Blockchain – što trebate znati

Izvorno zamišljen kao javna knjiga za Bitcoin, Blockchain se razvio u nešto puno složenije – i puno revolucionarnije. Ovo je tehnologija u nastajanju koja je najzanimljivija, najdinamičnija – i potencijalno se mijenja u svijetu. Nedavne procjene pokazuju da je vrijednost Bitcoina oko 9 milijardi dolara (iako je njegovo bogatstvo u posljednje vrijeme malo osciliralo). Bitcoin cijena porasla je za nevjerojatnih 1.327% u 2017., čineći ga najvećom kriptovalutom u optjecaju.

Svaku Bitcoin transakciju treba nekako, negdje zabilježiti. I tu Blockchain dolazi.

Što je blockchain?

Blockchain je digitalizirana, otvorena javna knjiga koja detaljno opisuje sve transakcije kriptovaluta. ‘Blok’ je posljednja zabilježena transakcija, tako da je blockchain niz transakcija, koji grafički prikazuje tijek transakcije kriptovalute od početka do kraja. To je neizbrisiv i krajnje siguran zapis – i u tome leži njegova snaga.

Blockchains koriste mrežu čvorova umjesto središnje točke vođenja evidencije, a svaki put kad se dogodi transakcija svaka točka u mreži se ažurira. To je poznato kao ‘tehnologija raspodijeljene knjige’ (DLT), a koristi se prvenstveno za provjeru transakcija. Međutim, u blok je moguće uključiti gotovo bilo koju količinu informacija, što ga čini zanimljivim i vrlo različitim načinom obrade i distribucije podataka, bez obzira jesu li financijski ili ne.

Bitcoin nije centralno reguliran, pa postoji razumnost da i njegova knjiga ne bi trebala biti centralizirana. Ono što blockchain čini je pružanje dokaza o transakciji u internetskoj valuti (prvenstveno Bitcoin). Budući da je svaki blok šifriran, on je učinkovitije sigurniji i robusniji od ostalih metoda prijenosa podataka, tako da se može kretati, ali ne i kopirati.

Međutim, postoji loša strana i tada se blockchain povećava do točke kada može početi stvarati problem s pohranom i sinkronizacijom. Tako je kraćim blockchainsima lakše upravljati, mogu se brzo distribuirati i ne zauzimaju previše prostora za pohranu.

Blockchain – tehnologija u nastajanju s budućim aplikacijama

Razmjena informacija temeljna je osnova Interneta, ali autoceste se lako mogu začepiti suvišnim podacima. Većinom ruta patroliraju i hakeri koji se lako mogu probiti u tok podataka i prikupiti povjerljive podatke po svojoj volji. Tamo gdje se blockchain razlikuje je to što se podaci šalju u manjim paketima, bez ikakvog središnjeg tijela koje regulira prijenos između čvorova. Uklanja potrebu za pohranom ili obradom treće strane, zbog čega je tako savršeno pogodan za transakcije u cyber valuti.

Kako bi se onda ta tehnologija mogla primijeniti na druga područja? Odgovor je relativno lako. Informacije, bilo da se radi o detaljima Bitcoin transakcije povjerljivih internih dopisa unutar tvrtke, jednostavno su tok koda. Blockchain sustav omogućuje svim čvorovima u mreži da prime kopiju blockchaina i svih podataka koji se u njemu nalaze. Zamislite onda mapu ispunjenu svim vašim bankovnim izvodima, kako bi bila dostupna svima koji imaju pristup toj određenoj mreži. To je zapravo ono što je blockchain, ali bez mogućnosti da netko izvan mreže pristupi vašim podacima.

Sigurno i osigurano

Puno je sigurnije nego što zvuči. U stvari toliko sigurni da postoji mnoštvo industrija zainteresiranih za djedovanje blockchain metode prijenosa podataka u njihove postojeće mreže. Otvorena elektronička knjiga ne mora samo navesti financijske transakcije. Može se dobro koristiti u različitim postavkama, od mreže uređaja za Internet stvari, osiguranja i prodaje dijamanata. Njegov fleksibilni sustav elektroničke knjige mogao bi se primijeniti i na sustave za glasanje, iako bi njegova provedba mogla potrajati malo duže.

DLT tehnologija pojednostavljuje poslovanje, posebno ako vaše poslovanje prelazi međunarodne granice. Već je započeo zamjenu škripavih, zastarjelih internih računovodstvenih i platnih sustava koji se koriste u financijskom sektoru, ne samo zato što je to ‘najnovija stvar’, već i zbog toga što bi mogao predstavljati i značajnu financijsku uštedu za tvrtke. Sugerira se da bi Blockchain mogao uštedjeti operaterima burze u SAD-u do 6 milijardi dolara računovodstvenih troškova svake godine, jednostavnim usmjeravanjem i optimizacijom sustava koji se koriste za premještanje novca – od posredničkih transakcija do obračuna plaća..

Blockchains – solidna investicija


Bitcoin je u posljednje vrijeme imao malo lošeg tiska, ali istina je da bi cybercurrency mogao biti budućnost financija. Uz odmak od tradicionalnih metoda kupnje (ozbiljno, kada ste zadnji put nešto platili gotovinom) i prema elektroničkim transakcijama, cybercurrency nudi održivu alternativu tradicionalnim bankovnim transferima. Ne postoji posrednik koji uzima rez, ali transakcije (zahvaljujući blockchainima) su u potpunosti odgovorne i mogu se pratiti.

Nove tehnološke tvrtke jako ulažu u blockchaine, od Bitcoin zajmova do pohrane u oblaku temeljenog na mreži koja se napaja blockchainom. DLT se može koristiti za pohranu i distribuciju šifriranih podataka, što ga čini idealnim za prijenos ugovora. Čak i velika imena poput Microsofta vide potencijal blockchaina, nudeći okruženje zasnovano na oblaku, jedinstvenu ulaznu točku za programere i klijente.

Postoje neke prepreke prije nego što blockchain postane sustav za prijenos podataka otvorene knjige. Još uvijek postoji puno back-end programa za povezivanje blockchaina u postojeće poslovne mreže, i da budem iskren, još uvijek treba poduzeti neka uvjeravanja kako bi se neke tvrtke uvjerile da je to put naprijed.

Internet 3.0

Jednom kad se blockchain uspostavi, ulaganje u njega moglo bi biti dobar način da se pređe na sljedeću razinu internetskog poslovnog softvera. Ovo je Internet 3.0 i posluje od samog početka.

Prema izvještaju koji je objavila američka tvrtka NASDAQ za privatno tržište softvera kao usluge, iznos rizičnog kapitala usmjeren u oba Bitcoina i, što je još važnije u blockchain, procjenjuje se na oko milijardu dolara i raste. Tvrtke koje posluju vlastitim privatnim blockchainima mogu biti ulaganje visoke tehnologije s niskom prodajom i visokom tehnologijom, s puno manjom šansom da balon pukne prije nego što se postigne puni potencijal početnog ulaganja.

Bitcoin / blockchain bum – jeste li spremni za ulaganje?

Očito je da ne postoji sigurna oklada, ali blockchain pokretanja zasigurno su vrijedan dodatak bilo kojem portfelju koji je usredotočen na tehnologiju. Sposobnost stvaranja tvrtke koja je fleksibilna, ali i sigurna (sve dok je enkripcija besprijekorna), čini ulaganje u bum Bitcoin / Blockchain uzbudljivim prijedlogom. Mnoštvo malih tvrtki sada skreće pozornost s izgradnje aplikacija (tako prošle godine) na blockchain. To, međutim, nije prolazan hir, već čvrsta i dobro provjerena tehnologija koja bi mogla transformirati način na koji svi poslujemo na Internetu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map