Što ako Italija napusti euro

Prošli smo vikend objavili članak koji objašnjava političku situaciju u Italiji. Ako niste u toku, dva nove stranke protiv uspostavljanja zamahnuo posljednji opći izbori u Italiji, i oni su ovdje da ostanu. Podrška novim strankama protiv politike ili političarima / političarima znatno se povećala tijekom posljednjih nekoliko godina u cijeloj Europi, kao i u SAD-u. Brexit i Donald Trump rezultat su ovog novog vala politike protiv establišmenta.

U Italiji je ovaj val na vlast doveo Legga Nord i Cinque Stelle stranke. Protiv imigracije su i skeptični prema EU. Prije izbora prošlog mjeseca, od njih smo čuli neke glasine da će Italija, ako pobijede, preispitati euro i vjerojatno ga napustiti, napuštajući eurozonu.

Iako su odbacili tu ideju nakon što je koalicija ove dvije stranke pobijedila na izborima, s obzirom na financijsku situaciju u Italiji, postoji rizik da bi Italija mogla napustiti eurozonu. Novi izbori su na vidiku i oni će se vjerojatno održati početkom jeseni.

Dakle, što se događa s Italijom ako napusti eurozonu?

Cilj bi bio ponovno uvođenje talijanske lire. Svrha bi bila oslabiti ovu novu valutu kako bi talijanska roba bila jeftinija za strane zemlje, posebno za okolne zemlje eurozone. To znači da bi se talijanski izvoz povećao. To bi pomoglo gospodarstvu i talijanskom poreznom obvezniku, koji ukupno plaća oko 40% -50% poreza. Talijanima bi se povećao dohodak, a porezni prihodi bili bi veći za vladu koja bi tim novcem mogla isplatiti dug. The dug iznosi oko 130%.

To je teorija, ali to je samo teorija, koju tek treba dokazati. U ovu je teoriju uključeno mnogo rizika.

1. veći dug

Prvi je problem što Talijanski dug denominiran je u eurima. Dakle, dug bi ostao u eurima i morao bi se vratiti u eurima. Ako lira oslabi, dug bi se dodatno povećao. Također bi bili veći i kamate i otplate, što bi umanjilo pozitivne učinke većeg izvoza. Veliki dio talijanskog duga u vlasništvu je svojih građana, za razliku od Grčke, što bi stvar malo olakšalo. Ali, nitko u ovom trenutku ne može predvidjeti učinke.

2. Više cijene

A slabija valuta značila bi više cijene uvoza. Ako se cijene uvoza povećaju, Talijani bi bili prisiljeni kupovati manje. Više cijene uvoza nagrizale bi kupovnu moć. To izvoz čini konkurentnijim, ali po cijeni talijanskog potrošača. To je cijena koju država mora platiti ako želi povećati izvoz. Kina je zauvijek pokorila domaćeg potrošača, zato Trump sada prisiljava Kinu da uvozi više, očito iz SAD-a.

3. Povećana birokracija

Budući da bi Italija napustila eurozonu, birokracije bi se povećavale za tvrtke. Mjenjačnica bi bila jedna od njih. To ne bi bio dio Europske središnje banke (ECB) bilo kako, pa bi Italija izgubila glas u monetarnoj politici ECB-a za taj kontinent. Iako to nije glavni problem, još uvijek negativno utječe na gospodarstvo.

4. Bez ulaganja

Jedan od glavnih negativnih učinaka bio bi pogoršanje povjerenja investitora. Tržišni osjećaj trenutno se već oslanja na negativnu stranu zbog talijanske politike. Iako će trebati godine da se uvoz počne povećavati i da se gospodarstvo zagrijava, pomažući tako u smanjenju duga, sentimenti investitora postat će preko noći znatno negativni i takvi će ostati jako dugo.

Sjetite se Grčke? Pa, situacija u Grčkoj i dalje je loša, mnogo godina nakon što su se počeli pojavljivati ​​problemi s dugom. Čak i ako izvoz pojeftini, a turistička industrija cvjeta zbog niskih cijena kao u Grčkoj, ne postoji jamstvo da će se gospodarstvo poboljšati.

Dakle, Italija može odlučiti napustiti Euro u korist Lire. Ali kao što vidite, mnogo je nepoznanica. Osim što bi u Europi napravili veliki nered koji bi krhku ekonomiju EU u najmanju ruku uvukao u još jedan nered i koji bi zauzvrat jako naštetio talijanskom gospodarstvu, gore su svi ovi drugi scenariji koji bi mogli poći po zlu.

Kako bi bilo da se ispostavi još gore? Što kažete na to da se Italija pretvori u drugu Grčku, ovoga puta bez ikoga tko će je spasiti, jer neće biti u eurozoni? To bi bilo užasno za Italiju, Europu i svijet, jer bi najvjerojatnije potaknulo drugu globalna ekonomska kriza. Iz tih razloga ne mislim da će Italija napustiti Euro, ali nikad se ne zna.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map