Ujedinjene nacije idu na usvajanje Ethereuma i Bitcoina

Vijesti bi mogle biti veliko iznenađenje za mnoge izvan blockchaina i zajednica digitalnih valuta, ali puno informacija ukazuje na to da su UN u završnoj fazi najvažnijeg blockchain projekta do danas. Nakon što su UN uspješno koristili ethereum sustav za slanje pakistanskih rupija grupi od 100 ljudi, UN-ov WFP (Svjetski program hrane) postavlja dodatnu sigurnost kako bi pojačao svoju sljedeću fazu blockchain razvoja.

Ovo pilot testiranje trebalo bi započeti 1. svibnja u Jordanu, kada će agencija poslati nespecificirani broj lokalne valute (dinara) preko 10 000 svojih primatelja kojima je potrebna humanitarna podrška i dodatna hrana. Cilj projekta je povećati broj primatelja na preko pola milijuna ljudi do 2018. godine.

Projekt želi zaštititi privatnost primatelja pa se točan iznos novca neće otkriti. Kako bi se osiguralo da sustav ima potrebnu fleksibilnost za preživljavanje WFP-a, potencijalno bi mogao izvaditi valute poput rupije iz blockchaina, ali i bilo koju drugu državu izdanu valutu.

UN nisu prva velika organizacija koja je započela ovaj proces, s entitetima poput Europska unija već angažiran u tome. No, prema Houmanu Haddadu, financijskom direktoru WFP-a, trenutno ova organizacija isplaćuje u tradicionalnim valutama, jer mnoga mjesta na kojima žive njihovi primatelji ne prihvaćaju eter ili bitcoin. Ali, UN ima plan koji bi to mogao promijeniti u mjerilu koji je praktički nečuven do ovog projekta.

Građevni blokovi

Poduzeto testiranje dobilo je naziv Building Blocks i predstavljalo je dokaz koncepta u kojem je blockchain upotrijebljen za prijenos oko 3.000 rupija i iste vrijednosti u hrani koristeći seriju transakcija ovjerenu pomoću mreže za testiranje ethereuma. Ovo je ispitivanje trajalo 40 dana i koristilo je jednokratnu lozinku generiranu nasumično.

Istu lozinku primatelji pomoći primili su putem svojih mobilnih telefona. Jednom kad su ga dobili, mogli bi ga koristiti za dobivanje hrane i sredstava od vlasnika u supermarketima koji su u ovom aranžmanu djelovali kao dijeljenje.

Kad je test završen, rezultati jednomesečnog ispitivanja stavljeni su na javni ethereum testnet i tamo usklađeni sa brojem stvarnih sredstava koja su raspodijeljena. Na ovaj način projekt radi na cilju uklanjanja potrebe za posrednikom koji bi mogao nekako namjestiti ili prevariti sustav.

Uz to, UN ne šalje novac izravno svojim primateljima, već trgovine koje dijele hranu, što može izbaciti iz procesa i monetarne usluge poput banaka i samog primatelja. Neke procjene upućuju na preko 100 000 potencijalnih korisnika koje bi moglo opsluživati ​​400 trgovaca koji rade na njihovom području.

Također je važno naglasiti da će se time smanjiti i sve administrativne pristojbe te neće biti potrebe za predujmljivanjem novca jer bi UN plaćali stvarne kupnje

Transferi putem kriptovalute

Digitalne valute poput bitcoina i etera danas se koriste u razne svrhe pokrivaju sve, od igranja mrežni poker u BTC-u do dobivanja kredita u ovoj kriptovaluti. Ali sada, s američkom primjenom u domeni humanitarnih napora, čini se da bi osnovna tehnologija blockchaina bila dovoljna da organizacija promijeni način na koji CBT (gotovinski transferi) rade.

To bi značilo da bi UN, umjesto upošljavanja resursa koji su kvarljivi poput lijekova i hrane, mogao ulivati ​​novac izravno u lokalno gospodarstvo. To znači da bi skupinama u riziku mogao pružiti stvari poput pretplaćenih kartica, mobilnog novca i bonova koji će se trošiti u zemlji.

U 2015. WFP je globalno prebacio preko 680 milijuna američkih dolara pomoći svojim primateljima, a UN nastoji povećati tu brojku svake godine. Uz to, iako CBT izgleda obećavajuće, UN nastavlja s rigoroznim testiranjima i traži sve mogućnosti za poboljšanje načina na koji funkcionira.

Potencijal za poboljšanje

Dužnosnici UN-a vjeruju da sustav kakav trenutno postoji još uvijek pati od niza potencijalnih problema, uključujući naknade, dugotrajan postupak ugovaranja i nedostatak privatnosti za primatelja, samo da imenujemo najistaknutija. Ali, sa svim tim se moglo riješiti jednim potezom koji uključuje premještanje transakcija u blockchain mrežu.

Zbog toga je isti pilot projekt toliko važan za SAD i njihovu agenciju. Kako će se nastaviti odvijati tijekom sljedećih mjeseci, bit će postavljen na privatnu verziju blockchaina temeljenog na ethereumu, a konačni cilj bit će dosezanje milijun transakcija mjesečno. Haddad vjeruje da će onog trenutka kada sustav dosegne granicu od 2 milijarde USD, ušteda na godišnjoj razini premašiti 20 milijuna USD. Samo bi taj iznos mogao utjecati na veliki broj dodatnih primatelja koji se mogu smjestiti u program, a sve zahvaljujući učinkovitosti blockchaina.

Evolucija mehanizama doniranja

Haddad je pokazao tri karakteristične blockchain prednosti. Prvi je postupak osnaživanja korisnika, drugi uključuje smanjenje troškova, a treći smanjuje tehnološke viškove u UN-ovom sustavu usluga. Iako su prethodni pokušaji postizanja ovog cilja bili ometeni unutarnjim problemima poput međuagencijskog konkurentskog interesa, blockchain rješenje moglo bi pokrenuti raspravu mimo te točke.

Trenutno je agencija UN Women u partnerstvu s Innovation Norway u svrhu omogućavanja lakšeg pristupa djevojkama i ženama blockchain tehnologiji. Isti je program trenutno u procesu zapošljavanja blockchain savjetnika za širenje njihovih napora. Prekomjerne agencije također rade na svojim blockchain projektima ili barem istražuju njegove primjene.

Ako je postupak uključivanja blockchaina uspješan, UN bi mogao početi prihvaćati bitcoin i eter kao oblik plaćanja donatora. Sada su mnogi pojedinci izrazili želju da doniraju eter ili bitcoin UN-u, ali u ovom trenutku organizacija to ne može prihvatiti. Naravno, financijski elementi unutar organizacije počeli su tražiti načine da se to dogodi i sada, čini se da će pilot projekt blockchaina biti početak ove radikalne promjene unutar UN-a.

Izvor: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map