Sirova nafta produljuje pobjednički niz do preko 56 dolara – temeljni izgled!

Tijekom azijske trgovačke sesije u četvrtak, WTI Crude Oil ispisao je četverodnevni niz pobjeda, dosegavši ​​višemjesečni maksimum znatno iznad 56,00 američkih dolara, uglavnom zbog optimističnih izvještaja EIA, koji su pokazali iznenađenje u američkim zalihama sirove nafte. U međuvremenu, raspoloženje na tržištu i nade u globalni gospodarski oporavak od COVID-19 također su igrale glavnu ulogu u podršci cijenama sirove nafte. Osim toga, bikovska pristranost oko cijena nafte mogla bi se pripisati i napretku u usvajanju poticajnog paketa američkog predsjednika Joea Bidena koji je imao dodatni pozitivan utjecaj na cijene sirove nafte.

Još jedan čimbenik koji bi također mogao podržati pozitivan osjećaj nafte mogla bi biti najnovija izvješća Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika ili OPEC +, koja sugeriraju njihovu predanost na sastanku u srijedu da će se pridržavati politike smanjene proizvodnje. S druge strane, sve veći broj slučajeva COVID-19 na globalnoj razini neprestano tjera sve više zemalja na dublje mjere zaključavanja, što rezultira povećanom zabrinutošću za potražnju za gorivom, što zauzvrat pokriva dobitak u sirovoj nafti. Sljedeći aspekt koji ograničava dobitak na cijenama nafte je jači američki dolar, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom zelenih novčanica. Sirova nafta WTI trguje na 56,06 i konsolidira se u rasponu između 55,77 i 56,24.

Tržišno tržišno raspoloženje produžilo je svoje prethodne trodnevne pozitivne rezultate, još uvijek trepćući zeleno toga dana, vjerojatno zbog napretka u Sjedinjenim Državama u usvajanju poticajnog paketa predsjednika Joea Bidena od 1,9 bilijuna dolara. To je pokrenuto nakon što su se američki zakonodavci približili odobrenju predsjednikova izdašnog zakona o pomoći COVID-19 bez republikanske podrške. Nadalje, nedavni optimistični američki gospodarski podaci i vijesti o ulasku bivšeg predsjednika ECB-a Maria Draghija u politiku kao premijer Italije pružili su dodatnu potporu raspoloženju na tržištu. Događanja na polju cjepiva protiv koronavirusa, koja sugeriraju brzi globalni oporavak tijekom 2021. godine, također bi mogla biti podrška tržišnom osjećaju. Sve u svemu, optimistično raspoloženje na tržištu smatralo se jednim od ključnih čimbenika koji podupire cijene sirove nafte.

Osim toga, cijene sirove nafte dodatno su porasle kada je OPEC + na sastanku u srijedu obećao proširiti svoju politiku smanjene proizvodnje. To bi se moglo pripisati nesigurnoj potražnji za gorivom, jer strahovi od pandemije COVID-19 ostaju na kartama.

S druge strane oceana, još jedan razlog bičjih pristranosti oko cijena sirove nafte također bi mogli biti najnoviji optimistični podaci EIA, koji su pokazali iznenađujuće privlačenje američkih zaliha sirove nafte. Što se tiče podataka, Američka uprava za energetske informacije izvijestila je o izvlačenju od 994 000 milijuna barela, protiv predviđanja o izgradnji od 446 000 barela. Tijekom prethodnog tjedna zabilježeno je izvlačenje od 9,190 milijuna barela. Treba napomenuti da su zalihe sirove nafte WTI u SAD-u sada na najnižim razinama od ožujka prošle godine.

Na američkom dolaru američki dolar trguje blizu najviše razine u više od mjesec dana, jer je zabrinutost zbog američkih ekonomskih izgleda opala nakon objavljivanja optimističnih američkih podataka. Zanimljivo je primijetiti da je prošlog mjeseca ekonomska aktivnost u američkom uslužnom sektoru rasla najjačim tempom od veljače 2019., dok je PMI usluga ISM Services porastao na 58,7, sa 57,7 u siječnju. Te su brojke premašile tržišna očekivanja od 56,8. U međuvremenu je publikacija pokazala da je indeks novih narudžbi porastao na 61,8 s 58,6, a indeks zaposlenosti na 55,2 s 48,7, što je bila najviša vrijednost od veljače 2020. Osim toga, dobitak na američkom dolaru mogao bi se povezati i s napredak na polju cijepljenja protiv koronavirusa i najnoviji potezi američkog predsjednika Joea Bidena da usvoji svoj paket fiskalnih poticaja. Međutim, ispostavilo se da su američki dolari jedan od ključnih čimbenika koji su čuvali bilo kakav dodatni dobitak u cijenama sirove nafte, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. Indeks američkog dolara, koji prati povraćaj novca u odnosu na skup ostalih valuta, iznosio je 91,066, što nije daleko od najviše razine od početka prosinca.

S medvjeđe strane, ponovna pojava slučajeva COVID-19 u mnogim je zemljama pozvala vlasti da uvedu daljnje restriktivne mjere, poput zaključavanja, što je zauzvrat potaklo sumnju u oporavak potražnje za gorivom, što se smatra ključnim čimbenikom to je pokrivanje bilo kakvih dodatnih dobitaka u cijenama sirove nafte.

Krećući dalje, tržišni trgovci pazit će na objavljivanje podataka o neplatišnim platnim spiskovima i američkih podataka o zaposlenosti za siječanj, koji bi trebali pokazati da je u siječnju dodano 50.000 radnih mjesta. Nadalje, ažuriranja oko cjepiva protiv koronavirusa i američkog paketa financijske pomoći mogli bi pružiti novi smjer robe. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map