Tjedni pregled, 22. – 26. veljače 2021 .: Najugodniji gospodarski događaji za gledanje sljedeći tjedan

Široko utemeljeni američki dolar završit će ovaj tjedan na medvjeđem tragu, usred razočaravajućih podataka o američkom tržištu rada, zbog čega su nade u brzi oporavak od pandemije COVID-19 nestale. Nade u američki poticajni paket dodatno su potaknute nakon što su SAD objavile razočaravajuće podatke, što je odmah potaknulo više sumnji u američki gospodarski oporavak od COVID-19 i potkopalo američki dolar. Međutim, gubici u američkom dolaru mogu biti kratkotrajni ili privremeni, jer neraspoloženo tržišno raspoloženje potiče investitore da ulažu u imovinu u sigurnom utočištu, poput američkog dolara. Gledano u naredni tjedan, Izjava o monetarnoj politici i kamatna stopa Serije odluka, zajedno sa svjedočenjem predsjedatelja Feda Powella i konferencijom za tisak RBNZ-a, mogle bi dovesti do mnogih naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Uz to, pomno će se pratiti i geopolitičke napetosti i vijesti oko cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19), zajedno s američkim paketom pomoći COVID-19, jer bi mogle igrati ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

Najbolji ekonomski događaji za gledanje ovog tjedna

1) Njemačka poslovna klima Ifo – ponedjeljak – 4:00 GMT

Ove podatke objavljuje Institut Ifo. Izuzetno se poštuje zbog velike veličine uzorka i povijesne korelacije s ekonomskim uvjetima u Njemačkoj i eurozoni. Teži stvaranju snažnog utjecaja na tržište nakon izlaska. Također je vrijedno spomenuti da je to ključni pokazatelj ekonomskog zdravlja – poduzeća trenutno reagiraju na tržišne uvjete, a promjene u njihovim osjećajima mogu biti rani signal budućih gospodarskih aktivnosti, poput potrošnje, ulaganja i zapošljavanja. Osim toga, Institut anketira više od 7000 tvrtki kako bi procijenio poslovnu situaciju i njihovo kratkoročno planiranje. Pozitivan gospodarski rast smatra se bikovitim za EUR; obrnuto, nisko očitanje shvaćeno je negativno za valutu EUR.

Prethodno izdanje

STVARNO: 90.1

DEV: -1,86

PROTIV: 91,8

DATUM: 25.01.2021 09:00

2) GBP – Stopa nezaposlenosti ILO-a (3 milijuna) – utorak – 07:00 GMT

Te podatke objavljuje Ured za nacionalnu statistiku. Mjeri broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnom civilnom radnom snagom. To je ključni pokazatelj za britansko gospodarstvo. Visoke brojke ukazuju na nedostatak širenja na britanskom tržištu rada. Više čitanje stoga dovodi do slabljenja britanske ekonomije. Niska brojka za GBP se smatra bikovskom; obrnuto, visoka se vrijednost smatra negativnom ili medvjedastom za GBP valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: 5%

DEV: -0,57

PROTIV: 5,1%

DATUM: 26.01.2021 07:00

3) Govor guvernera BOC-a Macklem – utorak – 12:30 GMT:

Tiff Macklem izabran je za guvernera Banke Kanade 3. lipnja 2020. Kao guverner, on je i predsjednik Upravnog odbora Banke. Prije imenovanja za šefa BOC-a, Macklem je šest godina radio kao dekan Rotman School of Management na Sveučilištu u Torontu. Osim toga, već je radio kao viši zamjenik guvernera Banke Kanade od srpnja 2010. do svibnja 2014.

Macklem je ujedno bio i prvi predsjednik Stalnog odbora za provedbu standarda Odbora za financijsku stabilnost od 2009. do 2013. Kao guverner Banke Kanade, koja upravlja kratkoročnim kamatnim stopama, ima veći utjecaj na vrijednost kanadske valute nego itko drugi drugo. Jastrebast ton je bikovski za valutu, dok se dovish ton razumije kao medvjeđi za CAD valutu.

4) Odluka o kamatnoj stopi RBNZ – utorak – 20:00 GMT:

Pričuvna banka Novog Zelanda objavljuje ovu odluku. Ako je RBNZ sokolan prema inflatornim izgledima gospodarstva i povisi kamatne stope, za valutu NZD smatra se bikovskim; obrnuto, ako su izgledi RBNZ-a dvorski, a oni smanje kamatne stope, to se smatra medvjedastim za valutu NZD.

Prethodno izdanje

STVARNO: 5%

DEV: -0,57

PROTIV: 5,1%

DATUM: 26.01.2021 07:00

ii) Konferencija za tisak RBNZ-a:

Odmah nakon odluke ekonomske politike Rezervne banke, guverner Rezervne banke održava konferenciju za novinare u vezi s monetarnom politikom. Njegovi komentari obično utječu na nestabilnost NZD-a i utvrđuju kratkoročni pozitivan ili negativan trend.

5) Zalihe sirove nafte – srijeda – 10:30 GMT

Ove podatke objavljuje Uprava za energetske informacije (EIA). Ključni je pokazatelj koji najviše utječe na kanadski dolar, zbog velikog kanadskog energetskog sektora. Mjeri neravnotežu ponude i potražnje na tržištu, što dovodi do promjena u razini proizvodnje i volatilnosti cijena. Ako je “Stvarno” manje od “Prognoze”, smatra se bikovim za valutu USD.

6) Godišnji bruto domaći proizvod – četvrtak, 8:30 GMTTe podatke obično objavljuje Američki ured za ekonomsku analizu, koji pokazuje novčanu vrijednost sve robe, usluga i struktura proizvedenih u nekoj zemlji u određenom razdoblju. Godišnji BDP je bruto mjera tržišne aktivnosti, jer pokazuje brzinom kojom se nacionalno gospodarstvo poboljšava ili pogoršava. Jednostavnim riječima, visoke brojke smatraju se bikovima za USD; obrnuto, nisko očitanje je medvjedast za USD.Preview Release

STVARNO: 4%

DEV: 0,00

PROTIV: 4%

DATUM: 28.01.2021. 13:30

7) CHF bruto domaći proizvod s.a. (QoQ) (Q4) – petak – 08:00

Te podatke obično objavljuje švicarska statistika. Prikazuje novčanu vrijednost sve robe, usluga i struktura proizvedenih u Švicarskoj u određenom razdoblju. Švicarski BDP je bruto mjera tržišne aktivnosti jer pokazuje brzinom kojom se švicarsko gospodarstvo poboljšava ili pogoršava. Jednostavnim riječima, visoke vrijednosti se smatraju kao bikove za CHF, a niske vrijednosti kao medvjeđe.

Prethodno izdanje

STVARNO: 7,2%

DEV: 4,93

PROTIV: 5,9%

DATUM: 01.12.2020 06:45

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map