Tjedni pregled, 9.-13. Studenoga: Pet najboljih ekonomskih događaja za gledanje ovog tjedna

Široko utemeljeni američki dolar krajem tjedna kretao se u odnosu na mnoge valute, ali trgovci na tržištu očekuju veće gubitke, budući da su neprijateljski američki predsjednički izbori umanjili nadu u veliki poticaj za potporu gospodarstvu. Ulagači nagađaju da će demokratski čelnik Joe Biden biti sljedeći predsjednik, ali da će, s druge strane, republikanci vjerojatno zadržati kontrolu nad Senatom, što će demokratima otežati usvajanje paketa fiskalne potrošnje.

Gledajući unaprijed u nadolazeći tjedan, serija PMI-a za proizvodnju i usluge, zajedno s Izjavom o monetarnoj politici RBNZ-a i govorom guvernera BoE-a Baileyja, mogla bi pokrenuti mnoštvo naslova kako bi tržišta ostala u pokretu. Također će se pomno pratiti geopolitičke napetosti i naslovi koronavirusa, jer oni igraju ključnu ulogu u određivanju razine rizika na tržištu.

Pet najboljih ekonomskih događaja za gledanje ovog tjedna

1 – Njemački trgovinski bilans – ponedjeljak – 00:00

Eurostat bi u ponedjeljak trebao objaviti njemačku trgovinsku bilancu. Ovi značajni podaci, koje službeno objavljuje Statistisches Bundesamt Deutschland, mjere ravnotežu između izvoza i uvoza ukupne robe i usluga. Dakle, pozitivna vrijednost pokazuje trgovinski višak, dok negativna vrijednost pokazuje trgovinski deficit. Ovi bi se podaci također mogli smatrati jednim od ključnih događaja koji generira određenu nestabilnost zajedničke valute. Ako se vidi stabilna potražnja u zamjenu za njemački izvoz, to će se pretvoriti u pozitivan rast trgovinske bilance, a to bi trebalo biti bikovito za zajedničku valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: 15,7 milijardi eura

DEV: -0,53

PROTIV: 18,2 milijarde eura

DATUM: 10/08/2020 06:00

Očekuje se da će se podaci njemačke trgovinske bilance povećati s 15,7 na 17,2 milijarde, što možda podržava valutu EUR.

Povjerenje investitora Sentixa (studeni)

S druge strane, Sentixovo povjerenje investitora mjesečno je istraživanje koje odražava sentiment tržišta s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i očekivanja za sljedeći semestar. Međutim, indeks, koji obično objavljuje Sentix GmbH, izveden je iz 36 različitih pokazatelja. Obično se veći broj smatra pozitivnim ili bikovitim za eurozonu; isto tako, niža brojka smatra se negativnom ili medvjedastom za valutu EUR.

Prethodno izdanje

STVARNO: -8,3

DEV: 0,27


PROTIV: -9,5

DATUM: 10/05/2020 08:30

Očekuje se da će povjerenje investitora u Sentix pasti s -8,3 na -15,0, što podriva valutu eura.

2) Govor guvernera BoE Bailey – ponedjeljak 10:35

Andrew Bailey je guverner Engleske banke. Zauzeo je svoju poziciju 16. ožujka 2020. na kraju sezone Marka Carneya. Prije nego što je izabran, Bailey je radio kao izvršni direktor Uprave za financijsko ponašanje. Vrijedno je spomenuti da je ovaj britanski središnji bankar ujedno bio zamjenik guvernera Banke Engleske od travnja 2013. do srpnja 2016. i glavni blagajnik Banke Engleske od siječnja 2004. do travnja 2011. Međutim, bilo koji poslušni ton Andrewa Baileyja mogao bi negativno utječu na valutu zemlje, jer golubovi teže podržavati niske kamatne stope i ekspanzivnu monetarnu politiku, jer vrednuju pokazatelje poput niske nezaposlenosti, a ne zadržavaju inflaciju. S druge strane, jastrebovi su sušta suprotnost golubicama.

3) Podaci o stopi nezaposlenosti – utorak 00:00

Podaci ILO-a o stopi nezaposlenosti, koje obično objavljuje Nacionalna statistika, broj su nezaposlenih radnika podijeljeni s ukupnom civilnom radnom snagom. Smatra se jednim od ključnih pokazatelja za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva. Ako stopa poraste, to ukazuje na nedostatak širenja na britanskom tržištu rada. To zauzvrat slabi britansko gospodarstvo. Isto tako, ako se brojka smanji, pozitivna je (ili bikova) za GBP valutu.

Prethodno izdanje

STVARNO: 4,5%

DEV: 0,97

PROTIV: 4,3%

DATUM: 13.10.2020 06:00

Iz projiciranog pogleda, očekuje se porast podataka o stopi nezaposlenosti s 4,5 na 4,7%, što obično podriva valutu GBP.

Promjena broja tužitelja

S druge strane, Izmjenu potraživanja objavljuje Nacionalna statistika i predstavlja broj nezaposlenih u Velikoj Britaniji. Međutim, rast ovog pokazatelja negativno utječe na potrošnju, što koči gospodarski rast. Visoke brojke smatraju se negativnim (ili medvjedastim) za britansku funtu; isto tako, nisko očitanje smatra se pozitivnim (ili bikovskim).

Prethodno izdanje

STVARNO: 28 K

DEV: -0,16

PROTIV: 78,8 K

DATUM: 13.10.2020 06:00

4) Izjava o stopi RBNZ – srijeda 18:00

Izjava o stopi RBNZ sadrži objašnjenja odluka o kamatnim stopama i komentare o ekonomskim uvjetima koji su na nju utjecali.

Odluka o kamatnoj stopi RBNZ:

Pričuvna banka Novog Zelanda trebala bi objaviti odluku o kamatnoj stopi RBNZ. Ako je RBNZ sokolan s obzirom na inflatorne izglede za gospodarstvo i povisuje kamatne stope, to je pozitivno ili bikovito za valutu zemlje.

Prethodno izdanje

STVARNO: 0,25%

DEV: 0,00

PROTIV: 0,25%

DATUM: 23.09.2020 02:00

Izjava o monetarnoj politici:

Novozelandska pričuvna banka obično tromjesečno objavljuje Izvještaj o monetarnoj politici (MPS). Svaka Izjava o monetarnoj politici mora sadržavati: kako Rezervna banka predlaže postizanje svojih ciljeva, kako predlaže formuliranje i provedbu monetarne politike tijekom sljedećih pet godina; i kako se monetarna politika provodi od posljednje Izjave o monetarnoj politici.

Indeks potrošačkih cijena (MoM) – Četvrtak 06:30 

Indeks potrošačkih cijena obično objavljuje Američki ured za statistiku rada. To je mjera kretanja cijena, ostvarena uspoređivanjem maloprodajnih cijena reprezentativne košarice roba i usluga. Kupovna moć zelenog novca fluktuira zbog inflacije. CPI je jedan od vodećih pokazatelja za mjerenje inflacije i promjena u trendovima kupnje. Stoga se visoko očitanje smatra pozitivnim (ili bikovskim) za dolar, a nisko očitanje negativnim (ili medvjedastim) za USD.

Prethodno izdanje

STVARNO: 0,2%

DEV: 0,00

PROTIV: 0,2%

DATUM: 13.10.2020 12.30

Prema projiciranom pogledu, očekuje se da će indeks potrošačkih cijena ostati nepromijenjen na 0,2%.

Inicijalni zahtjevi za nezaposlene

Početni zahtjevi za nezaposlene, koje obično objavljuje američko Ministarstvo rada, mjera su broja ljudi koji prvi put podnose zahtjeve za državno osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Međutim, broj veći od očekivanog ukazuje na slabost na ovom tržištu koje nastoji potkopati rast američke ekonomije. Stoga se niske brojke uzimaju kao pozitivne ili bikove za novac.

Prethodno izdanje

STVARNO: 751 K

DEV: 0,39

PROTIV: 732 K

DATUM: 05.11.2020 13:30

Iz projiciranog pogleda, očekuje se da će početne zahtjeve za nezaposlene pasti sa 751.000 na 745.000, što bi moglo biti temelj američkog dolara.

5) Bruto domaći proizvod Petak 03:00

Bruto domaći proizvod obično objavljuje Eurostat. mjera je ukupne vrijednosti sve robe i usluga koje proizvodi ili pruža eurozona. Međutim, BDP se smatra vodećom mjerom gospodarske aktivnosti i zdravlja eurozone. Obično visoko čitanje pozitivno utječe na zajedničku valutu; isto tako, niska vrijednost se smatra negativnom ili medvjedastom za EUR.

Prethodno izdanje

STVARNO: 12,7%

RAZVOJ: 22.45

PROTIV: 9,4%

DATUM: 30.10.2020 10:00

Prema projiciranom pogledu, očekuje se da će bruto domaći proizvod ostati nepromijenjen na 12,7%.

Promjena zaposlenosti (Godišnje)

Promjenu zaposlenja obično objavljuje Eurostat. Odražava promjenu broja zaposlenih u Europi. Dakle, porast ovog pokazatelja ima pozitivne implikacije na potrošačku potrošnju, što podupire gospodarski rast. Stoga se visoko čitanje smatra bikovskim za zajedničku valutu; isto tako, nisko očitanje smatra se negativnim (ili medvjedastim) za EUR.

Prethodno izdanje

STVARNO: -3,1%

DEV: -0,38

PROTIV: -2,9%

DATUM: 08.08.2020 09:00

Prema projiciranom pogledu, očekuje se da će bruto domaći proizvod porasti s -2,9% na 0,7%, što bi moglo biti osnova za raspoloženje oko eura. Sretno momci i uživajte u vikendu!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map