Sirova nafta uspjela je zadržati bikovsku pristranost prethodnog dana – temeljna perspektiva!

Tijekom azijske trgovačke sesije u utorak, WTI Cijene sirove nafte uspjele su produžiti bikovski niz prethodnog dana, ostajući pozitivne, znatno iznad razine od 60,00 dolara, uglavnom zahvaljujući najnovijim izvješćima koja sugeriraju da se najveće rafinerije nafte u Sjevernoj Americi gase usred arktičkih uvjeta koji su poremetili struju, zalihe vode i goriva po Teksasu. U međuvremenu, prepirke između Washingtona i Teherana imale su daljnji pozitivan utjecaj na naftni skup, usred straha od prekida opskrbe. Osim toga, bikovska pristranost oko cijena sirove nafte mogla bi se pripisati i optimističnom brbljanju u vezi s američkim paketom pomoći za COVID-19.

U međuvremenu, trenutno poboljšanje stanja koronavirusa (COVID-19) i napredak na polju cjepiva daju dodatnu snagu cijenama sirove nafte. Preko oceana, smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i dalje su aktivna tijekom veljače i ožujka, što je zauzvrat dalo još veću snagu bikovskom skupu nafte. Uz to, cijene sirove nafte dobile su dodatnu potporu od slabijeg američkog dolara, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. Još jedan čimbenik koji bi također mogao podržati cijene nafte je svjetlije raspoloženje na tržištu, što je potaknuto optimizmom u vezi s paketom pomoći za koronavirus i napretkom na polju cjepiva. S medvjeđe strane, dugotrajni strahovi od koronavirusa i svježa ograničenja zaključavanja na Novom Zelandu i u Australiji mogli bi se također smatrati glavnim medvjeđim čimbenikom koji je čuvao dodatni dobitak u cijenama sirove nafte. U vrijeme pisanja ovog članka, sirova nafta WTI trgovala se po cijeni od 60,14 i konsolidirala se u rasponu između 60,02 i 60,33.

Međutim, sentiment tržišnog trgovanja uspio je zadržati pozitivne rezultate iz prethodnog tjedna, još uvijek trepćući zeleno tog dana, usred tekućeg oporavka u situaciji s koronavirusom. Valja napomenuti da se broj slučajeva COVID-19 nastavlja smanjivati ​​u Americi, a sedmodnevna stopa novih dnevnih infekcija u zemlji prvi je put pala od 100K od prošlog studenog, a zemlja se nastavlja kretati prema ponovnom otvaranju. Uz to, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je ključnu prekretnicu u cijepljenju (15 milijuna najosjetljivijih četiri kategorije stanovništva koje su primile prve ubode), što pomaže otvoriti vrata za ublažavanje ograničenja. U međuvremenu, vlada Velike Britanije očekuje da će se broj hospitalizacija povezanih s virusima smanjiti tijekom sljedećih mjesec dana.

Osim toga, još jedan razlog pozitivnog tržišnog učinka mogao bi se pripisati brbljanju u vezi s američkim paketom pomoći za COVID-19. Vrijedno je podsjetiti da prethodno objavljeni razočaravajući američki podaci o zaposlenju i strahovi od daljnje slabosti na tržištu rada povećavaju potrebu za toliko očekivanim poticajnim paketom od 1,9 bilijuna dolara američkog predsjednika Joea Bidena. Verovatno raspoloženje na tržištu odigralo je glavnu ulogu u potpori cijenama sirove nafte s većim prinosom.

Kao rezultat toga, američki dolar sa širokim sjedištem nije uspio zaustaviti opadajući niz prethodnog dana, ostajući kiseo jer potražnja za imovinom sigurnog utočišta ostaje niska, usred nada u brži oporavak američkog gospodarstva od COVID-19 i napredak prema dogovoru o sljedećem krugu američkih fiskalnih poticaja. Međutim, gubici u američkom dolaru pomogli su sirovoj nafti da ostane na nadmetanju, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. U međuvremenu, do 20.31 ET (01.31 GMT) indeks američkog dolara, koji prati povraćaj novca prema skupini ostalih valuta, pao je za 0,06%, na 90,267.

Cijene sirove nafte preko oceana dobile su dodatnu potporu od sve jačih prepirki između SAD-a i Teherana, koje su ubrzale nakon smrti američkog pripadnika službe; bilo je i izvještaja o ozljedi jednog pripadnika američke službe i pet civilnih dobavljača. Tim je bio dio koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a u Erbilu u Iraku. To je pak potaknulo sumnju da bi Iran možda mogao stajati iza tog poteza. Očekivane borbe između Washingtona i Teherana također će vjerojatno potaknuti okupljanje u nafti, usred straha od prekida opskrbe.

Uz natezanje između SAD-a i Teherana, hladni udar u SAD-u zatvorio je naftne bušotine i rafinerije, a operateri prirodnog plina i nafte također se suočavaju s ograničenjima, što je zauzvrat osiguralo još jedan most za oporavak cijena, koja je vjerojatno bila odgovorna za podizanje cijena nafte do razina kamo su krenula tržišta. Najveće rafinerije nafte u Sjevernoj Americi također se gase, uglavnom zbog arktičkih uvjeta koji su poremetili opskrbu strujom, vodom i gorivom širom Teksasa.

S medvjeđe strane, sojevi virusa na Novom Zelandu i u Australiji još uvijek ne pokazuju znakove usporavanja, a kao rezultat toga, vlasti zahtijevaju nova ograničenja zaključavanja. Izvrsna izjava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navodeći strahove od ponovne infekcije novim sojevima virusa, mogla bi se smatrati glavnim medvjeđim čimbenikom koji je čuvao bilo kakav dodatni dobitak u cijenama sirove nafte. Sljedeći čimbenik koji bi također mogao pokriti goru su geopolitičke napetosti između Kine i zapadnog svijeta.

S nestrpljenjem očekujemo da će podaci o maloprodaji u SAD-u za mjesec siječanj biti objavljeni u srijedu u 13:30 sati, a pomno će se nadgledati radi uvida u stanje američke potrošačke situacije za prošli mjesec. U međuvremenu, zapisnici FOMC-a sa siječanjskog sastanka bit će objavljeni u 19:00 GMT, a to će generirati interes na tržištima, jer će pružiti bolji uvid u FOMC-ovu raspravu o sužavanju programa kupnje imovine. Uz to, vijesti u svezi s američkim paketom pomoći, cjepivima protiv koronavirusa i napetostima između SAD-a i Irana mogle bi pružiti novi smjer robi. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map