Tjedni pregled, 18. – 22. siječnja 2021.: Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

Široko utemeljeni američki dolar završit će ovaj tjedan na bikovskom putu, jer su ulagači počeli pokazivati ​​sklonost imovini u sigurnom utočištu nakon rizičnog raspoloženja na tržištu. Međutim, čini se da na dobitak na američkom dolaru relativno ne utječu dvorski komentari predsjednika Federalne rezerve Jeromea Powella koji ukazuju da kamatne stope neće rasti uskoro. U međuvremenu, objavljivanje detalja poticajnog paketa od 1,9 bilijuna dolara izabranog predsjednika Joea Bidena nije pružilo nikakvu značajnu potporu zelenim novčanicama. Međutim, indeks američkog dolara oporavio se nakon što je dosegao najnižu razinu od ožujka 2018. prošlog tjedna, budući da su izgledi za dodatni poticaj težili američkim državnim obveznicama, koje su prvi put od ožujka dale referentni 10-godišnji prinos riznice iznad 1%..

Gledajući unaprijed u sljedeći tjedan, serija zahtjeva za BDP i nezaposlenost, zajedno s Izjavama o monetarnoj politici i govorom izabranog predsjednika Bidena, mogla bi pokrenuti puno naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Naslovi o geopolitičkim napetostima i koronavirusu (COVID-19) također će se pomno pratiti preko oceana, jer bi mogli igrati ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

 

Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

 

1: – Bruto domaći proizvod (međugodišnje) – ponedjeljak – 2:00 GMT

Te podatke obično objavljuje Državni zavod za statistiku Kine. Ispituje bruto vrijednost kineske robe i usluga. Ovaj pokazatelj predstavlja brzinu kojom kinesko gospodarstvo raste ili se smanjuje. Ovaj gospodarski događaj ima velik utjecaj na Forex tržište, jer kinesko gospodarstvo ima značajan utjecaj na globalno gospodarstvo. Visoke brojke za CNY se vide kao bikove; obrnuto, niske brojke smatraju se negativnim za CNY.

Prethodno izdanje

STVARNO: 4,9%

DEV: -0,61

PROTIV: 5,2%

DATUM: 19.10.2020 02:00

2: – Indeks potrošačkih cijena (MoM) – utorak – 7:00 GMT

Te podatke obično objavljuje Statistisches Bundesamt Deutschland, koji ispituje prosječnu promjenu cijena za svu robu i usluge koje kućanstva kupuju za potrebe potrošnje. CPI se smatra ključnim pokazateljem za mjerenje inflacije i promjena u trendovima kupnje. Visoke brojke smatraju se pozitivnima ili bikovima za euro, dok se niske brojke smatraju negativnim (ili medvjeđima) za eure.

Prethodno izdanje


STVARNO: 0,5%

DEV: -1,58

PROTIV: 0,6%

DATUM: 01/06/2021 13:00

3: – Izvješće o monetarnoj politici Banke Kanade – srijeda – 15:00 GMT

Bank of Canada objavljuje studiju ekonomskih promjena u kanadskoj ekonomiji. Ovo izvješće ukazuje na znakove nove fiskalne politike. Sve promjene u ovom izvješću utječu na CAD. Ako Banka Kanade pokaže sokolske izglede, smatra se bikovim za CAD valutu; obrnuto, voljiv stav smatra se negativnim za kanadski dolar.

ii) Izjava o stopi plaćanja:

Ova je izjava glavni medij koji Banka Kanade (BoC) koristi za interakciju s investitorima u vezi s odlukama o monetarnoj politici, posebno onima u vezi s kamatnim stopama. Ova izjava sadrži rezultate njihovih odluka o kamatnim stopama i komentare o ekonomskim uvjetima koji utječu na njihovu odluku.

4: – Konferencija za tisak BoC-a – srijeda – okvirno

Guverner BOC-a i viši zamjenik guvernera obično održavaju ovu konferenciju za tisak nakon objavljivanja Izvješća o monetarnoj politici BOC-a. Konferencija za tisak ima dva dijela. Prvo se daje pripremljena izjava, a zatim je konferencija otvorena za pitanja novinara. Pitanja obično dovode do nepisanih odgovora koji stvaraju veliku nestabilnost tržišta. Također je vrijedno spomenuti da je ova konferencija za tisak dostupna u obliku audio prijenosa na web stranici BOC-a.

5: – Promjena zaposlenja – četvrtak – 0:30 GMT

Australski zavod za statistiku obično objavljuje ove podatke koji mjere promjenu broja zaposlenih u Australiji. Na taj način, povećanje pokazatelja ima pozitivne implikacije na potrošačku potrošnju, što potiče gospodarski rast. Stoga se visoke brojke za AUD vide kao pozitivne ili bikove; obrnuto, niska brojka je negativna za Aussieja.

Prethodno izdanje

STVARNO: 90 K

DEV: 0,57

PROTIV: 50 K

DATUM: 17.12.2020 00:30

ii) Stopa nezaposlenosti – Te podatke obično objavljuje australski zavod za statistiku. Mjeri broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. Povećanja stopa ukazuju na nedostatak širenja na australskom tržištu rada, što zauzvrat teži oslabiti australsko gospodarstvo. Stoga se nisko očitanje za AUD smatra pozitivnim ili bikovskim; obrnuto, visoka se vrijednost smatra negativnom (ili medvjedastom) za australski dolar.

Prethodno izdanje

STVARNO: 6,8%

DEV: -0,65

PROTIV: 7%

DATUM: 17.12.2020 00:30

6: – Izjava o monetarnoj politici BoJ – četvrtak – okvirni

Ovu službenu izjavu o monetarnoj politici objavio je Odbor za politiku Banke Japana. To je primarni alat koji BOJ koristi za komunikaciju s ulagačima o monetarnoj politici. Nakon priopćenja rezultata glasovanja odbora o kamatnim stopama i drugim mjerama politike, izjava daje naznake budućih promjena monetarne politike. Ekonomski uvjeti također utječu na njihove odluke. Dakle, više jastrebova nego što se očekivalo smatra se jakim ili pozitivnim za JPY.

7: – Izjava o monetarnoj politici ECB-a i konferencija za tisak – četvrtak – 13:30 GMT

Nakon odluke ESB-a o ekonomskoj politici, predsjednik ESB-a predstavlja konferenciju za novinare o monetarnoj politici. Njezini komentari obično utječu na nestabilnost eura i utvrđuju kratkoročnu pozitivnu ili negativnu pristranost. Jastrebovi izgledi se za EUR smatraju pozitivnim ili bikovskim, a za eura negativni ili medvjeđi..

8: – njemački PMI za proizvodnju bljeskova – petak – 8:30 GMT

Te podatke obično objavljuje Markit ekonomija. Ispituje europske uvjete poslovanja proizvodnog sektora. Proizvodni PMI smatra se ključnim pokazateljem uvjeta poslovanja i ukupnog njemačkog ekonomskog stanja, jer proizvodni sektor dominira velikim dijelom ukupnog BDP-a. Visoko očitanje, iznad 50, smatra se bikovim za EUR, dok se nisko očitanje, ispod 50, smatra medvjedastim za euro.

Prethodno izdanje

STVARNO: 58,3

DEV: -0,26

PROTIV: 58,6

DATUM: 01/04/2021 08:55

ii) Francuski Flash Services PMI:

Te podatke obično objavljuje Markit Economics, na temelju velikog broja poslovnih rukovodilaca u privatnim proizvodnim i uslužnim tvrtkama. Podaci se obično objavljuju trećeg radnog dana u mjesecu. Svaki se rezultat ponderira prema veličini tvrtke i njezinu doprinosu ukupnoj proizvodnji ili proizvodnji usluga, što se uzima u obzir u podsektoru kojem ta tvrtka pripada. Rezultati su predstavljeni postavljenim pitanjima, pokazujući postotak ispitanika koji su prijavili poboljšanje, pogoršanje ili nikakve promjene u odnosu na prethodni mjesec. Brojka iznad 50,0 ukazuje na industrijski razvoj, dok brojka ispod 50,0 pokazuje smanjenje industrije. 

 

Prethodno izdanje

STVARNO: 49.1

DEV: -0,43

PROTIV: 49,8

DATUM: 01/06/2021 09:00

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map