelovanja također je niža na 65,6%, naspram procijenjenih 65,7%, što znači da bi se, ako bi ostala nepromijenjena, povećala na 6%.

 • Izvješće o zapošljavanju u SAD-u – Objavljeno je izvješće o zapošljavanju iz SAD-a. Nezaposlenost je pala na 5,5% u odnosu na očekivanih 5,6%. Promjena na neplatišnim platnim spiskovima (nova radna mjesta) porasla je na 266 tisuća, što je premašilo procjene od 180 tisuća. Promjena na privatnom platnom spisku također je porasla na 254 tisuće naspram 178 tisuća procijenjenih. Platni spiskovi za proizvodnju dosegli su 54 tisuće naspram 40 tisuća procijenjenih. Stopa sudjelovanja u radnoj snazi ​​također je opala na 63,2% sa 63,3% prošlog mjeseca, što je čini se razlog smanjenja stope nezaposlenosti.
 • Izvješće o zaradi SAD-a – Prosječna zarada po satu za studeni promašila je očekivanja i iznosila je 0,2% u odnosu na procijenjene 0,3%, ali listopad je revidiran na 0,4% s 0,2% ranije. Prosječna zarada po satu međugodišnje je porasla na 3,1% naspram 3,0% procijenjenih.
 • Potrošački osjećaj SAD-a – Izvještaj američkog Prelim UoM Consumer Sentiment objavljen je maloprije. Očekivalo se da će se blago poboljšati na 97,0 bodova, sa 96,8 u studenom, koji je revidiran većom prilikom druge revizije, sa 95,7 bodova. Ali, ušlo je puno bolje, skočivši na 99,2 boda. Veleprodajne zalihe iznosile su + 0,1% naspram 0,2% procjena. Veleprodajna prodaja zabilježila je pad od 0,7% naspram -0,1% prošlog mjeseca, što je revidirano s 0,0%. Trenutni se uvjeti povećali na 115,2 boda naspram 112,8 procijenjenih. U odnosu na 111,6 prošlog mjeseca. Očekivanja su također porasla na 88,9 bodova naspram 87,5 procijenjenih, u odnosu na 87,3 prošlog mjeseca. Jednogodišnja inflacijska očekivanja padaju na 2,4% sa 2,5%, 5 – 10-godišnja inflacijska očekivanja padaju na 2,3% sa 2,5%.

Trguje u vidu

Poput bika NZD / USD Opet

 • Trend je porastao više od 2 mjeseca
 • Povlačenje donjeg dijela je završeno
 • 50 SMA ponovno pruža podršku

50 SMA danas ponovno plaši prodavače

NZD / USD napravio je bikovski preokret početkom listopada, koji je izgledao baš kao još jedan ulazak više prije nego što su prodavači gurnuli dalje ispod. Ali, prodavači se nisu vratili i od tada ih nismo vidjeli. Vidjeli smo nekoliko povrata, ali kupci su se vratili i držali stvari pod kontrolom.

Situacija se poboljšala prema rizičnoj imovini, kako se približavamo završnoj fazi dogovora prve faze između SAD-a i Kine. Bilo je događaja i komentara zbog kojih je ovaj dogovor naprijed-natrag odveden, poput jučerašnjih komentara Donalda Trumpa da bi mogao odgoditi dogovor dok ne završe kineski izbori, odgovarajući na Kinu ciljano uzvratno ciljanje Trumpovog biračkog tijela..

Ali, danas smo iz Bloomberga čuli da bi ugovor mogao biti potpisan 15. prosinca, usprkos žestokoj retorici koja je smirila živce. Donald Trump također je pomogao osjećaju kad je maloprije rekao da pregovori s Kinom idu vrlo dobro.

NZD / USD povukao se niže tijekom azijske sesije, ali 50 SMA (žuti) pružio je solidnu potporu na H1 ljestvici. Cijena se odbila od tog pokretnog prosjeka jer se osjećaj poboljšao nakon Trumpovih komentara na summitu NATO-a. Dakle, ovaj je par prilično bikovski i pokušat ćemo otvoriti signal za kupnju na još jednom povlačenju niže, na 50 SMA.

U zaključku

Osjećaj je prilično negativan u posljednja dva dana, ali se poboljšao u posljednjih nekoliko sesija nakon pozitivnih komentara Trumpa i Kine na trgovinu, unatoč geopolitičkim pitanjima. Iako su pozitivne brojke iz SAD-a još popodne poboljšale osjećaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map