Izborna motorna pila uhvatila je mnoge na pogrešnoj strani tržišta. Funta puca dok jen klizi

Tržišni igrači očekivali su pobjedu Hillary Clinton. Kakvo su iznenađenje dobili kad je Donald Trump preuzeo vodstvo nakon što je prilično dugo zaostajao (u smislu glasova). Kad je financijski svijet shvatio da će Trump pobijediti, odgovorio je velikim potezom rizika. Dionice su se dramatično rasprodale, velika količina novca slivala se u imovinu sigurnih utočišta poput japanskog jena i zlata. Američki je dolar značajno oslabio u odnosu na sve glavne valute, osim kanadskog i australskog. Njih su dvije bile čak slabije od dolara, jer su kao robne valute posebno osjetljive na pad rizičnih poteza. Japanski jen, švicarski franak, britanska funta i euro u vrlo su kratkom vremenskom razdoblju masovno porasli prema dolaru. Na primjer, jen je za samo nekoliko sati zaradio više od 400 pipova prema dolaru.

 

Međutim, sentimenti investitora brzo su se preokrenuli s rizičnog na rizični. Ti su se pogoršani potezi ubrzo preokrenuli, a neke od tih valuta čak su na kraju izgubile više u odnosu na američki dolar nego što su u početku stekle. Jedna od takvih valuta je Euro. Pogledajmo EUR / USD:

 

EUR / USD po satima

 

Ovdje možete vidjeti masivni Euro-pop u srijedu. Očito je da su mnogi dugogodišnji trgovci uhvaćeni na pogrešnoj strani tržišta. Mnogi su od tih trgovaca bili prisiljeni napustiti svoje pozicije kad se tržište naglo promijenilo kasnije tijekom dana. Zbog toga se nikada ne oslanjam isključivo na temeljnu analizu pri donošenju odluka o trgovanju. Mnogo puta tržište ili pretjerano reagira na temeljne katalizatore ili ga ignorira. Ponekad postoji reakcija na određeni katalizator, ali daleko slabija od očekivane. Može li tržište ikad učinkovito cijeniti osnove? Tehnička analiza, s druge strane, puno je bolji način za utvrđivanje kuda ide tržište. Ažurira se češće, što znači da možemo brzo vidjeti je li se na tržištu dogodilo nešto stvarno važno. Primjerice, ako netko ima kratku poziciju na EUR / USD, a cijena se postupno spušta, pojavljivanje vrlo velike 5-minutne bikovske svijeće od recimo 60 pipova doista bi se ticalo trgovca. To bi moglo nagovijestiti preokret trenda ili da je na putu vrlo oštra korekcija. Evo dnevnog grafikona EUR / USD:

 

EUR / USD dnevni grafikon

 

EUR / USD se zasigurno trenutno čini vrlo negativan, a mnogi trgovci koji su kupili početni odskok zaustavljeni su kad se preokrenuo. Ova likvidacija pozicija samo je dodala zamah oštrom odbijanju koje je uslijedilo nakon početnog odbijanja. Izgledi za par za sada ostaju negativni, a možda bismo tijekom sljedećih nekoliko dana mogli naići na dobre prilike za njegovu prodaju.

 

GBP / USD

 


Kroz sva ovotjedna previranja i nestabilnost, britanska je funta prilično dobro poslovala. Iako su američki predsjednički izbori zaista kaznili euro, zapravo su pomogli funtu da stekne još malo tla. Pogledajte ovaj dnevni grafikon GBP / USD:

 

GBP / USD dnevni grafikon

 

U srijedu je na ovom paru bilo puno kockanja, ali u četvrtak je funta solidno nadmašila dolar. U britanskoj funti zasigurno postoji mnogo temeljne snage, a GBP / USD i drugi parovi funte definitivno bi mogli ponuditi izvrsne mogućnosti trgovanja u bliskoj budućnosti. GBP / USD objavio je dobar jak dan u četvrtak i porastao je za 147 pipova.

 

USD / JPY

 

Ovaj je par također poništio početne gubitke koje je pretrpio u srijedu. Pogledajte sljedeću tablicu:

 

USD / JPY po satima

 

Ovaj smo tjedan zaista vidjeli neke velike poteze na deviznom tržištu! Tamo gdje se kreće tržište, treba zaraditi novac, a povećana volatilnost može vas brže dovesti do vaših ciljeva.

 

Primijetite kako je 20-EMA (plavi pomični prosjek) počeo djelovati kao dinamička podrška ubrzo nakon što ga je cijena probila. Područje je označeno crvenim pravokutnikom na gornjoj shemi.

 

Uzbuđena sam zbog sve nestabilnosti, a možda ćemo u roku od nekoliko dana dobiti neko trgovanje. Možda bismo mogli dobiti sočne povratne udarce na 20-EMA na primjer po satu. Samo se pobrinite da tržište i dalje formira sve veće i niže razine ako odlučite ući dugo.

 

Iz svih praktičnih razloga za sutra (petak) nismo zakazali nijedno važno objavljivanje ekonomskih podataka. Postoji govor gospodina Poloza iz BOC-a (Bank of Canada) u 15:50 GMT koji bi mogao prouzročiti pomake na tržištu, ali sumnjam hoćemo li iz toga proizaći puno radnji.

 

Profitabilno trgovanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map