Medvjeđa pristranost dominira sirovom naftom – eskalirajući koronavirus vaga!

Tijekom azijske trgovačke sesije u utorak, WTI Cijene sirove nafte nisu uspjele zaustaviti ranu dnevnu medvjeđu pristranost, a ostale su depresivne oko razine od 52,50 dolara, dok se globalno zaustavljanje izazvano COVID-19 nastavlja, što povećava strahove u pogledu potražnje za gorivom i doprinosi skromnim gubicima u sirovoj nafti. Osim toga, gubici u nafti mogli bi se pripisati i ponovnoj zabrinutosti zbog prodaje goriva u Indiji, koja je bila treći najveći uvoznik sirove nafte na svijetu u 2020. godini. No, u siječnju je uvoz pao u odnosu na prosinac. U međuvremenu, usporeno uvođenje cjepiva također izaziva zabrinutost da će oporavak potražnje za gorivom i dalje biti težak. To se smatralo još jednim čimbenikom koji je cijenu sirove nafte držao pod pritiskom.

Pozitivna strana je to što široko utemeljena trajna slabost američkog dolara pomaže u ograničavanju dubljih gubitaka u cijenama sirove nafte s većim prinosom, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom zelene valute. Međutim, gubici u američkom dolaru uglavnom su bili sponzorirani opreznim osjećajima uoči inauguracije vlade Joea Bidena i zabrinutosti za koronavirus (COVID-19). U međuvremenu, očekivanja od rekordno niskih kamatnih stopa također drže američki dolar pod pritiskom. Širom Atlantika, pozitivni gospodarski podaci Kine pružili su dodatnu potporu cijenama sirove nafte, ograničavajući njezin medvjeđi rast. Trenutno se sirova nafta trguje po cijeni od 52,28 dolara i konsolidira se u rasponu između 52,17 i 52,49.

Ulagači su i dalje zabrinuti zbog utjecaja novog soja COVID-19 na globalni ekonomski oporavak. Prema najnovijem izvješću, Kina je zabilježila porast od 9 novih slučajeva poroda, dok je broj hospitaliziranih zbog COVID-19 drugi dan bio veći, na 25.584, što je najviša stopa u jednom mjesecu. Uz to, ograničenja pod vodstvom virusa u Velikoj Britaniji, Japanu i SAD-u opterećuju gospodarstva i pojačavaju strah od potražnje za gorivom.

Osim toga, medvjeđe cijene sirove nafte također bi mogle biti povezane sa zabrinutošću zbog pada prodaje goriva u Indiji. Vrijedno je spomenuti da je ova zemlja bila treći najveći uvoznik sirove nafte na svijetu u 2020. godini, ali brojke su pale u siječnju u odnosu na prosinac. U međuvremenu, usporeno uvođenje cjepiva također izaziva zabrinutost da će oporavak potražnje i dalje biti težak.

Unatoč tim negativnim zabrinutostima, sentiment tržišnog trgovanja uspio je zaustaviti negativan učinak prethodnog dana, trepćući zeleno svakog dana, dok se tržišta pripremaju za toplu zabavu dobrodošlice za novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena i tvrtku, vjerojatno zbog njegove ciljevi fiskalnog rasterećenja. Očekuje se da će Joe Biden i njegovi dužnosnici u gospodarstvo ubrizgati obećani paket pomoći od 1,9 bilijuna dolara. Ulagači će paziti na komentare nominirane za ministricu riznice Janet Yellen na američke mjere poticaja. Bidenov optimistični plan treba odobrenje Senata i tu će član njegove ekipe Janet Yellen igrati veliku ulogu; njezine najnovije bilješke, pripremljene za današnji govor Senata, sugeriraju da se zalaže za veliki paket pomoći s obzirom na rekordno niske kamatne stope.

Najnoviji optimistični kineski podaci s oceana također su imali važnu ulogu u potkrepljenju raspoloženja na tržištu. Pozitivan ton oko raspoloženja na tržištu pogoduje sirovoj nafti zbog slabosti dolara. Podaci pokazuju da je proizvodnja rafinerija porasla za 3%, na novi rekord u 2020. Podaci, koje je Državni zavod za statistiku objavio u ponedjeljak, također pokazuju da je industrijska proizvodnja u prosincu porasla za 7,3% na godišnjoj razini. U 4. tromjesečju BDP se popeo za 6,5% na godišnjoj razini i 2,6% na međugodišnjoj razini. Ovi optimistični podaci pokazuju da je Kina ujedno bila jedino glavno gospodarstvo koje je izbjeglo recesiju 2020. godine, dok se mnoge zemlje još uvijek bore za kontrolu širenja COVID-19.

Kao rezultat rizičnog raspoloženja, široko utemeljeni američki dolar nije uspio steći pozitivnu snagu, ostajući medvjedast tog dana. U međuvremenu, gubici u zelenim novčanicama dodatno su pojačani opreznim osjećajima uoči inauguracije vlade Joea Bidena i problema s koronavirusom (COVID-19). Gubici u američkom dolaru ključni su čimbenik koji je pomogao ograničiti bilo kakve daljnje gubitke u cijenama nafte zbog inverzne veze između cijena nafte i cijene američkog dolara. Do 23:03 ET (04:03 GMT) indeks američkog dolara, koji prati povraćaj novca u odnosu na skup ostalih valuta, pao je za 0,11%, na 90,653.

Veseleći se, tržišni trgovci pripazit će na ključne govore Yellen, Bidena i ECB-a. U međuvremenu, svi daljnji nagovještaji o paketu poticaja i, naravno, ažuriranjima koronavirusa, koja će ukrašavati kalendar tijekom sljedećih dana, mogli bi povećati zamah robe. Naravno, uobičajeni katalizatori rizika, poput geopolitike i nevolja COVID-19, i dalje će utjecati na tržište. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map