Tjedni pregled, 1. veljače – 5. veljače 2021.: Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

Američki dolar završit će ovaj tjedan na bikovskom putu, jer je globalno tržište dionica i dalje depresivno zbog višestrukih negativnih zabrinutosti, koje su povećale sigurnu potražnju za američkom valutom. U međuvremenu, dobitak na američkom dolaru mogao bi se povezati i s ekonomskim podacima iz SAD-a, koji nisu bili toliko loši koliko se bojalo. Međutim, zabrinutost zbog kratkog pritiska u pogledu hedge fondova, zabrinutost zbog zarade poduzeća i kašnjenja u cijepljenju protiv koronavirusa zaustavili su bikovski skup globalnih dionica, koji bi kratkoročno mogli nastaviti s dizanjem dolara.

Na međunarodnom planu, dugotrajna kinesko-američka borba također je igrala glavnu ulogu u pružanju potpore sigurnom američkom dolaru. Sljedeći čimbenik koji bi također mogao naštetiti osjećajima tržišta mogu biti strahovi od globalne ekonomske recesije, iako su cijepljenja protiv koronavirusa na putu. To bi se moglo pripisati strahu od sporosti imunizacije i nedostatku lijekova koji se bave objema varijantama virusa, naime mutacijama u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Gledajući unaprijed u sljedeći tjedan, podaci o PMI-ju za proizvodnju i stopi nezaposlenosti, zajedno s Izjavama o monetarnoj politici i govorom vladajućeg RBA-a, mogli bi pokrenuti puno naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Geopolitičke napetosti i događaji u vezi s poticajnim paketom američkog predsjednika Joea Bidena također će se pomno pratiti preko oceana. Svi ovi čimbenici mogli bi igrati ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

1. – ISM Manufacturing PMI – ponedjeljak – 10:00 GMT

Te podatke obično objavljuje Institut za upravljanje opskrbom. Odražava uvjete poslovanja u američkom proizvodnom sektoru. Ključni je pokazatelj ukupne ekonomske situacije u SAD-u. Rezultati iznad 50 smatraju se bikovima za američki dolar, dok se očitanja ispod 50 smatraju negativnim ili medvjeđanima za negativne efekte.

Prethodno izdanje

STVARNO: 60,7

DEV: 2,60

PROTIV: 56,6

DATUM: 01.05.2021 23:00

2. – Odluka o kamatnoj stopi RBA – ponedjeljak – 22:30 GMT

Ovu odluku objavljuje Australska rezervna banka. Ako je osjećaj RBA sokolan s obzirom na ekonomske izglede u Australiji i kao rezultat poveća kamatne stope, smatra se bikovim ili pozitivnim znakom za AUD. Alternativno, ako RBA ima loš pogled na australsko gospodarstvo i zadrži trenutnu kamatnu stopu ili je smanji, to će se shvatiti kao medvjeđi za Australce.

Prethodno izdanje

STVARNO: 0,1%

DEV: 0,00

PROTIV: 0,1%

DATUM: 01.12.2020 11:30

3. – NZD promjena zaposlenosti – utorak – 16:45 GMT

Te podatke obično objavljuje Statistics New Zealand. Mjeri sve promjene u broju zaposlenih na Novom Zelandu. Jednostavnim riječima, povišenje ovog pokazatelja ostavlja pozitivan utjecaj na potrošnju, što zauzvrat potiče gospodarski rast. Stoga se visoko čitanje shvaća kao bikovsko za NZ dolar; obrnuto, nisko očitanje smatra se medvjeđim.

Prethodno izdanje

STVARNO: -0,8%

DEV: 0,00

PROTIV: -0,8%

DATUM: 04.11.2020. 05:45

ii) – Stopa nezaposlenosti:

Te podatke obično objavljuje i statistika Novi Zeland. Mjeri broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. Povećanje stope ukazuje na nedostatak širenja na novozelandskom tržištu rada. Stoga porast dovodi do slabljenja novozelandske ekonomije. Dakle, niska očitanja shvaćaju se kao bikova za NZ dolar; s druge strane, visoka očitanja smatraju se medvjeđima.

Prethodno izdanje

STVARNO: 5,3%

DEV: -0,15

PROTIV: 5,4%

DATUM: 04.11.2020. 05:45

4. – Govor gosp. Lowea RBA – utorak – 20:30 GMT

Philip Lowe zamijenio je Glenna Stevensa na mjestu guvernera australske središnje banke. Prije je Lowe bio zamjenik guvernera australske Rezervne banke, na kojoj je bio od veljače 2012. Budući da je šef središnje banke, koja kontrolira kratkoročne kamatne stope, sada ima veću kontrolu nad vrijednošću AUD nego bilo koja druga osoba. Dov ton oko australskih ekonomskih izgleda shvaćen je kao medvjeđi za AUD. Suprotno tome, sokolov ton smatra se bikovim ili pozitivnim čimbenikom.

5. – ADP promjena zaposlenja – srijeda – 8:15 GMT

Te podatke obično objavljuje Automatska obrada podataka Inc. Pruža mjeru promjene broja zaposlenih u Americi. Pojednostavljeno, povećanje ovog pokazatelja ostavlja pozitivan utjecaj na potrošnju, što stimulira američki gospodarski rast. Stoga se visoke brojke smatraju pozitivnim ili bikovskim za američku valutu; obrnuto, niske brojke smatraju se negativnima ili medvjeđanima za američku valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: -123 K

DEV: -0,43

PROTIV: 88 K

DATUM: 01.06.2021 21:15

ii) – PMI za usluge ISM:

Te podatke obično objavljuje Institut za upravljanje opskrbom (ISM). Označava uvjete poslovanja u američkom neproizvodnom sektoru. Vrijedno je spomenuti da neproizvodni sektor ne utječe ni na BDP, ni pozitivno ni negativno, koliko ISM Manufacturing. Rezultati iznad 50 podrazumijevaju se kao bikovi za USD, dok se očitanja ispod 50 uzimaju kao negativna ili medvjeda za greenback.

Prethodno izdanje

STVARNO: 57,2

DEV: 1,82

PROTIV: 54,6

DATUM: 07.07.2021 23:00

6. – Izvješće Monetarne politike Banke Engleske – četvrtak – 7:00 GMT

i) – Engleska banka obično objavljuje ovo izvješće nakon kraja svakog tromjesečja. Pruža cjelovitu ekonomsku analizu i projekcije inflacije na kojima Odbor za monetarnu politiku Banke temelji svoje odluke o kamatama i predstavlja procjenu mogućnosti za inflaciju u Velikoj Britaniji tijekom sljedeće dvije godine. Stoga se visoke brojke za GBP smatraju pozitivnima ili bikovima, a obrnuto, niske brojke su negativne za GBP.

ii) – Odluka o kamatnoj stopi BoE:

Ovu odluku objavljuje Engleska banka. Ako je stav BoE-a neskladan u pogledu ekonomskih izgleda u Velikoj Britaniji, pa on povisuje kamatne stope, to se za GBP smatra pozitivnim ili jakim. Suprotno tome, sumnjičavi izgledi i nastavak tekuće kamatne stope ili smanjenja kamatne stope shvaćaju se kao negativni ili medvjeđi.

STVARNO: 0,1%

DEV: 0,00

PROTIV: 0,1%

DATUM: 17.12.2020 20:00

7. – CAD promjena zaposlenosti – petak – 8:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Statistics Canada. To je mjera promjene broja zaposlenih u Kanadi. Povećanje ovog pokazatelja pozitivno utječe na potrošnju, što stimulira gospodarski rast. Stoga se visoko očitanje smatra pozitivnim ili bikovskim za CAD; obrnuto, niska očitanja vide se kao negativna.

Prethodno izdanje

STVARNO: -62,6 K

DEV: -0,39

PROTIV: -27,5 K

DATUM: 01/08/2021 21:30

ii) – CAD stopa nezaposlenosti:

Te podatke obično objavljuje Statistics Canada. Mjeri broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. Povećanja stopa ukazuju na nedostatak širenja na kanadskom tržištu rada, što je vodeći pokazatelj kanadskog gospodarstva. Stoga porast brojki teži oslabiti kanadsko gospodarstvo. Jednostavnim riječima, nisko očitanje smatra se pozitivnim ili bikovskim za CAD, dok se visoko bilježi kao negativno ili medvjeđe.

Prethodno izdanje

STVARNO: 8,6%

DEV: 0,00

PROTIV: 8,6%

DATUM: 01/08/2021 21:30

8. – Promjena zaposlenja na nepoljoprivrednom gospodarstvu – petak – 8:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Američki ured za statistiku rada. Prikazuje broj novih radnih mjesta stvorenih tijekom prethodnog mjeseca u svim nepoljoprivrednim poduzećima. Svaka promjena na mjesečnim platnim spiskovima može biti krajnje nestalna zbog uskog odnosa s američkim odlukama o ekonomskoj politici koje donosi Centralna banka. Stoga se visoko očitanje za USD smatra pozitivnim ili bikovskim, a nisko kao negativno

Prethodno izdanje

STVARNO: -140 K

RAZVOJ: -1,47

PROTIV: 71 K

DATUM: 01/08/2021 21:309. – Izjava o monetarnoj politici ECB-a i konferencija za tisak – četvrtak – 13:30 GMT

Nakon odluke ECB-a o ekonomskoj politici, predsjednik ECB-a održava konferenciju za novinare o monetarnoj politici. Njegovi komentari obično utječu na nestabilnost eura i utvrđuju kratkoročnu pozitivnu ili negativnu pristranost. Dakle, jastrebovi izgledi se smatraju pozitivnim ili jakim za euro; obrnuto, pogled na golubicu vidi se kao negativan ili medvjeđi.

10. – Njemački PMI za proizvodnju bljeskova – petak – 8:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Markit ekonomija. Ispituje uvjete poslovanja u europskom proizvodnom sektoru. PMI u proizvodnji smatra se kritičnim pokazateljem poslovnih uvjeta i ukupnih ekonomskih uvjeta u Njemačkoj, jer proizvodni sektor dominira velikim dijelom ukupnog BDP-a. Dakle, visoko očitanje, iznad 50, smatra se bikovim za EUR, dok se nisko očitanje, ispod 50, smatra medvjeđim. Prethodno izdanje

STVARNO: 58,3

DEV: -0,26

PROTIV: 58,6

DATUM: 01.04.2021. 08: 55ii) Francuski Flash Services PMI: Ove podatke obično objavljuje Markit Economics, na temelju mnogih tvrtki iz proizvodnog i uslužnog sektora iz privatnog sektora. Podaci se obično objavljuju trećeg radnog dana u mjesecu. Svaki se rezultat ponderira prema veličini poduzeća i njegovom doprinosu ukupnoj proizvodnji ili uslugama ostvarenim u podsektoru kojem ta tvrtka pripada. Rezultati su predstavljeni prema postavljenim pitanjima, pokazujući postotak ispitanika koji su prijavili poboljšanje, pogoršanje ili nikakve promjene u odnosu na prethodni mjesec. Brojka iznad 50,0 ukazuje na razvoj industrije; obrnuto, slika ispod 50,0 pokazuje smanjenje industrije. Prethodno izdanje

STVARNO: 49.1

DEV: -0,43

PROTIV: 49,8

DATUM: 01/06/2021 09:00

1m

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map