Tjedni pregled, 1. – 5. ožujka 2021 .: Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

Široko utemeljeni američki dolar vjerojatno će ovaj tjedan završiti na bik putu, usred naglog rasta prinosa američkih obveznica preko noći. Treba napomenuti da su državne obveznice, a posebno američke riznice, postale središnja točka tržišta širom svijeta, nakon što su trgovci prešli na cijenu u ranijim monetarnim pooštravanjima nego što su to nagovijestili Federalne rezerve i njeni vršnjaci. Osim toga, dobitak na američkom dolaru mogao bi se povezati i s vijestima o američkom trgovinskom upozorenju Kini i raketnim napadom na militantnu skupinu koju podržava Iran, koja je držala raspoloženje na tržištu pod pritiskom i pridonijela dobicima u Američki dolar.

Radujući se nadolazećem tjednu, serija stope PMI za proizvodnju i stope nezaposlenosti, zajedno s izjavom o stopi RBA i sastancima OPEC-ovog JMMC-a, mogla bi pokrenuti puno naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Osim toga, pažljivo će se pratiti i američko-kineski naslovi o trgovini, američko-iranski naslovi o borbi i koronavirusu, jer bi mogli igrati ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

1) Američki ISM Manufacturing PMI – ponedjeljak – 15:00 GMT:

ISM Manufacturing PMI – Ove podatke obično objavljuje Indeks proizvodnje Instituta za upravljanje opskrbom (ISM), koji pokazuje uvjete poslovanja u američkom proizvodnom sektoru. To je jedan od vodećih pokazatelja ukupne ekonomske situacije u Sjedinjenim Državama. Rezultat iznad 50 smatra se pozitivnim (ili bikovskim) za greenback; obrnuto, rezultat ispod 50 smatra se medvjeđim za valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: 58,7

DEV: -0,64

PROTIV: 60

DATUM: 01.02.2021 15:00

2) UK Markit Manufacturing PMI – ponedjeljak – 9:30 GMT

Markit Manufacturing PMI – ove podatke objavljuje Chartered Institute of Purchasing & Ekonomija opskrbe i Markit. Mjeri ekonomske uvjete u proizvodnom sektoru u Velikoj Britaniji. Vrijedno je spomenuti da britanski uslužni sektor na to ne utječe ni pozitivno ni negativno. Trgovci žele vidjeti najviše moguće brojke, koje se za GBP uzimaju kao bikove. Međutim, svako čitanje iznad 50 ukazuje na širenje industrije; obrnuto, očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju.

Iz projiciranog pogleda, očekuje se da će podaci stići na 57,3 – isto kao i prethodno čitanje – što možda neće dati nikakav značajan zamah britanskoj funti.

Prethodno izdanje


STVARNO: 54,9

DEV: 1,92

PROTIV: 53.2

DATUM: 19.02.2021. 09:30

3) Odluka o kamatnoj stopi RBA – utorak – 3:30 GMT

Odluka o kamatnoj stopi RBA – Australska rezervna banka donosi ovu odluku. Ako je RBA neskladan prema inflatornim izgledima gospodarstva i poveća kamatne stope, to se smatra valutom za AUD valutu. Suprotno tome, ako RBA ima sumnjičavo mišljenje o inflacijskim izgledima i zadrži trenutnu kamatnu stopu ili je smanji, za AUD se smatra medvjeđem.

Prethodno izdanje

STVARNO: 0,1%

DEV: 0,00

PROTIV: 0,1%

DATUM: 02/02/2021 03:30

ii) Izjava o stopi RBA – Kao što smo već spomenuli, odluke o toj kamatnoj stopi donosi Upravni odbor Rezervne banke i objašnjava u priopćenju za medije. Odluka se objavljuje u 14.30 sati nakon svake sjednice Odbora. Podrazumijeva se kao osnovni alat koji Odbor RBA koristi za komunikaciju s investitorima u vezi s monetarnom politikom. Sadrži rezultate njihove odluke o kamatnim stopama i komentar o ekonomskim uvjetima koji su utjecali na njihovu odluku. Osim toga, također se raspravlja o ekonomskim izgledima i daje nove naznake o ishodu budućih odluka.

4) Bruto domaći proizvod (QoQ) – srijeda – 0:30 GMT

Bruto domaći proizvod (QoQ) – Ove podatke obično objavljuje australski zavod za statistiku. Ispituje ukupnu vrijednost sve robe i usluga proizvedenih u Australiji. BDP se smatra ključnom mjerom ekonomske aktivnosti i zdravlja. Rastući trend ima pozitivan ili bikovski učinak na AUD, dok se trend opadanja za australsku valutu smatra medvjedastim.

Prethodno izdanje

STVARNO: 3,3%

DEV: 1,66

PROTIV: 2,6%

DATUM: 02.02.2020 00:30

5) ISM usluge PMI – srijeda – 15:00 GMT

ISM Services PMI – Ove podatke obično objavljuje Institut za upravljanje opskrbom (ISM). Mjeri uvjete poslovanja u američkom neproizvodnom sektoru. Vrijedno je napomenuti da neproizvodni sektor na to ne utječe ni pozitivno ni negativno, u usporedbi s BDP-om ili ISM-om. Rezultat iznad 50 smatra se pozitivnim (ili bikovim) za USD; obrnuto, brojka ispod 50 smatra se medvjeđom za zelene novce.

Prethodno izdanje

STVARNO: 58,7

DEV: 1,50

PROTIV: 56,8

DATUM: 02.03.2021 15:00

6) Sastanci OPM JMMC – četvrtak – cijeli dan

Ovim sastancima prisustvuju predstavnici 13 država članica OPEC-a i 11 drugih zemalja bogatih naftom. Svrha je ovih sastanaka koordinirati i objediniti naftne politike država članica i osigurati stabilizaciju tržišta nafte u nastojanjima da se osigura učinkovita, ekonomična i redovita opskrba potrošača naftom. Oni raspravljaju o više pitanja koja se tiču ​​energetskih tržišta i, što je najvažnije, dogovaraju se o količini nafte koju će proizvoditi. Kad je sastanak završen, dužnosnici obično razgovaraju s novinarima tijekom cijelog dana. Službena izjava koja obuhvaća promjene politike i ciljeve sastanka objavljuje se nakon završetka sastanaka.

7) Promjena zaposlenja na nepoljoprivrednom gospodarstvu – petak – 13:30 GMT

Te podatke obično objavljuje američki Zavod za statistiku rada. Prikazuje broj novih radnih mjesta stvorenih tijekom prethodnog mjeseca u svim nepoljoprivrednim poduzećima. Mjesečne promjene na platnom spisku mogu biti izuzetno nestalne, zbog njenog uskog odnosa s odlukama ekonomske politike Središnje banke. Visoko čitanje podrazumijeva se bikovsko za USD, dok se nisko očitavanje smatra medvjeđim.

Prethodno izdanje

STVARNO: 49 K

DEV: -0,01

PROTIV: 50 K

DATUM: 05/05/2021 13:30

8) Stopa nezaposlenosti – petak – 13:30 GMT

Američki ured za statistiku rada objavljuje ove podatke. Odražava broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. To je jedan od ključnih pokazatelja za američko gospodarstvo. Predstavlja postotak ljudi koji aktivno traže posao i spremni su raditi. Ako stopa raste, to pokazuje nedostatak širenja na američkom tržištu rada. Porast stope nezaposlenosti dovodi do slabosti američke ekonomije. Niska brojka smatra se bikovitom za USD; obrnuto, ako brojka poraste, smatra se negativnom ili medvjedastom za valutu USD.

Prethodno izdanje

STVARNO: 6,3%

DEV: -0,80

PROTIV: 6,7%

DATUM: 05/05/2021 13:30

1m

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map