Miért kell a DeFi-nek, vagyis a decentralizált pénzügyeknek minden kriptográfiai trendet megismerni?

Decentralizált pénzügyek, közismert nevén DeFi, a blockchain technológia egy másik megzavaró alkalmazása, amely világszerte több ember számára teszi lehetővé a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Digitális eszközökre és pénzügyi okos szerződésekre, protokollokra és decentralizált alkalmazásokra (DApps) utal, amelyek blokklánc-technológiára épülnek, pontosabban az Ethereumra. Ebben a blogban a DeFi következő aspektusait fogjuk megvizsgálni –

 • Centralizált pénzügy vs decentralizált pénzügy
 • A DeFi termékek típusai a piacon
 • A DeFi piac mérete
 • A decentralizált finanszírozás előnyei és hátrányai
 • A DeFi piac jövője

Miért: A hagyományos pénzügyekkel kapcsolatos kérdések?

A hagyományos finanszírozást a centralizáció jellemzi. Központosított intézmények ellenőrzik, amelyek eldöntik, ki kap hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz, és ki nem. Például a hitel igénybevételéhez bankszámlával és megbízható hitelpontszámmal kell rendelkezni. Bankszámla birtokában az illetőnek teljesítenie kell a bank KYC-eljárásait. Aki nem rendelkezik a szükséges KYC dokumentumokkal, nem tud bankszámlát nyitni, ezért nem vehet igénybe kölcsönt, és nem férhet hozzá más banki szolgáltatásokhoz, például hitelkártyához, devizanemhez, Demat számlához, online fizetésekhez stb..

Ezért a hagyományos finanszírozást szigorú paraméterek jellemzik, amelyek hajlamosak kizárni az emberek nagy részét, különösen a fejlődő országokban, és megfosztják őket a gazdasági értékteremtéssel járó tevékenységekben való részvételtől..

A hagyományos finanszírozás más szempontból is alapvetően hibás – van központosítva, és ezért, hatalmas mennyiségű hatalom az intézmények kezében van. Bíznunk kell ezekben az intézményekben a vagyonunkkal. De a 2008-as gazdasági válság arra emlékeztet, hogy a hatalom központosítása kockázatos.

Még a szabályozott pénzintézetek sem szigorúak annak ellenére, hogy szigorú ellenőrzésük alatt állnak, hogy kinek adnak pénzt. Például a bankok fedezet nélküli hiteleket tudnak előlegezni olyan emberek vagy vállalatok számára, akik nem képesek visszafizetni a hiteleket. Ilyen esetben a bankok sok országban hozzáférhetnek az a nevű határozathoz óvadék. Mentés esetén a problémás bankot megkönnyíti a hitelezők és betétesek felé fennálló tartozásainak törlése. Ez azt jelenti, hogy a bank felhasználhatja a fogyasztók pénzét a szorult helyzetből való kilépéshez.

Hogyan segít Defi?

A lényeg az, hogy a centralizált intézményeknél sok a probléma, és szükség van a váltásra DeFi nem lehet túlértékelni. Bár a DeFi még mindig a kezdeti szakaszában van, megzavaró potenciállal rendelkezik. Ha hagyják, hogy gyarapodjon, sok régi pénzügyi rendszert helyettesíthet. Jelenleg ez már lehetővé teszi az emberek számára, hogy szélesebb körű pénzügyi szolgáltatásokhoz jussanak, függetlenül származási országuktól, pénzügyi helyzetüktől és egyéb hagyományos paraméterektől. Bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, hozzáférhet az Ethereum blokkláncra épített DeFi termékekhez.

A DeFi az emberek alternatíváját is kínálja a hagyományos, központosított pénzintézetekre való támaszkodásnak. Mivel a DeFi blokkláncot használ, a felhasználók a decentralizált architektúrával lépnek kapcsolatba a DeFi termékek elérése közben. Másodszor, nagyobb az átláthatóság a DeFi ökoszisztéma tranzakcióival kapcsolatban, mivel az összes tranzakciót a blokklánc rögzíti és nyilvános ellenőrzésre rendelkezésre áll. Harmadszor, a felhasználók pénzeszközeit intelligens szerződések ellenőrzik, nem pedig vállalatok.

Alapján Alex Pack, ügyvezető partnere a Dragonfly Capital, egy 100 millió dolláros kriptoalapnak,

“A DeFi célja az egész világ bankrendszerének rekonstrukciója ezen a nyílt, engedély nélküli módon”

Sahil Deshpande, a Bain Capital Ventures egyik partnere hasonló véleményeket fogalmaz meg a DeFi-vel kapcsolatban. Mondja –

A decentralizált pénzügyi alkalmazások „átláthatóbbá, ellenállóbbá és kevésbé törékennyé tehetik pénzügyi rendszereinket”.

A DeFi termékek típusai

A DeFi alapos megértése érdekében fontos megérteni a termékeit. Egy dolog közös az összes termék között – ezek blockchain alapú nyílt protokollokon alapulnak. A legtöbb meglévő termék az Ethereum blokkláncon alapul, kivéve azt, amelyik a Bitcoin blokkláncon található. Nézzünk meg néhány DeFi termékkategóriát –

 • Hitelezés

A Hitelezésnél a felhasználók kölcsönvehetnek egy eszközt egy másik eszköz fedezetként történő megadásával. A biztosíték általában ETH, és a kölcsönzött token attól függ, hogy a cég mit kínál. Az adósságnak van felhalmozódó kamatja, amelyet a tőkekamat mellett együtt kell kifizetni.

DaiForrás: Coindirect

Készítő, egy hitelező DeFi termék USD-alapú DAB-t kínál, ha az ETH-t c0oldalként adják meg. A fedezet értéke mindig magasabb, mint a kölcsön értéke annak biztosítása érdekében, hogy a kölcsön nem törlesztése esetén a fedezet felhasználható legyen a hitelező veszteségének fedezésére. A Maker esetében a felhasználók az értékük 66% -át kölcsönözhetik a DAI-ban az általuk zárolt biztosítékra.

Abban az esetben, ha a fedezet értéke az előírt kamatláb alá esik, akkor a hitelező büntetést szabhat ki a hitelfelvevőre, és akár fedezetét is felszámolhatja a nyílt piacon. A készítő 13% -os büntetést számol fel, ha a fedezet értéke a 150% -os biztosítékarány alá esik, és a fedezetet 3% -os kedvezménnyel eladja a nyílt piacon is.

A Maker erős versenyének biztosítása az EOS stablecoin kezdeményezése a kriptográf hitelezés terén. Az USD által támogatott stablecoin, EOSDT, felhasználja az EOS fedezetét a piaci likviditás növelése érdekében. A felhasználó egyszerűen lezárhatja digitális eszközeit az EOSDT kiadásához. A fedezet mértéke 130%, alacsonyabb, mint a piacon lévő többi hiteltermék.

Számos olyan DeFi hitelezési termék létezik a piacon, amelyek hasonló hitelezési modellt követnek. Összetett lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eszközöket nyújtsanak a likviditási poolba, és ezzel vegyes kamatot keressenek. Ebből a készletből eszközöket kölcsönöz kölcsönöknek kamatozással. dYdX lehetővé teszi a hitelfelvevőknek, hogy fedezett értékük négyszereséig tőkeáttételes hosszú pozíciókat vegyenek fel, vagy fedezeti értékük háromszorosáig tőkeáttételes rövid pozíciókat vegyenek fel.

 • Származékok

A származtatott ügyletek a DeFi termékek egy másik osztálya – a derivatívák az eszközfedezetű tokenektől az alternatív biztosításokon át a decentralizált orákulumokig vagy a jóslási piacok p2p protokolljaig terjedhetnek..

Synthetix

Például, Synthetix egy decentralizált platform, amely lehetővé teszi Synth-ek létrehozását – eszközök fiat devizákon, árucikkeken és kriptográfiai eszközökön alapulva. Ethereum alapú Nexus Mutual lehetővé teszi a tagok számára, hogy egyesítsék és megosszák a kockázatot egy közösségi tulajdonú biztosítási alternatíván keresztül, amelyet diszkrecionális kölcsönösnek neveznek. Jósol egy decentralizált, p2p protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy piacot teremtsenek minden esemény kimenetele körül, és fogadjanak rá.

 • Dexes

A dexek nyílt protokollok, amelyek ahelyett, hogy megbízási könyvekre támaszkodnának, likviditási készleteket használnak a tokenek cseréjére. Egyszerűbben fogalmazva: megkönnyítik a kriptográfiai eszközök cseréjét a blokkláncra telepített intelligens szerződések segítségével, likviditási poolok felhasználásával. A kereskedési szabályokat intelligens szerződésekbe kódolják, amelyeket az Ethereum blokkláncon helyeznek el.

Uniswap egy példa egy DEX-re, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy piacot vagy likviditási poolot hozzon létre az ETH és az ERC20 token egyenlő értékének biztosításával. Az árfolyamot kezdetben a piac alkotója határozza meg, de folyamatosan változik, mivel a kereskedés zajlik, és az egyik eszköz likviditása a másikhoz képest csökken. A változások által kínált arbitrázs lehetőségek elősegítik a kereskedelmet.

Bancor

Bancor, az Uniswap-hoz hasonlóan, a tokenek cseréjéhez is rendelési könyv helyett összevont likviditást használ. A Bancor „intelligens tokeneket” használ, amelyek olyan tokeneknek tekinthetők, amelyek megtartják más kriptovaluták pénzbeli értékét. Más szavakkal, az intelligens tokenek megtartják más ERC20 tokenek tartalékait, és intelligens szerződésekhez kapcsolódnak. A tőzsdén az intelligens tokenek belsőleg kerülnek felhasználásra az egyik eszközről a másikra történő átalakításra, a tokenek tartalékától függően.

Kyber egy másik on-chain likviditási protokoll, amely megkönnyíti a tokenek cseréjét a tartalékok segítségével. A felhasználók létrehozhatnak token tartalékokat, amelyek intelligens szerződésekként léteznek a Kyber hálózaton. Amikor egy felhasználó tokent akar cserélni, a Kyber ellenőrzi az összes tartalékot és megmutatja a legjobb árat.

 • Eszközök

Az eszközök a DeFi termékek másik osztálya. Ebben a kategóriában különböző típusú termékkínálatok léteznek – tokenek készletei befektetésként, más tokenek által támogatott tokenek és decentralizált eszközkezelés.

Protokoll beállítása olyan tokeneket kínál, amelyek más mögöttes eszközöket vagy zsetonkészleteket (például ETH és USDT) képviselnek, meghatározott arányban egyesítve. A fogyasztók különböző stratégiák alapján vásárolhatnak TokenSet-eket – trend kereskedés, tartományhoz kötött, valamint vásárlás és tartás. Például a trend kereskedelemben, ha az ETH-t és az USDT-t reprezentáló tokent tart, amely a 20 napos mozgóátlag szerint egyensúlyoz, akkor a token készlet 100% ETH lesz, az ETH ára meghaladja a 20 napos mozgóátlagot egyensúly helyreállítása USDT-re, ha az ár a 20 napos mozgóátlag alatt van. A kiegyensúlyozás folyamatát intelligens szerződés szabályozza.

WBTC egy ERC20 token, amelyet a BTC támogat 1: 1 arányban, és amely kereskedhető az ERC20 tokent támogató DEX-eken. A Bitcoin és az Ethereum sárgulásának ötlete az, hogy a Bitcoin hatalmas likviditását behozzák az Ethereumba. A token mindkét hálózat bővítésében segít. Például ez a token segít a DEX-ek kihasználásában a BTC kereskedésében.

Dinnye Protokoll

Dinnye Protokoll megkönnyíti a decentralizált vagyongazdálkodást. Lehetővé teszi bárki számára, hogy saját eszközalapot hozzon létre, amelynek szabályait az intelligens szerződés tartalmazza, ezáltal csökkentve az eszközkezelésbe való belépés akadályait. Ez is segít a befektetőknek a Melon hálózatban elérhető különböző eszközalapok értékelésében, és a hagyományos eszközkezelőknek fizetett költségek töredékéig befektetni bennük.

 • Kifizetések

A fizetések a decentralizált finanszírozás érdekes felhasználási esetei olyan termékekkel, amelyek mind a Bitcoin-ot, mind az Ethereum blokkláncot felhasználják. A fizetési szektorban a DeFi termékei megpróbálták hatékonyabbá és olcsóbbá tenni a mikrofizetéseket, ezáltal javítva a blokklánc-hálózatok skálázhatóságát.

Villámhálózat

Villámhálózat a Bitcoin blokkláncra összpontosító termék, amely a kisebb tranzakciók hatékonyságát indukálja azáltal, hogy levonja őket a láncról. A Villámhálózatban két vagy több tranzakcióra vágyó hálózati tag pénzt nyitva nyithat csatornát. Annyi tranzakciót hajthatnak végre, amennyit csak akarnak, anélkül, hogy túllépnék a befizetett pénzösszeget. Az összes tranzakciót láncolaton kívül rögzítjük, és amikor a csatorna bezárul, a láncolaton kívüli főkönyv legfrissebb állapota frissül a blokkláncon.

xDAI lánc egy fizetési megoldás 5 másodperces blokkidővel és nagyon gázdíjjal. Ez egy Ethereum oldallánc, amely a Proof of Autonomy (POA) konszenzus algoritmust használja. A POA konszenzus algoritmusában csak az amerikai közjegyzők válhatnak validátorokká, és egy Decentralizált Autonóm Szervezet (DAO) kezeli őket. Az xDAI hálózatban a DAI által 1: 1 arányban támogatott xDAI tokenek ugyanolyan szerepet töltenek be, mint az ETH az Ethereum hálózatban.

Connext egy másik, a fizetésekkel kapcsolatos DeFi termék. A Lightning hálózathoz hasonlóan ő is láncolaton kívüli megoldást használ a gyors, olcsó mikrofizetésekhez. A Connect megköveteli, hogy a felhasználók állítsanak be egy Dai kártyát, amely Ethereum pénztárcát tárol. A Dai kártya akár 30 dollárig is feltölthető ETH-val vagy DAI-val. Ezután a Dai kártyabirtokos mikroszintű kifizetéseket küldhet bármely más Dai kártyával rendelkező felhasználónak.

Most nézzük meg, hogyan teljesítenek a DeFi termékek a piacon.

DeFi statisztikák – mekkora ez a piac jelenleg?

DefiplusForrás: DeFiPulse.com

A DeFiPulse szerint összesen Jelenleg 531 millió dollár van a DeFi piacon. Összesen 20 különböző kategóriába tartozó DeFi termék létezik – hitelezés, derivatívák, Dexes, eszközök és fizetések. A MakerDAO a legnagyobb DeFi termék, amelynek piaci részesedése meghaladja az 53% -ot, és az alapok 281,8 millió dollár értékben vannak bezárva. A Compound és a Synthetix a második és harmadik legnagyobb termék, zárolt alapokkal 106,3 millió dollár, illetve 59,7 millió dollár értékben..

kölcsönök lehetForrás: LoanScan

LoanScan egy olyan webhely, amely bemutatja a kriptográfiai világ legnagyobb hitelezési termékeit. A Compound, a dYdX, a Dharma, az InstaDApp és a Nuo a vezető DeFi termékek közé tartozik, amelyek lehetővé teszik a kripto felhasználók számára, hogy kamatot keressenek a kripto-állományaikról.

A DeFi előnyei és hátrányai

A DeFi profi sokak.

 • Először is elősegíti a pénzügyi befogadást, mivel a DeFi termékek hozzáférésének korlátai alacsonyak. A világ minden tájáról érkező emberek részt vehetnek a DeFi termékek felhasználásában. Például az emberek hozzáférhetnek a DeFi eszközökhöz anélkül, hogy több tízezer dollárra lenne szükségük. Zsetonokat cserélhetnek a DEX-en anélkül, hogy KYC-t kellene végrehajtaniuk. Jelzőket kölcsönözhetnek bankszámla nélkül.
 • Másodszor, a DeFi termékeket decentralizált módon és intelligens szerződéssel ellenőrzik. Más szóval, egy központosított hatóság nem ellenőrzi az Ön pénzeszközeit, bár lehet, hogy a termék gyártója. Így a felhasználók hozzáférhetnek a DeFi termékeihez, és beletehetik pénzüket anélkül, hogy egy központi hatóságban kellene bízniuk.
 • Harmadszor, a DeFi termékek hozzájárulnak a kriptográfiai ökoszisztémához azáltal, hogy új értékformákat hoznak létre, és kibővítik a kriptovaluták használati eseteit. Így a DeFi termékei segítik a kriptográfiai ökoszisztéma növekedését és változatosságát.
 • Negyedszer, a kriptográfiai ökoszisztéma számos problémáját is megoldják. Például a DeFi fizetési termékek segítenek a mikrofizetések gyors, olcsó és egyszerű lebonyolításában. A DEX-ek a kriptopiac likviditásának problémáját próbálják megoldani.
 • Végül, de nem utolsósorban a DeFi ösztönzi az innovációt a kriptoszférában. Az emberek létrehozhatják saját termékeiket, amelyek szabályait beépítik egy intelligens szerződésbe, és felajánlhatják másoknak. A hálózati hatások nem csak elősegítik e termékek bevezetését, hanem új termékek létrehozásához is vezetnek.

A DeFi-nek számos hátránya is van, amelyek közül néhányat kijavítottak, és vannak olyanok is, amelyeket nem lehet kijavítani.

 • Először is, nem minden termék rendelkezik alacsony belépési korlátokkal. A hitelezés olyan termékosztály, amelyben a felhasználónak nagy összegű ETH-val kell rendelkeznie az adósság fedezetéhez. Az ETH hajlamos a felszámolásra, ha a fedezet értéke egy bizonyos szint alá csökken.
 • Számos DeFi termék csak részben decentralizált, mivel az őket létrehozó vállalatok központosítottak, és merev szabályokat hoznak létre a termék körül. Jó hír azonban, hogy ezek a vállalatok nem rendelkeznek az Ön magánkulcsaival. Emellett sok esetben a folyamatnak csak egy lépése decentralizált. Például, ha szüksége van ETH-ra egy adott termék eléréséhez, akkor valószínű, hogy ezt az ETH-t központosított tőzsdén fogja megvásárolni..
 • Az intelligens szerződésekről nem 100% -ban biztonságosak. Bár robusztus blokkláncokra telepítve vannak, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen feltörni, maguk az intelligens szerződések is tartalmazhatnak hibákat, amelyeket a hackerek kihasználhatnak az összes pénz kiürítésére. Nagyon hírhedt példa erre A DAO támadása.
 • Végül a DeFi termékei ugyanabban a problémában szenvednek, mint a kriptográfia teljes világa – a komplexitás. A legtöbb ember számára a kriptográfia nehezen érthető, ezért még mindig nem tudták átfogni. Ugyanez vonatkozik most a DeFi termékekre is – kapcsolatuk a kriptóval, míg egyrészt egyedivé és zavaróvá teszi őket, másrészt akadályt jelent az elfogadásuk előtt.

A DeFi jövője

Nos, minden probléma ellenére fényesnek tűnik a DeFi jövője? Persze, hogy megteszi! A DeFi még mindig korai életkorban van – mérete apró töredéke a kriptopiac méretének. Ez azonban felkeltette a kriptográfiai közösség érdeklődését, és fejlődik – egy-egy lépésben. A DeFi 2017. augusztus 4 dollárjától 2019. júniusáig meghaladó 680 millió dollárig mindössze 2 év alatt hatalmas növekedést mutatott. Amint a kriptográfia növekszik és elnyeri az alkalmazást, a DeFi valószínűleg értéknövekedést is tapasztal, mivel több résztvevő költözik a DeFi-be.

Valójában a DeFi mozgalom már több blokklánc hálózatot ad hozzá. Az EOS az EOSDT egyik legfontosabb szereplőjévé vált. A Tron is csatlakozott a DeFi mozgalomhoz, mivel szeptemberben jelentette be partnerségét a Loom Network-szel. A Loom Network megoldásai segítségével a MakerDAO DAI stablecoinját telepíteni tudja a Tron blokkláncon..

Tekintettel a DeFi világának gyors fejlődésére és növekedésére, valamint a kriptográfia általános elfogadására, lehetőség van arra, hogy a DeFi a jövőben megelőzze a hagyományos finanszírozást.

Mi a véleményed a DeFi jövőjéről? Gondolod, hogy bontó potenciállal rendelkezik, vagy csak egy buborék? Ossza meg velünk véleményét az alábbi megjegyzésekben!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map