2020 azzal ér véget, hogy a bankok bekerülnek a DeFi-be, a DeFi Startupok utánozzák a bankokat

hirdetés Phemex

Az a felfogás, miszerint a Bitcoin egy napon el fogja vonni az irányítást a bankszektortól, és pénzügyi szuverenitást biztosít az egyén számára, a 2009-ben bevezetett protokoll után hamarosan elterjedt a cypherpunk internetes fórumokon. Ezután 2020 nyaráról a decentralizált finanszírozás született ( defi), és az autonóm pénzügyi ellenőrzés ötlete ugrást, ugrást és ugrást közelített a terméshez. 

Mégis, a kriptovaluta szektor lassan kúszása – és különösen a defi – egy hagyományos pénzügyi ipar, amely nem hajlandó harc nélkül lemenni. Ahelyett, hogy a kriptográfia legújabb termékeinek növekedése és megdöbbenése megijesztené, a hagyományos pénzügyek (tradfi) sok olyan trükköt alkalmaztak, amelyek a defi-nek adtak okot. Még akkor is, amikor a defi piacon fellendülés volt tapasztalható 2020-ban, amelyben átalakító új termékeket dobtak piacra, a felhasználói mutatók megugrottak, és összérték zárolva (TVL) 12,4 milliárd dollárt ért el, a tradfi hasonló ütemben mozgott.

A Crypto finomítja a pénzügyeket

Ugyanakkor, amikor a fintech cégek átvették a kriptográfia területén született termékeket, a kriptovaluta cégek is finomították a meglévő pénzügyi ágazat néhány alapvető elemét. 

Például intézményi fokozatú csere AAX nemrég kigördült a megtakarítási termék ahol a felhasználók előre meghatározott zárolási időszak nélkül kamatozhatnak a lekötött pénzeszközökről, miközben minden egyes percben felhalmozódnak a tétjük kamatai. Azáltal, hogy az ilyen defi-központú stake funkciókat visszahelyezik a centralizált platformokra, az AAX-hez hasonló cserék szintén megpróbálják finomítani a defi ötleteit, akárcsak a fintech ipar.

Ahelyett, hogy a rendkívül ingatag kereskedéssel foglalkozna # kriptovaluta magas kockázatú piacon, #AAX a megtakarítások révén kevésbé kockázatos környezetben növelheti portfólióját.

Növekszik # crypto részesedések hosszú távú befektetésként, kevés erőfeszítéssel, itt megtudhatja, hogyan: https://t.co/QBt4Dgn3fh pic.twitter.com/dh31CMFqMM

– AAX (@AAXExchange) 2020. október 25

Eközben olyan kriptográfiai platformok, mint pl Wirex és Revolut konvergáltak az újbankokkal, és olyan mobil-élményt nyújtottak, amely tükrözi az utóbbiakat. Míg a digitális banki szolgáltatások, mint pl Monzo ne kezelje a titkosítást, a felhasználói élmény ma már gyakorlatilag megkülönböztethetetlen. Mivel a PayPal felvette a lehetőséget arra, hogy a felhasználók kriptovalutát vásárolhassanak és adhassanak el az alkalmazáson belül, nehéz megmondani, hol fejeződik be a kereskedés és a kriptográfia. A két szektor közötti vonalak további elmosása az Monolit, akinek defi kártyája lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy önállóan őrizetbe vegyék az eszközöket, mielőtt azokat egy gombnyomással fiatvá alakítanák, bárhol elkölthetik, ahol a Visa elfogadott.

Kripto: Az úttörő nyíllal a hátában?

A kriptovaluta térben az elmúlt évtized fejlődése gyakorlatilag a nagyobb pénzügyi ágazat teszttereként szolgált. A Bitcoin bevezetésétől számított alig öt éven belül az összes legfontosabb nyugati piacot uraló mobil fizetési alkalmazást (Apple Pay, CashApp, Samsung Pay) bejelentették és nyilvánosságra hozták. A mobil blokklánc alapú kriptográfiai hitelek növekedése 2017-ben és az azóta eltelt három év újabb ötleteket adott egy növekvő fintech ipar számára, amely nem hajlandó elfogadni azt az axiómát, hogy a blokkláncot kell használnia, ha ki akarja aknázni gyümölcsök.

Ennek tanúja volt a felemelkedés kihívó bankok, mint például a dániai székhelyű Hold, amely nemrégiben 104 millió dollár összegű forrásfinanszírozást gyűjtött be mobil banki alkalmazásához. 2020 vége felé vált a kihívó bankok hirtelen elszaporodása, amelyek olyan mobil alapú banki alkalmazásokat hordoznak, amelyek nem kapcsolódnak egyetlen bankhoz sem. gyakori látvány hogy lássa.  

Még akkor is, ha a kihívó bankok nem feltétlenül képviselik a hagyományos pénzügyi szektort (végül is versenyeznek vele), mégis hasonló feltételekkel működnek. Ezekhez az alkalmazásokhoz banki engedélyekre van szükség minden adott joghatóságban, ellenőrzésüket és irányításukat továbbra is egy vagy több megbízható fél felügyeli.

Ez azonban nem csak egy kihívó banki játék. Vegyük például Szingapúr legnagyobb, legdicséretesebb bankját, a DBS-t, kriptográfia indítása azzal az ígérettel, hogy kriptokereskedelmi tapasztalatokat, letétkezelő szolgáltatásokat, valamint biztonsági tokeneket kínál.

Vitathatatlan az a tény, hogy a fintech szektor blokklánc nélkül saját forradalmán megy keresztül, még akkor is, ha ötleteinek egy részét ez inspirálta. Európai társaság Klarna mostanában felmászott egy 10,65 milliárd dolláros értékelésre, ezzel a kontinens legnagyobb fintech cégévé vált. És sok versenytársához hasonlóan már most is olyan ötleteket valósít meg, amelyek a defiipar nagy részét büszkévé tennék. Jellemző ezek közül a „Vásároljon most-fizessen később” (BNPL) koncepció, ahol az alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy nulla kamatozású részletekben vásárolhassanak a nagyobb online kiskereskedőktől, miközben a pontos visszafizetéshez készpénzt visszafizetnek..

Egyszer a defi-től azt várták, hogy összeomlik a hagyományos pénzügyi ipar. Most, alig néhány hónappal a globális színtéren való megjelenése után, egyre nehezebb megkülönböztetni a blokklánc-alapú alkalmazásokat a nem blokklánc-társaiktól. Az autonóm pénzügyi ellenőrzés még mindig a cifrapunkok és a kriptográfia-anarchisták irányába terelődik. Időközben a hagyományos pénzügyi ágazat elégedetten veszi át a kriptográfiát és fordítva.

A DeFi frissítések valós időben történő nyomon követéséhez nézze meg a DeFi hírcsatornánkat Itt.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map