Tjedni pregled, 15. – 19. veljače 2021 .: Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

Široko utemeljeni američki dolar uspio je zaustaviti opadajući niz prethodnog zasjedanja i raduje se što će ovaj tjedan završiti na jakom putu, vjerojatno zbog slabog raspoloženja na tržištu, koje potiče investitore da svoj novac stave u sigurnu imovinu poput američkog dolara. Međutim, poteškoće u zelenim novčanicama mogle bi biti kratkotrajne ili privremene, jer su novi znakovi slabosti na američkom tržištu poslova smanjili očekivanja investitora u pogledu brzine američkog gospodarskog oporavka od pandemije.

Još jedan čimbenik koji bi također mogao ograničiti bilo kakve dobitke u USD mogu biti izvješća koja sugeriraju da je šef Fed-a Jerome Powell naglasio potrebu da monetarna politika bude neko vrijeme prilagodljiva. Prema najnovijem izvješću, predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell najavio je u Ekonomskom klubu u New Yorku da je “strpljivo prilagodljiv stav monetarne politike” vrlo važan za jačanje tržišta rada i cjelokupnog gospodarstva, nakon zastoja posljednjih mjeseci..

Radujući se sljedećem tjednu, serija PMI-ja za proizvodnju i zahtjeva za nezaposlenost, zajedno s Izjavama o monetarnoj politici i Zapisnicima sa sastanka FOMC-a, mogla bi pokrenuti mnoštvo naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Naslovi o geopolitičkim napetostima i koronavirusu (COVID-19) također će se pomno pratiti preko oceana, jer bi mogli igrati ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

1) – Zapisnik sa sastanka o monetarnoj politici – ponedjeljak – 19:30 GMT

Zapisnici se obično objavljuju tjednima nakon odluke o kamatnoj stopi. Oni pružaju detaljan zapis o najnovijem sastanku Odbora RBA i pomažu u mjerenju trenutnih ekonomskih uvjeta koji utječu na njihove odluke u vezi s određivanjem kamatnih stopa. Jednostavnim riječima, ako je RBA neskladna prema inflatornim izgledima za gospodarstvo, tržišta vide veću mogućnost povećanja stope, a to je pozitivno za AUD. Suprotno tome, dovish ton za Aussieja se smatra medvjedastim.

2) – EUR bruto domaći proizvod s.a. (QoQ) – utorak – 5:00 GMT

Te podatke obično objavljuje Eurostat. To je mjera ukupne vrijednosti sve robe i usluga proizvedenih u eurozoni. BDP se razumijeva kao sveobuhvatna mjera ekonomske aktivnosti i zdravlja eurozone. Tipično, trend rasta pozitivno utječe na euro; s druge strane, trend pada smatra se medvjeđim za zajedničku valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: –

DEV: –

PROTIV: -0,7%

DATUM: 15.02.2021 10:00

3) – Trgovina na malo (MoM) – srijeda – 8:30 GMT

Te podatke objavljuje američki ured za popis stanovništva. Mjeri ukupni prihod maloprodajnih trgovina. Mjesečne promjene u postocima odražavaju stopu promjena u takvoj prodaji. Promjene u maloprodaji uglavnom se prate kao važan pokazatelj potrošnje potrošača. Stoga se visoke brojke za USD doimaju kao bikove, dok se niske vrijednosti smatraju negativnima (ili medvjeđima) za greenback.


Prethodno izdanje

STVARNO: -0,7%

DEV: -0,97

PROTIV: 0%

DATUM: 15.01.2021. 13:30

4) – Zapisnik sa sastanka FOMC – srijeda – 14:00 GMT

Nakon Fedove odluke o stopi, FOMC objavljuje svoju izjavu o monetarnoj politici. Ovo izvješće nastoji utjecati na volatilnost američkog dolara i utvrđuje kratkoročni bikovski ili medvjedast trend. Stoga se jastrebovi izgledi za američki dolar smatraju pozitivnim ili bikovskim; obrnuto, dovish pogled se vidi kao negativan ili medvjeđi za USD.

5) – Aussie Employment Change – srijeda – 19:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Australijski zavod za statistiku, koji mjeri broj zaposlenih u Australiji. Jednostavnim riječima, povećanje ovog pokazatelja pozitivno utječe na potrošačku potrošnju koja teži jačanju gospodarskog rasta. Stoga se visoke brojke za Aussie smatraju bikovima; obrnuto, niske brojke za AUD se smatraju negativnim (ili medvjedastim).

Prethodno izdanje

STVARNO: 50 K

DEV: 0,00

PROTIV: 50 K

DATUM: 21.01.2021 00:30

ii) – Stopa nezaposlenosti:

Te podatke obično objavljuje australski zavod za statistiku. Mjeri broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. Visoke brojke ukazuju na nedostatak širenja na australskom tržištu rada. Povećanje dovodi do slabljenja australske ekonomije, a smanjenje broja smatra se bikovskim za australsku valutu; obrnuto, rast valute AUD smatra se negativnim ili medvjedastim.

Prethodno izdanje

STVARNO: 6,6%

DEV: -0,37

PROTIV: 6,7%

DATUM: 21.01.2021 00:30

6) – Zahtjevi za nezaposlenost – četvrtak – 8:30 GMT

Te podatke objavljuje američko Ministarstvo rada koje mjeri broj ljudi koji prvi put podnose zahtjeve za državno osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Broj veći od očekivanog pokazuje slabost na američkom tržištu rada, što ostavlja negativan utjecaj na snagu i smjer američkog gospodarstva. Suprotno tome, niska očitanja smatraju se pozitivnim ili bikovskim za greenback.

 Prethodno izdanje

STVARNO: 812 K

DEV: -0,65

PROTIV: 830 K

DATUM: 02.04.2021. 13:30

           

7) – Njemački PMI za proizvodnju bljeskova – petak – 3:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Markit Economics, koja ispituje uvjete poslovanja u europskom proizvodnom sektoru. Međutim, PMI u proizvodnji smatra se ključnim pokazateljem poslovnih uvjeta i ukupnih ekonomskih uvjeta u Njemačkoj, jer proizvodni sektor dominira velikim dijelom ukupnog BDP-a. Dakle, visoko očitanje, iznad 50, smatra se bikovim za euro, a nisko, ispod 50, smatra se medvjeđim za valutu EUR.

Prethodno izdanje

STVARNO: 57.1

DEV: 0,09

PROTIV: 57

DATUM: 01.02.2021. 08:55

 ii – Francuski Flash Services PMI

Ove podatke objavljuje i Markit Economics, temeljen na mnogim poslovnim rukovoditeljima u privatnim proizvodnim i uslužnim tvrtkama. Ti se podaci obično objavljuju trećeg radnog dana u mjesecu. Svaki se rezultat ponderira prema veličini tvrtke i njezinu doprinosu ukupnoj proizvodnji ili uslugama ostvarenim u podsektoru kojem ta tvrtka pripada. Rezultati su predstavljeni postavljenim pitanjima, pokazujući postotak ispitanika koji su prijavili poboljšanje, pogoršanje ili nikakve promjene u odnosu na prethodni mjesec. Brojka iznad 50,0 ukazuje na razvoj industrije; isto tako, slika ispod 50,0 pokazuje smanjenje industrije.

Prethodno izdanje

STVARNO: 46.7

DEV: -0.06

PROTIV: 46.8

DATUM: 02.03.2021 08:55

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map