Sirova nafta WTI ne uspijeva zaustaviti niz gubitaka i doseže petomjesečnu najnižu razinu!

Tijekom ranog azijskog trgovanja u petak, cijena sirove nafte WTI nije uspjela zaustaviti medvjeđu pristranost u protekla dva dana, spustivši se na petomjesečni najniži nivo oko 35,00 dolara, jer strahuje od još jednog globalnog porasta slučajeva koronavirusa i Iznenađujuće velika sedmična proizvodnja američkih zaliha sirove nafte držala je tržište energije pod pritiskom. Osim toga, nastavak opskrbe Libije i norveški sporazum također se mogu smatrati glavnim čimbenicima koji su držali cijene nafte pod pritiskom.

Preko bare, nedostatak napretka u sporazumu u vezi s američkim paketom pomoći za koronavirus dodao je dodatni medvjeđi pritisak na cijene sirove nafte. U međuvremenu, zabrinutost zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine drži raspoloženje za trgovanje na tržištu pod pritiskom, što ima medvjeđi utjecaj na cijene sirove nafte. Snaga široko utemeljenog američkog dolara, potpomognutog rizičnim raspoloženjem na tržištu, također je igrala glavnu ulogu u podrivanju cijena nafte, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. Trenutno se sirova nafta trguje po cijeni od 36,08 dolara i konsolidira se u rasponu između 34,93 i 37,77.

Sve veći broj slučajeva COVID-19 ojačao je ograničenja zaključavanja širom Europe, potaknuvši zabrinutost zbog izgleda za ekonomski oporavak u SAD-u i na globalnoj razini. Prema najnovijem izvješću, Njemačka i Francuska proglasile su nove mjere za suzbijanje širenja virusa, što zauzvrat podriva potražnju za sirovom naftom. Inače, Velika Britanija kreće istim putem, dok su Italija, Španjolska, Portugal i Poljska također zabilježile nove maksimume u pogledu dnevnih slučajeva.

Štoviše, medvjeđi raspoloženje oko cijena sirove nafte dodatno je pojačano neočekivano velikom zaradom američke zalihe sirove nafte za prošli tjedan, o čemu je izvijestila Uprava za energetske informacije prethodnog dana, podržavajući zabrinutost zbog pada potražnje za gorivom, usred pogoršanja globalno širenje COVID-19, što podriva osjećaje glede cijena sirove nafte. Što se tiče podataka, zalihe sirove nafte povećale su se za 4,3 milijuna barela, nasuprot očekivanjima za povećanje od 1,23 milijuna barela. To se događa tjedan dana nakon što su zalihe sirove nafte pale za milijun barela. Kao rezultat toga, cijene sirove nafte preko noći su pale za približno 5%, padajući ispod ključnih 40 dolara po barelu.

Uz nevolje virusa, razlog opreznog raspoloženja investitora mogao bi biti povezan i s dugotrajnom prepirkom SAD-a i Kine oko potencijalne prodaje raketa američke proizvodnje Tajvanu, koja kontinuirano ubrzava. S druge strane, prevladavajuća neizvjesnost oko rezultata američkih predsjedničkih izbora također je prigušila tržišno raspoloženje. Prema najnovijem izvješću, nacionalne ankete pokazuju da je demokratski suparnik Joe Biden imao prednost u odnosu na trenutnog republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Što se tiče dolara, široko utemeljeni američki dolar uspio je održati niz pobjeda tijekom prethodne sesije, jer trgovci i dalje preferiraju imovinu iz sigurnih utočišta, zbog trenutnog tržišnog raspoloženja. Međutim, dobitak na američkom dolaru dodatno su potkrijepili podaci o BDP-u jači od očekivanih, koji navode da se najveće svjetsko gospodarstvo širilo 33,1% na godišnjoj razini tijekom trećeg tromjesečja 2020. Međutim, bikova pristranost koja okružuje na američki dolar nije utjecala sve veća politička neizvjesnost uoči predstojećih američkih predsjedničkih izbora 3. studenog. Međutim, dobitak na američkom dolaru mogao bi biti kratkotrajan ili privremen zbog briga da bi ekonomski oporavak u SAD-u mogao usitniti zbog ponovnog pojave slučajeva koronavirusa. Osim toga, dobitak u zelenoj valuti dodatno je potaknut nedostatkom napretka u vezi s američkim paketom poticaja, koji trgovce dovodi u oprezno raspoloženje. Stoga su dobici na američkom dolaru postali ključni čimbenik koji drži cijene sirove nafte pod pritiskom, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. Međutim, dobitak u zelenoj valuti držao je naftu pod pritiskom. U međuvremenu, dolarski indeks, koji dolar stavlja u odnosu na košaricu od 6 glavnih valuta, iznosi 93,955.

Preko bare, razlog gubitaka sirove nafte mogao bi se povezati i s obnovom proizvodnje u Libiji, jer zemlja počinje širiti svoje proizvodne / izvozne kapacitete nakon višemjesečne blokade.

Suprotno tome, Saudijska Arabija i Rusija najavile su spremnost da produže svoje smanjenja proizvodnje nafte i odgoduju planirana povećanja kada se sastanu na razgovore sa svojim OPEC + partnerima krajem studenog, što bi moglo pomoći u ograničavanju dubljih gubitaka u cijenama nafte. Veseleći se, tržišni trgovci pripazit će na kretanje dolara usred nedostatka glavnih podataka / događaja tog dana. Osim toga, katalizatori rizika, poput geopolitike i nevolje virusa, da ne zaboravimo Brexit, također će biti ključni za praćenje novog smjera. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map