Tjedni pregled, 04. siječnja 2021. – 08. siječnja 2021 .: Najbolji ekonomski događaji za gledanje

Široko utemeljeni američki dolar završit će ovaj tjedan na medvjeđem putu, jer dugotrajne nade u cjepivo i vjerojatnost daljnjeg ublažavanja monetarne politike od strane Federalne rezerve obično potkopavaju američku valutu. Osim toga, gubici u američkom dolaru mogli bi se povezati i s pogoršanjem uvjeta za koronavirus (COVID-19) u SAD-u, koji neprestano izazivaju strah od gospodarskog usporavanja u SAD-u, što pridonosi gubicima u zelenoj valuti. 

S druge strane bare, optimistično tržišno raspoloženje, potkrijepljeno optimizmom u pogledu cjepiva protiv koronavirusa, potiče investitore da potraže rizičniju imovinu povezanu s globalnom robom i tržištima u razvoju. Vrijedno je podsjetiti da se indeks američkog dolara (DXY) suočio s najvećim gubicima u gotovo dva tjedna prošlog tjedna, uglavnom nakon što su predstavnici američkog doma podržali plaće od COVID-ovog poticaja od 2.000 dolara koje američki predsjednik Trump zahtijeva.

Gledajući unaprijed u sljedeći tjedan, serija PMI-ja za proizvodnju i zahtjeva za nezaposlenost, zajedno sa sastancima OPEC-JMMC i zapisnicima sastanka FOMC-a, mogla bi pokrenuti mnoštvo naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Osim toga, geopolitičke napetosti i naslovi o koronavirusu također će pomno pratiti i igrati ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

Markit Manufacturing PMI – ponedjeljak – 9:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Chartered Institute of Purchasing & Supply and Markit Economics, koja mjeri ekonomski rast proizvodnog sektora u Velikoj Britaniji. Vrijedno je spomenuti da britanski uslužni sektor na to ne utječe ni pozitivno ni negativno. Trgovci žele najviše moguće brojke, koje se uzimaju kao bikove za GBP valutu. Svako očitavanje iznad 50 ukazuje na širenje industrije. Suprotno tome, očitanja ispod 50 ukazuju na kontrakciju.

Iz projiciranog prikaza, očekuje se da će podaci doći na 57,3, što je isto kao i prethodno čitanje, a to možda neće dati nikakav značajan zamah valuti GBP.

Prethodno izdanje

STVARNO: 57,3

DEV: 0,77

PROTIV: 55,9

DATUM: 16.12.2020 09:30

2): Sastanci OPEC-JMMC: – ponedjeljak – 10:00 GMT

Ovim sastancima prisustvuju predstavnici 13 članica OPEC-a i 11 drugih zemalja bogatih naftom. Svrha ovog sastanka je koordinirati i objediniti naftne politike zemalja članica i osigurati stabilizaciju tržišta nafte, nastojeći osigurati učinkovitu, ekonomičnu i redovitu opskrbu naftom potrošačima..

Oni raspravljaju o više pitanja koja se tiču ​​energetskih tržišta i, što je najvažnije, slažu se oko toga koliko će nafte proizvesti. Kad je sastanak završen, dužnosnici obično razgovaraju s novinarima tijekom cijelog dana. Kao rezultat toga, službena izjava o promjenama politike i ciljevima sastanka objavljuje se nakon završetka sastanaka.

3): US ISM Manufacturing PMI – utorak – 15:00 GMT:

Ovi podaci obično pokazuju poslovne uvjete u američkom proizvodnom sektoru. To je jedan od vodećih pokazatelja ukupnog ekonomskog stanja u Sjedinjenim Državama. Rezultati iznad 50 smatraju se pozitivnima (ili bikovima) za zelene novce; obrnuto, rezultati ispod 50 smatraju se medvjeđima za valutu.

Iz projiciranog prikaza, očekuje se pad podataka s 57,5 ​​na 56,6, što možda neće ostaviti veći medvjeđi utjecaj na USD, jer će očitanje i dalje biti iznad 50.

Prethodno izdanje

STVARNO: 57,5

DEV: -0,31

PROTIV: 58

DATUM: 01.12.2020 15:00

4): ADP promjena zaposlenja – srijeda – 13:15

Te podatke obično objavljuje Automatic Data Processing, Inc, koja proučava promjenu broja zaposlenih u SAD-u. Jednostavnim riječima, povećanje ovog pokazatelja pozitivno utječe na potrošnju, što stoga potiče gospodarski rast. Kao rezultat toga, visoke se brojke smatraju pozitivnim ili bikovskim za zelene novce; obrnuto, niske brojke smatraju se medvjeđima za američku valutu. Prema projekcijama, očekuje se da će se brojka smanjiti s 307.000 na 75.000, što bi moglo potkopati američku valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: 307 K

DEV: -0,22

PROTIV: 410 K

DATUM: 02.12.2020 13:15

 

5): Zapisnik sa sastanka FOMC – srijeda – 19:00 GMT

Savezni odbor za otvoreno tržište organizira osam sastanaka godišnje. Svrha ovog sastanka je pregled ekonomskih i financijskih uvjeta, utvrđivanje odgovarajućeg stava monetarne politike i procjena rizika za dugoročne ciljeve stabilnosti cijena i održivog gospodarskog rasta. Vrijedno je spomenuti da Zapisnike FOMC-a obično objavljuje Odbor guvernera Federalne rezerve, koji su jasan vodič za buduću američku politiku kamatnih stopa. Sokolski ton smatra se pozitivnim ili bikovim za USD valutu.

 

6): Inicijalni zahtjevi za nezaposlene – četvrtak – 13:30 GMT

Te podatke obično objavljuje američko Ministarstvo rada, koje mjeri broj ljudi koji prvi put podnose zahtjeve za državno osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Ako je brojka veća od očekivane, pokazuje slabost na američkom tržištu rada, što zauzvrat ostavlja negativan utjecaj na snagu i smjer američke ekonomije. Suprotno tome, niska očitanja smatraju se pozitivnim ili bikovskim za greenback.

Prethodno izdanje

STVARNO: 787 K

DEV: -0,56

PROTIV: 833 K

DATUM: 31.12.2020 13:30

7): PMI ISM Services – četvrtak – 15:00 GMT

Te podatke obično objavljuje Institut za upravljanje opskrbom (ISM) koji mjeri uvjete poslovanja u američkom neproizvodnom sektoru. Vrijedno je napomenuti da neproizvodni sektor nema utjecaja, bilo pozitivnog ili negativnog, u usporedbi s BDP-om ili ISM-om. Rezultati iznad 50 smatraju se pozitivnima (ili bikovima) za USD. Suprotno tome, brojke ispod 50 smatraju se medvjeđima za zelene novce. Prema predviđanjima, očekuje se pad broja s 55,9 na 54,5, što bi moglo potkopati američku valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: 55,9

DEV: -0,04

PROTIV: 56

DATUM: 03.12.2020 15:00

8): CAD – Stopa nezaposlenosti – petak – 13:30 GMT

Statistika Kanade objavljuje ove podatke koji mjere broj nezaposlenih radnika, podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. To je jedan od ključnih pokazatelja za kanadsko gospodarstvo, jer je broj nezaposlenih važan signal ukupnog ekonomskog zdravlja, jer je potrošnja potrošača u velikoj mjeri povezana s uvjetima na tržištu rada. Ako stopa raste, to pokazuje nedostatak širenja na kanadskom tržištu rada. Kao rezultat, porast stope nezaposlenosti dovodi do slabosti kanadskog gospodarstva. Međutim, niska brojka smatra se bikovskom za CAD; obrnuto, rast se smatra negativnim ili medvjedastim za CAD.

Prethodno izdanje

STVARNO: 8,5%

DEV: -1,16

PROTIV: 8,9%

DATUM: 04/04/2020 13:30

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map