Proširenje vrijednosti Bitcoina i teorija mjehurića

Nedavno se bitcoin uspio probiti još jedan zapis i postavili njegovu cijenu na nevjerojatnih 5000 dolara za jedan novčić. Ista je cijena pet puta veća od vrijednosti koju je ista digitalna valuta imala prvog dana 2017. godine.

Rast u smislu izravne cijene kovanice i tržišne granice jednostavno je zapanjujući čak i onima koji poznaju istu domenu iznutra i izvana. Čini se da pomak prema gore generira mnoštvo čimbenika, koji na kraju pružaju kriptovaluti snažan i što je još važnije, stalni repni vjetar.

Dok isti vjetar gura cijenu BTC-a na čak novi teritorij u vrijednosnom smislu, sve su glasniji glasovi koji izražavaju zabrinutost da je bitcoin digitalna valuta balon koji će svakog trenutka puknuti. Međutim, koliko se isto temelji na stvarnosti i koliko je to neznanje u kombinaciji s jasnom logikom da ništa na svijetu ne može postići ovu razinu rasta na održiv način? Evo nekoliko glavnih pitanja i poanta kada govorimo o ideji da je BTC mjehurić.

Analogije

Dvije su glavne analogije koje se bacaju oko rasprave o postavljanju bitcoina. Prva je ludost za Tulipanima koja se dogodila u Nizozemskoj prije nekoliko stoljeća, a druga je Dotcomov mjehur s kraja 1990-ih. Obje imaju niz problema za svakoga tko ih želi primijeniti na određeno pitanje rasta vrijednosti BTC-a, osim činjenice da sva tri uključuju relativno nove elemente na tržištu koji su odjednom postali vrlo popularni među korisnicima. Međutim, postoje neke ključne razlike koje se ne primjenjuju u slučaju ne samo BTC-a već i ukupnih digitalnih valuta.

Manija tulipana

Vjerojatno zanimljivije od njih dvoje, naziv se odnosi na određeni trenutak u povijesti Nizozemske, točnije, na ekonomsku pomamu koja se dogodila tijekom nizozemskog Zlatnog doba. U ovom je razdoblju cijena lukovica tulipana pojedinih sojeva dosegla nevjerojatne razine. Isto je potaknulo nešto što se danas naziva nizozemskim čudom, u kojem je nova zemlja, koja se nedavno oslobodila španjolske okupacije, uspjela postati globalna ekonomska sila.

U istom razdoblju tulipani, nacionalni cvijet, jer su tražena roba, a nedugo zatim, lukovice iste vrste postale izuzetno vrijedne. Manični dio započinje astronomskim rastom cijene određenih žarulja, koje su ubrzo postale roba, koja se kupuje, treba i općenito trguje na način sličan burzi. U jednom je trenutku trend postao neodrživ i tržište lukovica tulipana propalo je.

Mnogima je lako opaziti bitcoin koji se može koristiti za bilo što, od kupnje do posjeta internetska BTC kasina, kao nova ludost tulipana. Problem je što se stvarna manija tulipana nije dogodila kako je opisano – pad potražnje u susjednoj Njemačkoj srušio je cijene, izjednačujući lukovice tulipana s bilo kojom drugom fizičkom robom.

Razlika je u tome što BTC ili bilo koja druga digitalna valuta zapošljava globalno tržište na kojem niti jedna država, uključujući najrelevantnije poput Ujedinjene države ili Kina, može poljuljati cijenu digitalne valute na koljena. Iako zasigurno postoji ogroman potencijal za promjenjivost cijena, koncept šoka za tržište koji postaje blockchain mrežno ubijanje jednostavno je nerealan.

Dotcom mjehur

Druga analogija uključuje pojam mjehura Dotcom s kraja 1990-ih, gdje su mnogi pojedinci izgubili novac koji su uložili u dionice nekih novih i preskupih pothvata.com. U to su vrijeme web stranice bile svježi dodatak World Wide Webu i mnogi su vjerovali (potpuno točno) da će to biti izuzetno važno u sljedećim desetljećima.

Isti pojedinci nisu pogriješili, ali vrijeme je bilo – cijene su rasle i rasle dok se nisu srušile, a isto je dovelo do financijske propasti za mnoge od tih pothvata. Budući da se radi o novijoj pojavi, ljudi, uključujući veterane financijske analitičare, redovito izjavljuju da cijene cijena digitalnih valuta imaju iste postavke kao one koje su skinule ludilo Dotcoma.

Ali, digitalne valute nisu imovina burze ili tvrtke koje imaju manje ili više održiv poslovni plan. Oni se samostalno repliciraju i rade na jednom od najvažnijih informatičkih dostignuća u posljednjih 30 godina – mogućnosti dislociranja baze podataka na zajedničkim mrežama P2P bez ikakvog središnjeg čvora ili naredbenog elementa, osim izvornog koda kojem svi imaju pristup.

Već se dogodio pad cijene u jednoj ili više valuta i mreže su imale pad vrijednosti, neke više puta. No, isti se nije izjednačio u istoj situaciji koja bi se dogodila na burzi – digitalna valuta ne može “propasti” sve dok ima korisnike koji koriste isti kod. Drugim riječima, digitalna je valuta sigurna od desetkovanja s kojima se suočavaju tvrtke kojima se trguje na burzi u slučaju velikog pada cijena.

Najvažniji izvor podrške za Bitcoin

Konačno, osnovna nit svih ovih analogija jest činjenica da za većinu ljudi bitcoin ne predstavlja ništa – lala manija imala je tulipane, dotcom balon imao je web stranice i tvrtke, ali digitalne valute imaju samo informacije, ništa više.

Isti je koncept neispravan jer bilo koja digitalna valuta ima temeljnu strukturu potpore (vrijednost na kojoj se temelji) – njezini rudari, platforme i svi ostali koji koriste blockchain određene digitalne valute. S tim u vezi, najbolji način da se opazi BTC jest da se na njega gleda kao na prikaz energije koja se troši na njegove zadaće raspršivanja.

Jedini rizik za bilo koju od tih kriptovaluta leži u mogućnosti rudarima da odluče da stvore veću zaradu nekom drugom mrežom. Zbog toga blockchain digitalne valute nisu manija tulipana ili dotcom balon – iste razlike su one koje im omogućavaju da nastave snažno, čak iako njihova cijena često divlje oscilira.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map