Sirova nafta uspjela je zadržati bikovsku pristranost s prethodne sesije – temeljni izgled!

Tijekom ranog azijskog trgovinskog zasjedanja u petak, cijene sirove nafte WTI uspjele su proširiti svoje dobitke prethodnog dana, zadržavajući se kao bikovi znatno iznad razine od oko 40,00 američkih dolara, budući da su snažni američki ekonomski podaci potaknuli nade u ekonomski oporavak u SAD-u. To nastoji poduprijeti potražnju za gorivom i pridonijeti povećanju cijena sirove nafte. Štoviše, raspoloženje oko sirove nafte dodatno se popravilo u četvrtak, nakon što je Uprava za energetske informacije izvijestila o padu zaliha sirove nafte za 1 milijun barela za tjedan koji završava 16. listopada. S druge strane, dobit u cijenama sirove nafte također se može pripisati na optimizam u vezi s američkim fiskalnim paketom, koji održava pozitivan sentiment tržišne trgovine i pruža potporu cijenama sirove nafte.

Suprotno tome, snaga široko utemeljenog američkog dolara, potkrijepljena optimističnim američkim podacima, postala je ključni čimbenik koji ograničava svaki daljnji zamah za cijene sirove nafte. Osim toga, dobitak u sirovoj nafti dodatno je ograničen kontinuiranim rastom proizvodnje u Libiji, za koju se sada očekuje da proizvodi preko 500 000 barela dnevno, od jedva 100 000 barela dnevno. Preko bare, strahovi od geopolitičke napetosti između SAD-a, Rusije i Irana i dalje izazivaju bikove sirove nafte. Nadalje, broj slučajeva koronavirusa povećava se izvan europskog epicentra, što izaziva sumnje u oporavak globalne potražnje za gorivom. To je postao ključni faktor koji čuva sve dodatne dobitke u cijenama sirove nafte. WTI sirova nafta trenutno trguje na 40,64, a konsolidira se u rasponu između 39,71 i 41,01.

Unatoč strahu od Brexita bez dogovora i geopolitičke napetosti između SAD-a i Rusije, da ne zaboravimo rekordni mjesečni porast slučajeva COVID-19 u SAD-u, sentiment tržišnog trgovanja proširio je svoj pozitivni ton ranije tijekom dana, zahvaljujući do objavljivanja boljih od očekivanih američkih početnih tjednih zahtjeva za nezaposlene u četvrtak, što je pobudilo nade u vezi s ekonomskim oporavkom SAD-a i podržalo cijene sirove nafte. Što se tiče podataka, broj Amerikanaca koji su se prvi put prijavili za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, smanjio se na 787 tisuća prošlog tjedna prema podacima objavljenim od strane američkog Ministarstva rada (DOL). Međutim, brojke su bile znatno ispod očekivanih 860 000, a brojevi iz prethodnog mjeseca također su revidirani na 842 000 od ranije prijavljenih 898 000.

Uz to, razlozi za raspoloženje na rizičnom tržištu mogu se pripisati razvoju događaja u vezi s američkim fiskalnim poticajem. Valja napomenuti da predsjednica doma Nancy Pelosi kaže da je potrebno postići dogovor. U međuvremenu je demokratski čelnik također rekao da je postignut napredak u paketu poticaja. Podsjećam vas da su se demokrati i republikanci prepirali oko paketa vrijednog oko 2 bilijuna dolara, koji je namijenjen potpori oporavku gospodarstva od koronavirusne krize. Međutim, pozitivni pomaci u vezi s američkim fiskalnim poticajima imaju tendenciju potkrepiti osjećaj s obzirom na cijene sirove nafte.

Unatoč osjećaju rizika, široko utemeljeni američki dolar uspio je proširiti svoje dobitke s prethodnog zasjedanja, uzimajući daljnje ponude tijekom ranog azijskog zasjedanja, zbog snažnih podataka iz američke ekonomije. To je potaknulo nade u pogledu oporavka američke ekonomije i poduprlo američki dolar. Međutim, dobitak na američkom dolaru postao je ključni čimbenik koji je čuvao bilo kakav dodatni rast cijena sirove nafte, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. U međuvremenu, indeks dolara, koji prati povraćaj novca prema košarici drugih valuta, porastao je za 0,4%, na 92,97, nakon što je u srijedu dosegao najniži nivo od 92,46 u sedmici.

Inače, dobici na sirovoj nafti ograničeni su stalnim razlikama između Velike Britanije i Europske unije (EU), u pogledu trnovitih pitanja poput ribarstva i jednakih uvjeta. Osim toga, strahovi od geopolitičke napetosti između SAD-a, Rusije i Irana također su igrali veliku ulogu u ograničavanju rasta cijena nafte.

Štoviše, mješoviti osjećaji oko cijena sirove nafte također bi se mogli povezati s obnovljenim ograničenjima zaključavanja, u nastojanju da se zaustavi drugi val koronavirusa, što je u konačnici potaknulo zabrinutost zbog sporijeg oporavka potražnje za gorivom, zbog čega su ograničeni dobici u cijene nafte. Prema najnovijem izvještaju sa Sveučilišta Johns Hopkins, otprilike polovica američkih država registrira mjesečne evidencije u pogledu novih slučajeva. U međuvremenu je australska država Victoria također zabilježila velik broj novih infekcija, srušivši prosjek od 14 dana.

Veseleći se, tržišni trgovci pripazit će na kretanje dolara uslijed nedostatka glavnih podataka / događaja tog dana. Međutim, konačna predsjednička rasprava između predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog rivala Joea Bidena bit će ključna za promatranje. Nadalje, katalizatori rizika, poput geopolitike i problema s koronavirusom, da ne zaboravimo Brexit, nisu izgubili nikakav značaj. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map