Pronalaženje sigurnosti ulaganja grananjem na digitalne valute

Proces ulaganja uvijek je ravnoteža između ostvarivanja dobiti i prevelikog rizika. Ako vaga ove bilance krene prema sigurnosti, investitoru će ostati nešto slično bankovnom računu koji se s vremenom vrlo malo isplati. Ako se ljestvica više usmjeri prema preuzimanju rizika, investitor bi mogao pronaći rast prihoda, ali i sve veću šansu da izgubi puno više.

Taj je proces star koliko i ekonomska infrastruktura koja je omogućila investitorima da ulažu novac u poduzeća koja im na kraju mogu nekako vratiti. Međutim, u suvremenom svijetu, prvi put u povijesti, postoji novi oblik vrijednosti u koji se može ulagati – digitalne valute. Njime je svatko u industriji postigao nešto potpuno novo i potencijalno vrlo unosno, ali istodobno, razina neizvjesnosti i široko nerazumijevanje udaljili su od toga mnoge inače zainteresirane ljude.

Ali sada se čini da se trenutno stanje ovog mentaliteta mijenja sa sve više i više pojedinaca koji pronalaze nešto kao utočište u ovom obliku ulaganja. Bez obzira traže li pojedinci ulaganje u bitcoin, mogućnosti ethereuma ili nešto drugo, jasno je da novac ulazi u domenu digitalne valute, pa se mnogi pitaju kakva je budućnost ovog investicijskog trenda.

Slučaj Michaela Novogratza

Michael Novogratz upravitelj je hedge fonda koji je radio kao direktor u Fortress Investment Group. Sada njegovo bogatstvo vrijedi više od milijarde, a nedavno je napravio neke talase u svijetu financija kada je objavio da je u kriptovalute uložio 10% svoje ukupne neto vrijednosti. Ova je najava stigla dok je govorio na forumu na Harvard Business School, gdje je također razgovarao o svom viđenju digitalnih valuta temeljenih na blockchainu..

Novogratz je izjavio da je njegovo ulaganje pokrivalo i bitcoin i eter, dodajući da ulaganje predstavlja, barem do sada, najbolje od svega što je napravio u životu. U intervjuu za CNN objasnio je kako je kupio eter kad je njegova cijena iznosila samo 1 dolar te da je odluku o kupnji donio nakon što ga je impresionirao osnivač ovog digitalnog računala Vitalik Buterin. Njihov je sastanak bio ležeran, na večeri, ali Buterin je ipak uspio nagovoriti Novogratza da uloži novac u svoj novi pothvat.

Sada je cijena etera preko 40 USD, što znači da je Novogratz uložio 40 puta. To istovremeno nije anomalija u njegovom profesionalnom životu. Za njegova vremena u Fortress Investment Group uloženo je 150 milijuna dolara u hedge fond pod nazivom Pantera Capital, koji je blockchain investicijska tvrtka.

To se dogodilo dok je Novogratz bio na čelu 2014. godine, samo kratko nakon pada nakon što je propao Mt. Gox u 2013. To pokazuje da je čovjek imao i spremnost riskirati na digitalnim valutama i predviđanje da vidi prošlost tadašnjih problema.

Sada je Novogratz javno pokazao da toliko vjeruje u koncept digitalnih valuta da je velik dio njegovog bogatstva, znači preko 100 milijuna dolara, u obliku neke kripto valute. Kada je riječ o samcima za financijsku zajednicu, ovaj je teško promašiti.

Kupite digitalne valute?

Novogratz zapravo nikome nije predložio da ode i kupi digitalnu valutu, ali njegov osobni slučaj jasna je izjava o ovom pitanju. Istodobno, on nije izolirani glas kada je riječ o promicanju ulaganja i vlasništva u digitalnoj valuti, posebno u pogledu bitcoina. Kao najveći predstavnik ove skupine, bitcoin redovito zapošljavaju obični građani širom svijeta za stvari poput redovite kupnje, posjećivanja internetska kockarnice, uzimanje kredita i još mnogo toga.

Zbog toga su mnogi bogati pojedinci počeli kupovati bitcoin još 2015. godine kada nisu realizirane tmurne prognoze o njegovoj propasti. Prirodno je opseg ovih ulaganja teško izmjeriti jer mnogi nisu tako otvoreni kao Novogratz. Ipak, podaci koji su objavljeni pokazali su da trend raste.

Jedan od najvećih poticaja tome bila je devalvacija kineskih juana koja je snažno pritisnula lokalne ulagače. U panici koja je nastala kada je ovaj proces započeo, mnogi su pronašli barem djelomično utočište u BTC-u. Mnoga od ovih ulaganja bila su jednostavno sredstvo za izbjegavanje kineskog ograničenja na razmjenu deviza, ali mnogi su drugi zadržali svoj BTC čak i kad je oluja prošla.

Ciklus samohranjenja

Sada, dvije godine kasnije, nema trendova koji ukazuju na to da bi ovo mogla biti negativna odluka za bilo koga. Iako sigurno postoje pojedinačne priče o nekim određenim problemima s kojima su se pojedinci susreli, cjelokupni BTC čini se valjanom alternativom za investitore koji žele diverzifikaciju portfelja. Zanimljivo je da je to i jedna od ključnih stvari koju bitcoin mreža ili bilo koji drugi sustav digitalne valute zahtijeva za akviziciju korisnika.


Iako su mnoge skupine već upoznate s digitalnim valutama i primjerice ih redovito zapošljavaju, internetski eSport zajednice i tako dalje, većina ima samo plitko znanje o istoj domeni. Ali, to se može radikalno promijeniti ako ljudi poput Novogratza istupe i pruže podatke o vlastitim ulaganjima u bitcoin i ethereum.

To je izvrsno za zajednicu ne zato što jednostavno provjerava, već zato što pruža jasne primjere kako neka osoba može investirati u ovo polje. Prirodno, ovo je manje važno za krajnje korisnike jer su u središtu poruke oni koji u te mreže mogu uložiti velike iznose, ali oni su ključni za budućnost bilo koje digitalne valute.

Kako raste količina fiat novca koji se stavlja u domenu digitalne valute, tako će rasti i mogućnosti za njegov razvoj. Istodobno, investitorima će zasigurno biti osigurano sigurno utočište za dio njihovog portfelja koji se neće lako njihati i njihati zajedno s ostatkom tradicionalnih vrijednosnih vrijednosti.

U mnogim scenarijima takva vrsta diverzifikacije može značiti razliku između katastrofalnih gubitaka i onih koji su više nego upravljivi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map