Novi val porasta cijena BTC / ETH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijena bitcoina eksplodirala na globalnim tržištima. Prethodnik ovoga bio je priljev ogromne količine fiat novca u domenu kriptovaluta, potaknuvši i velike igrače BTC-a i etera, ali i mnoge dodatne altcoin alternative. To je rezultiralo tektonskim povećanjem vrijednosti cijelog FinTech prostora. Sada se procjenjuje da je ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta oko 46 milijardi dolara, što je porast od 50% tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

Imajući ovo na umu, postoji jasan osjećaj da je novi val porasta cijena u BTC domeni sada u tijeku. Unutar njega mogu se očekivati ​​dodatne promjene jer se većina analitičara slaže da val nije u završnoj fazi, iako nema konsenzusa koliko će daleko odnijeti dotična digitalna valuta.

No, kako se val kotrljao, mnogi se pitaju što potiče priljev imovine na teren i kako iste elemente može bolje razumjeti svatko tko želi uložiti svoj BTC ili, s druge strane, uložiti fiat novac u kriptovalutu.

Geopolitička talasa

Iako je postavljanje bilo kakve velike promjene na tržištima, digitalnoj ili tradicionalnoj, često previše složeno da bi se moglo jednostavno povezati s jednom pojavom (ili čak skupom njih), mnogi analitičari BTC-a vjeruju da neizvjesnost u europskoj regiji potiče investicijski nagon. U nedjelju, 7. svibnja, odlučit će se o francuskim predsjedničkim izborima. U kandidaturi je Marine Le Pen, političarka krajnje desnice koja vjeruje da bi zemlja trebala slijediti put Velike Britanije i napustiti Europsku uniju.

Njezin izbor na vlast mogao bi poslati signal koji se može protumačiti samo kao potencijalni raspad cijele EU. Ako bi se to dogodilo, svijet bi doživio svoju najveću i najnepredvidljiviju promjenu od pada Sovjetskog Saveza.

Le Pen je, naravno, rubni kandidat, ali postav francuskog izbornog načina razmišljanja u ovom je trenutku izuzetno teško pročitati. Od 2014. godine Francuska je bila svjedokom preko desetak terorističkih napada različitih razmjera koji su rezultirali više od 200 smrtnih slučajeva širom zemlje. S izbjegličkom krizom koja traje, nema sumnje da čvrsta krajnje desničarska poruka koju je predložila Le Pen odjekuje kod više ljudi nego ikad.

Istodobno, sjena predsjednika Donalda Trumpa nadvija se nad predviđanjem rezultata, pokazujući svijet u kojem su samo u prošloj godini ankete u dvije velike prigode (američki predsjednički izbori i glasovanje za Brexit) bile pogrešne. Le Penu se pružaju male šanse, ali čini se kako ih većina analitičara na digitalnim tržištima shvaća ozbiljno.

Nitko ne zna što nedjelja donosi u Francuskoj, a to prisiljava investitore da traže žive ograde. Sada, više nego ikad (osim Kine koja je već imala BTC procvat), investitori otkrivaju kriptovalute.

Ovdje je BTC, koji se već naširoko koristi za takve stvari kockanje bitcoina ili nabava roba i usluga putem interneta, čini se da svjedoči najvećoj koristi. No, u isto vrijeme novac se slijeva u alternativne kriptovalute koje se također pojačavaju.

Ulijevanje novog novca

Najveći i najjasniji dokaz ulaska novih sredstava u ekosustav je činjenica da i BTC i eter rastu u cijeni. Općenito, od uspostavljanja mreže ethereuma, između njih se odvijala vrsta dinamike gledanja. Porast BTC-a uključivao bi usporavanje ulaganja u eter, a suprotno se dogodilo kad je BTC bio u slabijem stanju.

Sada i sustav i obaraju svoje rekorde na tjednoj ili čak dnevnoj osnovi. Međutim, ovo također oduzima analizu bilo koje povijesne reference koja bi upućivala na potencijalne točke otpora, zbog čega su se neki vratili na Fibonaccijeve razine. Oni su izvedeni iz zlatnog standarda koji trgovci koriste za lociranje potencijalnih razina otpora i podrške.

S njim je 1700 dolara sljedeća Fibonaccijeva razina koja bi trebala djelovati kao otpor. Budući da je raspon od 1600 dolara već dosegnut, do ovog bi se lako moglo doći prije kraja svibnja 2017. Ali, ista bi razina mogla ukazati i na pregrijavanje tržišta, što bi onda vratilo cijenu.

Rezultati izbora u Francuskoj

U statusu kratkoročnih cijena nema većeg čimbenika koji utječe na rezultate francuskih predsjedničkih izbora. U slučaju Macronove pobjede, može se očekivati ​​da će se cijene donekle povući i konsolidirati prije nego što ponove svoj zamah u sljedećih tjedana i mjeseci. Tempo ovog zamaha teško je izmjeriti, ali zasigurno će povisiti cijenu, makar i samo za mali iznos.

Uz to, poraz Le Penove zapravo neće riješiti ništa u domenu gospodarstva EU-a i međuunijskog soja. S neizvjesnošću na općenito visokoj razini, bez obzira na činjenicu tko pobjeđuje na izborima, pametni način razmišljanja ulagača nastavit će tražiti alternativne živice koje ih mogu zaštititi u vremenima još veće neizvjesnosti.

Pobjeda u Le Pen-u kratkoročno će značajno potaknuti cijene. Isto bi se dogodilo i za eter i vjerojatno za svaku drugu kriptovalutu na radaru. Ali, utjecaj ovog događaja samo bi se kumulirao u više promjena koje bi uslijedile nakon njega, tako da nitko nije mogao sa sigurnošću reći kamo će dovesti BTC (ili bilo koju drugu) cijenu u mjesecima nakon toga.

Drugi val

Prvi val velikih BTC ulaganja uključivao je investitore koji su bili vješti u domeni blockchaina ili čak nekako dio većeg ekosustava za programere. Drugi val u kojem je svijet trenutno doveo je investitore koji samo površno razumiju blockchain tehnologiju ili im čak i to nedostaje. Oni su, međutim, vrlo upućeni u postupke povezane s tradicionalnim tržištima.

Sada predviđanja pokazuju da će se treći val uglavnom temeljiti na stupanju šire javnosti u domenu. Sve ovo pruža razinu samopouzdanja koja potiče daljnja ulaganja. Uz sve ove podatke, većina se slaže da je BTC globalno tržište tek na početku svog novog vala ulaganja i porasta cijena.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map