WTI proširuje skup oporavka od prethodnog dana na preko 41,00 USD – temeljni izgled!

Tijekom ranog azijskog trgovanja u srijedu, WTI cijena sirove nafte produžila je svoj najveći jednodnevni bikovski miting ikad. Nafta je i dalje imala dobru ponudu na razini od oko 41,00 dolara, jer su nade u cjepivo COVID-19 i pobjeda Joea Bidena potaknule raspoloženje na tržištu i raspoloženje za sirovom naftom. Međutim, tržišta crnog zlata nastavljaju razveseliti nade u moguće cjepivo koje će sve vratiti u normalu. U međuvremenu, porast cijena sirove nafte dodatno je pojačan nakon što je Američki naftni institut (API) izvijestio o velikom izvlačenju zaliha sirove nafte od 5,147 milijuna barela za tjedan koji završava 6. studenog. Osim toga, bikovski osjećaj oko crno zlato je dodatno poboljšano u najnovijim izvješćima koja sugeriraju da OPEC + razmatra odgađanje sporazuma o smanjenju proizvodnje, nastojeći ublažiti rastući utjecaj zaključavanja.

Razlog bikove pristranosti u cijenama sirove nafte mogao bi se povezati i s kineskim podacima koji pokazuju da su zalihe posljednjih tjedana znatno opale, budući da se domaće gospodarstvo oporavilo, što je zauzvrat dalo daljnji poticaj osjećajima oko globalne potražnje za naftom . U međuvremenu, medvjeđa pristranost u široko utemeljenom američkom dolaru također se smatrala jednim od ključnih čimbenika koji je održavao cijene sirove nafte višima, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara. Suprotno tome, sve veća zabrinutost zbog eskalirajuće pandemije COVID-19 u SAD-u i Europi postala je ključni faktor koji čuva bilo kakav dodatni dobitak u cijenama sirove nafte. Trenutno se sirova nafta WTI trenutno trguje na 41,80 i konsolidira se u rasponu između 39,42 i 41,83.

Što se tiče podataka, sirova zaliha pala je za 5,1 milijuna barela, u odnosu na predviđanja za 900.000 barela, prema američkom naftnom institutu. Također je vrijedno podsjetiti da su zalihe sirove nafte pale za 8 milijuna barela u prethodnom tjednu. Dakle, ovo se može smatrati drugim velikim izvlačenjem zaredom.

Kao što smo već spomenuli, sentiment tržišnog trgovanja uspio je proširiti svoje optimistične performanse prethodnog dana i nastavio je treptati zeleno tijekom ranog azijskog zasjedanja tog dana. Kao rezultat toga, raspoloženje na tržištu potpomognuto je prevladavajućim optimizmom u pogledu potencijalnog cjepiva za vrlo zarazni koronavirus, što je u konačnici pojačalo osjećaj potražnje oko sirove nafte. Vrijedno je spomenuti da je Pfizerovo eksperimentalno cjepivo – zajedno s BioNTechom – bilo više od 90% učinkovito u suzbijanju infekcija COVID-19. Međutim, tvrdnja se temelji na podacima prvih 94 ljudi zaraženih koronavirusom u Pfizerovim kliničkim ispitivanjima..

Kao rezultat toga, široko utemeljeni američki dolar nije uspio postići nikakvu pozitivnu privlačnost, smanjujući se svakog dana jer i dalje postoje sumnje u pogledu globalnog ekonomskog oporavka od COVID-19. Osim toga, sentiment rizika na tržištu, potkrijepljen optimizmom u pogledu potencijalnog cjepiva za vrlo zarazni koronavirus, također je igrao glavnu ulogu u podrivanju sigurnog američkog dolara. Međutim, gubici u američkom dolaru postali su ključni čimbenik koji ograničava dodatne gubitke u sirovoj nafti, budući da je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom zelene valute. U međuvremenu, na 92,707, indeks američkog dolara, koji prati povraćaj novca u odnosu na skup drugih valuta, pada.

Preko bare, razlog za dobitak sirove nafte mogao bi se povezati i s najnovijim izvješćima koja sugeriraju naglo poboljšanje kineskog uvoza sirove nafte, što je u konačnici pružilo dodatnu potporu energetskom tržištu. Vrijedno je podsjetiti da su kineske zalihe znatno opale posljednjih tjedana, dok se domaće gospodarstvo oporavljalo. Osim toga, bikovski osjećaj oko crnog zlata dodatno je pojačan najnovijim izvještajima koji sugeriraju da OPEC + razmatra odgađanje sporazuma o smanjenju proizvodnje, u nastojanju da smanji rastući utjecaj zaključavanja.

S medvjeđe strane, porast cijena sirove nafte ograničen je stalnim sumnjama u globalni gospodarski oporavak, nakon sve jačih zabrinutosti za koronavirus (COVID-19) u SAD-u i Europi. Prema najnovijem izvješću, učestalost slučajeva COVID-19 još uvijek ne pokazuje znakove usporavanja, posebno u SAD-u i Europi, što je rezultiralo time da su neke europske zemlje, poput Velike Britanije i Francuske, nametnule restriktivne mjere, poput zaključavanja i policijski sat. Na američkoj fronti, županija je zabilježila svoj četvrti dan zaredom s preko 100 000 novih infekcija i navala od Kalifornije do Srednjeg zapada i meksičke granice. Uzimajući u obzir trenutnu situaciju s koronavirusom u Europi i SAD-u, direktor Međunarodne energetske uprave (IEA) za energetska tržišta i sigurnost rekao je da će nove mjere zaključavanja smanjiti izglede globalne potražnje za naftom, koja nastoji ograničiti bikovski niz.

U nedostatku bilo kakvih većih podataka / događaja tog dana, trgovci na tržištu pripazit će na kontinuiranu dramu oko američkog paketa stimulansa. U međuvremenu, katalizatori rizika, poput geopolitike i nevolje virusa, da ne zaboravimo Brexit, također će biti ključni za praćenje novog smjera. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map