Prvomajski dan! Prvomajski dan! Izbaci! Izbaci !!

Jeste li jedan od onih trgovaca koji se samo nadaju najboljem kad trgovina jednostavno ne ide onako kako ste željeli? Iako nema ništa loše u tome da ostanemo pozitivni i nadamo se najboljem, ne možemo si priuštiti da zanemarimo ozbiljne znakove upozorenja kad nam naiđu na put. Vidite, presudno je biti discipliniran i pridržavati se svojih planova trgovanja, ali ponekad postavljeni kameni parametri mogu naštetiti vašoj profitabilnosti. Moramo biti dovoljno fleksibilni da se prilagodimo stalno promjenjivim tržišnim uvjetima. Ponekad trebamo trgovati poput pilota borbenog aviona. Ako vam mlaz izgara, morate ga odmah napustiti – ili se suočiti s posljedicama.

Istražimo nekoliko važnih CRVENA ZASTAVA signali upozorenja na koje morate paziti prilikom upravljanja otvorenim poslovima.

 

Svijeće za odbijanje po ekstremnim cijenama

Kad se cijena valutnog para ili drugog financijskog instrumenta brzo kreće u jednom smjeru i proteže se daleko od srednje vrijednosti, često doseže točku iscrpljenja. U ovom trenutku nema dovoljno kupaca (u slučaju bikova poteza) koji bi nastavili gurati cijenu više. Ovdje trebate biti oprezni ako ste u dugoj poziciji. Kada se to dogodi, cijena se često okreće prema srednjoj vrijednosti, što može pojesti veći dio vaše plutajuće dobiti, pa čak i izazvati gubitak u vaše ime. Pogledajmo nekoliko praktičnih primjera:

1. svibnjaAUD / USD dnevni grafikon (2016)

Crne strelice označavaju svijeće za odbijanje nastale u tom razdoblju. Sve ove medvjeđe svijeće za odbijanje nastale su na razinama koje su bile relativno daleko od srednje vrijednosti, što je u ovom slučaju predstavljeno 20-dnevnim eksponencijalnim pomičnim prosjekom.

Svijeće jedna, dvije i četiri imaju prilično velika crvena tijela. To ukazuje na odlučnu prodaju tijekom ovih dana, i očito, na cijenu zatvaranja koja je niža od cijene na otvorenom. Oni također imaju fitilje koji vire na gornju stranu, što ukazuje na odbijanje viših cijena. Također nam pokazuje kako su medvjedi stekli kontrolu nad tržištem koristeći takoreći grubu silu. Bikovi su nastojali pogurati cijenu na nove maksimume, ali su ih medvjedi svaki put uvjerljivo svladali. Zumirajmo kako bismo imali bolji prikaz svijeća 1, 2 i 4:

2. svibnja

3. maja

4. svibnja

AUD / USD dnevni grafikon (2016)

Ove tri svijeće za odbijanje imaju nekoliko zajedničkih stvari, ali najistaknutija im je sličnost činjenica da su medvjeđe progutane rešetke. Spajajuće šipke mogu biti snažni signali za preokret, pogotovo ako se nalaze daleko od srednje vrijednosti (i okrenuti su prema srednjoj vrijednosti). Trebali biste biti u potrazi za svijećama poput ovih, posebno onima s izuzetno velikim dometom. Također, svijeće za odbijanje, bilo da su ubodne šipke ili progutaju rešetke, još su opasnije kada se zatvore ili su blizu svojih najnižih vrijednosti.

Svijeća broj tri je svijeća zvijezda padalica, koja se naziva i medvjeđa pinbar. Ova vrsta svijeća je, baš poput jedne, dvije i četiri, snažan signal za preokret.

Sad recimo da ste bili u dobroj poziciji za kupnju i da je vaša trgovina zaradila nešto više od 100 pipova. Sada, dok pazite na ovu svoju profitabilnu trgovinu, cijena dobro ide, ali vaš profit promašuje za samo 12 pipova. Nekoliko sati kasnije, svijeća 3 je dovršena. Na kraju dana (svijeća 3), ne možete vjerovati da je cijena preokrenuta samo 12 pipa sramežljivo od vašeg cilja. U međuvremenu ste zaustavili gubitak gubitka kako biste eliminirali potencijalne gubitke uslijed oštrih preokreta.

Ovdje mnogi trgovci ostavljaju sav novac na stolu. Ne prepoznaju da su se šanse upravo okrenule protiv njih. U ovom je slučaju njihov zaustavni gubitak oko 100 pipova udaljen od tržišne cijene. Oni zaključuju da su sigurni da se, kako je par u uzlaznom trendu, a cijena je i iznad 200-MA i 20-EMA, mogu zadržati na svojoj pobjedničkoj poziciji. Uostalom, postoji jastuk od 100 pipa između njihovog zaustavnog gubitka i tržišne cijene, a cijena će na kraju ‘na kraju doseći cilj’.

U međuvremenu, institucionalni trgovci (koji su ti koji pokreću tržište) već su se počeli smanjivati ​​zbog svoje duge izloženosti paru, jer su primijetili opadajući bikovski zamah. Trgovci kontra trenda također primjećuju ovu slabost i ulaze u neke kratke pozicije. Sljedeći dan nastavlja se prodaja i cijena agresivno pada. Povećamo malo:

5. svibnjaAUD / USD dnevni grafikon (2016)

Neposredno prije ove pinbar svijeće, vidimo bikovu svijeću s dugačkim fitiljem prema gore. To se naziva ‘test svijeća’. Izgleda gotovo isto kao medvjeđa svijeća, ali ne ispunjava uvjete kao pinbar zbog blizine koja je predaleko u dometu svijeće. Iako ova ispitna svijeća nije tako jak medvjeđi signal kao pinbar koji ju je slijedio, to je definitivno nešto na što biste trebali obratiti pažnju kad je naiđete.

Zatvaranje plave (bikovske) ispitne svijeće trebalo bi biti u donjih 50% ukupnog raspona. To znači, opseg gornje sjene trebao bi biti najmanje polovica veličine svijeće. (Fitilji svijećnjaka također se nazivaju sjenama).

Kad se pinbar svijeća napokon zatvorila, tehnička poruka bila je prilično jasna: bikovi su izgubili kontrolu nad tržištem.

Pa što ste trebali učiniti u ovom slučaju? Jeste li trebali potpuno zatvoriti svoju poziciju ili uzeti djelomičnu dobit i povećati svoj stop loss više? Jeste li uopće trebali ostaviti svoju poziciju nepromijenjenom? Zapamtite, ovaj grafikon gledamo unatrag. U ovom trenutku imamo sve odgovore. Ali kada ste u situaciji kada trebate donijeti odluku, očito ne znate što će se dogoditi. Kao i uvijek, moramo razmotriti najvjerojatniji ishod i u skladu s tim upravljati svojim obrtima.

Kad se testna svijeća zatvorila, cijena je bila oko 115 pipa od 20-EMA. Ovo je znatna udaljenost od ovog pokretnog prosjeka, što je dobar način za mjerenje kratkotrajne srednje vrijednosti instrumenta. Veliki jaz između cijene i srednje vrijednosti, u kombinaciji s medvjeđim odbijanjem prikazanim na ispitnoj svijeći, trebao bi biti dovoljan dokaz da barem donekle smanjite svoj položaj. Tada, kad bi se sljedeći dan pokazao kao snažna traka, bilo bi pametno razmotriti potpuno zatvaranje svoje pozicije, iako vaša meta još nije bila pogođena. Osobno bih uzeo svojih 100 pipova i ‘zvao to dnevno’. Naravno, kad sam prvi put počeo trgovati, nisam znao ništa o odbijajućim svijećama ili vraćanju na srednju vrijednost. Nisam ni znao koliko je dnevni vremenski okvir važan za tehničku analizu. Većinu vremena sam griješio.

Čak i kad sam počeo koristiti dnevne vremenske okvire, kasnije, često sam se držao položaja koje sam trebao zatvoriti odmah kad sam vidio kako crveno svjetlo trepće. Kad ste trgovac novak, ne želite priznati da griješite, i naravno, nemate iskustva da uvijek prepoznate opasnosti kakve zapravo jesu.

Kao što možete vidjeti na gornjoj tablici, zaustavili biste se na prijelomu da niste djelovali proaktivno kad ste vidjeli signale ranog upozorenja o predstojećem preokretu. Ponekad je bolje samo uzeti profit koji već imate, nego držati se pozicije kada su se vjerojatnosti očito okrenule protiv vas.

Do sada smo koristili kombinaciju uzoraka svijećnjaka i udaljenost od srednje vrijednosti za prepoznavanje opasnih povratnih trendova prema srednjoj vrijednosti. Međutim, postoji nekoliko tehnika pomoću kojih možete prepoznati moguće prijetnje svojim otvorenim poslovima. Trenutno ih ne mogu proći, ali postoji prilično zgodan alat koji vam može pomoći da utvrdite kada je kretanje cijena prekomjerno rasprostranjeno i može li biti zrelo za povlačenje u odnosu na prevladavajući trend. Što čekamo, provjerimo!

 

Indeks relativne snage (RSI)

Indeks relativne snage pokazatelj je koji je razvio Welles Wilder prije mnogo godina. RSI je pokazatelj impulsa koji oscilira između razina prekupovanja i preprodavanja. Te se razine mogu mijenjati kao i ulazni parametri razdoblja. Standardna postavka RSI koristi 14 razdoblja u svom izračunu i ucrtava relativnu čvrstoću na grafikon koji oscilira između 0 i 100. Kada je RSI iznad praga 70, određeni se instrument smatra pretkupljenim. Kad padne ispod 30, smatra se pretjeranom.

Volim se igrati s postavkama indikatora i otkrio sam da je RSI fenomenalan alat za ukazivanje na moguće promjene cijena. Naravno, ovaj pokazatelj treba prilagoditi različitim rokovima i ne bi trebao biti jedini faktor koji se uzima u obzir prilikom donošenja trgovačkih odluka.

Upotrijebimo RSI ulaz od 5 razdoblja, s pragom prekupovanja 75 i pragom preprodavanja 25. Evo opet dnevnog grafikona AUD / USD:

6. svibnjaAUD / USD dnevni grafikon (2016)

Ovdje možete vidjeti da je RSI indikator prekupovan bilo kada, bilo neposredno prije pojave svijeća s brojevima 1, 3 i 4. Neposredno prije formiranja svijeće broj 2, RSI je bio na 69, što je gotovo previše kupljeno. Dakle, u sva četiri slučaja, RSI pokazatelj pružao je rana upozorenja bikovim trgovcima da će vjerojatno doći do korekcija kontra-trenda. Ono što ovaj pokazatelj čini tako fantastičnim jest to da bi vas upozorio na ove ispravke najmanje 24 sata prije nego što su se dogodile!

RSI bi se idealno trebao koristiti u kombinaciji s drugim pokazateljima ili barem s okidačima cjenovne akcije za najbolje rezultate. U usitnjenim tržišnim uvjetima u kojima se javljaju duboke korekcije kontra-trenda, RSI pokazatelj idealan je alat za upozoravanje na neposredne opasnosti. Podsjeća me na način na koji djeluju vrste babuna i majmuna ovdje u Južnoj Africi. Imaju sve vrste prirodnih neprijatelja poput velikih orlova, zmija, karakala, lisica, leoparda, lavova itd. Stoga se obično oslanjaju na jednog od starijih primata u grupi da sjedne negdje na visokom drvetu ili stijeni, u potrazi za ovi grabežljivci. Dok ‘majmun čuvar’ skenira područje zbog potencijalnih opasnosti, ostatak grupe može se usredotočiti na prikupljanje hrane, njegu i tako dalje.

U ovom slučaju, s AUD / USD, RSI pokazatelj učinkovito je pružao signale ranog upozorenja trgovcima na dugim pozicijama.

Naravno, RSI je moćan alat i za prepoznavanje trgovinskih mogućnosti, ali u ovom smo ga slučaju koristili samo da nas upozori na prijeteće korekcije otvorenih pozicija.

Pogledajmo još jedan primjer gdje se cijena preokrenula na srednju vrijednost (20-EMA) nakon što se snažna svijeća za odbijanje stvorila daleko od srednje vrijednosti. U ovom slučaju, RSI indikator (postavljen na 5 razdoblja, s razinama prekomjerne kupljenosti / prekomjerne prodaje na 85/15) dao je očitanje prekomjerne kupljenosti neposredno prije nego što se pojavila ova masivna svijeća za odbijanje. Evo grafikona:

7. svibnjaGBP / JPY dnevni grafikon (2014)

Nevjerojatno, zar ne! Kako biste se snašli u otvorenoj dugoj poziciji da ste vidjeli tako agresivnu medvjeđu svijeću za odbijanje?

U zaključku

Moramo biti perceptivni i pronicljivi kada upravljamo svojim otvorenim poslovima. Kad vidimo jasne signale upozorenja, moramo ponovno procijeniti trgovinu (e) i po potrebi povući polugu za izbacivanje (napustiti trgovinu). Reagiranje u pravo vrijeme poštedjet će vas nepotrebnih gubitaka.

U određenim situacijama radije biste zaustaviti gubitak agresivno više, umjesto da zatvorite poziciju. U drugim ćete okolnostima smanjiti svoju poziciju (zatvoriti dio) i pratiti svoj zaustavni gubitak. To će ovisiti o strukturi trenda i o tome koliko je svijeća za odbijanje agresivna.

Profitabilno trgovanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map