Treba li uopće vjerovati ‘Craigu Wrightu, Satoshiju’?

Ako bi se vjerovalo njegovim riječima, onda je on Satoshi Nakamoto. Ali nedostatak dokaza – ili barem istina za njegove dokaze – uvjerava neke da misle drugačije.

Craig Wright u ponedjeljak je izašao u javnost o svom sudjelovanju u stvaranju Bitcoina i blockchain tehnologije. Nedugo nakon što je izbila vijest, brzo su se pojavile sumnje, posebno na Redditu, jer se činilo da digitalni potpis Wrighta predstavlja daleko od toga da je ključ za pravi identitet Nakamota.

Također objavljen na Wrightovoj objavi na blogu, potpis nije ‘Sartreov’ tekst, već javno dostupan potpis iz Bitcoin transakcije od 12. siječnja 2009., prema korisniku Reddita.

Reddit Post

Nagađanja koja Wright je podvala a pitanja koja traže istinu i dalje kruže dok Bitcoin zajednica zahtijeva pojašnjenja. Ovu situaciju dodatno pogoršava činjenica da dvije ključne osobe u Bitcoin ekosustavu – glavni znanstvenik Bitcoin Foundation, Gavin Andresen i direktor utemeljitelja Jon Matonis – vjeruju Craig Wright je Satoshi Nakamoto.

I tako svi ostaju pitati, špekulirati i očajnički žele znati istinu o Wrightu koji je tvrdio da je pravi kreator Bitcoina.

Može li to biti samo još jedna obmana?

Izviješteno je da je Wright privatno dokazao svoju tvrdnju da je odabrao samo ljude. BBC je također napisao da planira objaviti sve detalje za ostale zainteresirane kako bi potvrdili njegov identitet. Međutim, javnost je sada podijeljena, apelirajući na Wrighta da objavi iste podatke koji su uvjerili Andresena i Matonisa da ga prihvate kao istinskog izumitelja Bitcoina.

Wrightova vjerodostojnost iznosi se na vidjelo nakon što je u svom blogu priznao da je potpis vjerodostojan, što kasnije nije prošlo javni nadzor:

“Određena datoteka koju ćemo koristiti je ona koju smo nazvali Sartre. Sadržaj ove datoteke prikazan je na donjoj slici. “

Neki kažu kako je Wrightovo dugotrajno objašnjenje na njegovom blogu uvjeravanje javnosti da je ono što kaže, ali ipak je odlučio zadržati privatnost – osim nekoliko – vitalnih dijelova informacija.

U slučaju da je Wrightov prijem lažan, Andresen i Matonis brzo će izgubiti povjerenje javnosti, a bitcoin zaklada odlazi s njima.

Kontrolira li se Wright?

Demaskiranje stvarne svrhe

Otada su kreativni umovi zamislili toliko zapleta radnje i bilo što od toga moglo bi biti istina.

Wright je podijelio s BBC-jem da je i sam dobio priliku da ne dobije obožavanje ili nagrade. Umjesto toga, samo je želio da ostane sam, zajedno s ljudima koji su mu bliski. Međutim, neki već dovode u pitanje njegovo otkriće samo po sebi, a kamoli njegovu stvarnu svrhu.

Također je spomenuo kako je na njega vršen pritisak da se otkrije. Od koga, nije rekao, ali ovo je samo dovelo do dodatnih pitanja.

Treba li on zaista biti Satoshi Nakamoto, postoje li ljudi ili organizacije koji forsiraju Craiga Wrighta da prizna svoju ulogu u stvaranju Bitcoina? Slično tome, kontrolira li se da se ponaša kao da je izumio Bitcoin?

Vraćajući se Andresenovoj i Matonisovoj podršci za Wrighta, ne može se pomoći propitivanju je li Bitcoin Foundation dio jednadžbe. Može se podsjetiti da je spomenuta zaklada bila narušena kontroverzama, s Bitko fijasko zaklade Bitcoin poput pitanja stečaja. Stoga, pokušava li Bitcoin Foundation spasiti svoje ime putem Wrighta?

Uz to, ima li ovo veze s tekućim sporom između Bitcoin Core i Bitcoin Classic? Ili još bolje, govori li Wright jednostavno svijetu da posjeduje Bitcoin vrijedan 450 milijuna dolara i da može kontrolirati viša cijena Bitcoina pokreti sa samo nekoliko klikova?

Bez obzira govori li Wright istinu ili ne, otkriće može naštetiti blockchain tehnologiji. Moguće je da povjerenje javnosti u spomenutu tehnologiju može oslabiti, znajući da je tvorac Bitcoina – kad mu je dana naredba ili djeluje u skladu s osobnim interesima – može lako prilagoditi u korist nekih strana.

To može utjecati na nekoliko sektora koji već posluju na njemu, a to je također način na koji će bitcoin kockarska niša osjetiti posljedice tekuće misije provjere Wrightovih tvrdnji da je Satoshi Nakamoto.

Kockanje s bitcoinima, koje se ponosi dokazano poštenim igrama – značajkom koja nedostaje u mrežnim i kopnenim igrama – u velikoj se mjeri oslanja na kriptografiju i blockchain tehnologiju. Ako se spomenuta tehnologija može izmijeniti, koliko će pouzdano dokazivo tada biti pošteno igranje?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map