2020. završava s bankama koje ulaze u DeFi, DeFi startupi oponašajući banke

oglas Phemex

Ideja da će Bitcoin jednog dana oduzeti kontrolu od bankarske industrije i pojedincu dodijeliti financijski suverenitet širila se oko cypherpunk internetskih foruma ubrzo nakon protokola pokrenutog 2009. Tada je ljeto 2020. rodilo decentralizirano financiranje ( defi), a ideja autonomne financijske kontrole uskočila je, preskočila i skočila bliže ostvarenju. 

Ipak, polako se prikrada kriptovalutama – a posebno defi – tradicionalna je financijska industrija koja odbija proći bez borbe. Umjesto da budu zaprepašteni porastom i porastom najnovijih kripto proizvoda, tradicionalne financije (tradfi) usvojile su mnoge trikove iz kojih je defi nastao. Čak i dok je tržište defi doživjelo procvat 2020. godine, u kojem su lansirani novi transformišući proizvodi, korisnici su porasli i ukupna vrijednost zaključana u (TVL) dosegla 12,4 milijarde dolara, tradfi se kretao sličnim tempom.

Crypto pročišćava financije

U isto vrijeme dok su fintech tvrtke usvajale proizvode rođene u kripto-carstvu, tako su i tvrtke za kriptovalute pročišćavale neke od ključnih elemenata postojeće financijske industrije. 

Na primjer, institucionalna razmjena AAX nedavno izbacio a proizvod uštede gdje korisnici mogu zaraditi kamate na uložene fondove bez unaprijed definiranog razdoblja zaključavanja, dok kamate na svoj ulog prikupljaju svake minute. Premještanjem takvih deficentričnih značajki ulaganja natrag na centralizirane platforme, razmjene poput AAX-a također pokušavaju dotjerati neke ideje defi-ja, baš kao i fintech industrija.

Umjesto da trgujete vrlo nestabilnim #cryptocurrency tržište s visokim rizikom, #AAX ušteda vam omogućuje rast portfelja u manje rizičnom okruženju.

Uzgajajte svoje #crypto gospodarstva kao dugoročno ulaganje s malo truda, ovdje naučite kako: https://t.co/QBt4Dgn3fh pic.twitter.com/dh31CMFqMM

– AAX (@AAXExchange) 25. listopada 2020

U međuvremenu, kripto platforme poput Wirex i Revolut konvergirali su s neobankama, nudeći mobilno iskustvo koje odražava potonje. Dok su usluge digitalnog bankarstva poput Monzo nemojte se nositi s kripto, korisničko se iskustvo sada gotovo ne razlikuje. Budući da je PayPal dodao mogućnost korisnicima da kupuju i prodaju kriptovalute u svojoj aplikaciji, teško je reći gdje tradfi završava, a kripto počinje. Dalje zamagljivanje linija između dva sektora je Monolit, čija defi kartica omogućava korisnicima da samostalno čuvaju imovinu prije nego što je pritiskom gumba pretvore u fiat, koja se troši bilo gdje gdje Visa prihvati.

Kripto: Pionir sa strelicom u leđa?

Posljednje desetljeće razvoja u prostoru kriptovaluta učinkovito je služilo kao poligon za veću financijsku industriju. U roku od samo pet godina od pokretanja Bitcoina, najavljene su i objavljene sve glavne aplikacije za mobilno plaćanje koje dominiraju zapadnim tržištem (Apple Pay, CashApp, Samsung Pay). Porast zajmova s ​​kripto-potpomognutim mobilnim blockchain-om u 2017. i tri godine razvoja od toga, dao je još više ideja rastućoj fintech industriji koja odbija prihvatiti aksiom da mora koristiti blockchain ako želi ubrati svoje voće.

To je svjedočilo u usponu banke izazivači, kao što je Danska Lunarni, koja je nedavno prikupila 104 milijuna dolara početnih sredstava za svoju aplikaciju za mobilno bankarstvo. Pri kraju 2020. godine, naglo širenje banaka izazivača, koje imaju mobilne bankarske aplikacije koje nisu vezane uz bilo koju određenu banku, postalo je uobičajeni prizor gledati.  

Čak i ako banke izazivači ne predstavljaju nužno tradicionalni financijski sektor (uostalom, natječu se s njim), posluju pod sličnim uvjetima. Ove aplikacije zahtijevaju bankarske licence u bilo kojoj nadležnosti, a njihovu kontrolu i upravljanje i dalje nadgleda jedna ili više pouzdanih strana.

Nije to, međutim, samo igra s izazovom. Uzmimo za primjer najveću, najcjenjeniju banku u Singapuru, DBS, pokretanje kripto razmjene uz obećanje da će pružiti iskustvo kripto trgovanja, skrbničke usluge kao i ponude sigurnosnih tokena.

Ono što je nepobitno jest činjenica da fintech sektor prolazi kroz vlastitu revoluciju u nedostatku blockchaina, čak i ako su neke njegove ideje nadahnute njime. Europska tvrtka Klarna nedavno popeo se na vrijednost od 10,65 milijardi dolara, što ga čini najvećom fintech tvrtkom na kontinentu. I poput mnogih svojih konkurenata, već provodi ideje zbog kojih bi velik dio defi industrije bio ponosan. Tipičan među njima je koncept Kupi-plati-kasnije (BNPL), gdje aplikacije omogućuju korisnicima da kupuju u ratama bez kamata kod velikih internetskih trgovaca, dok istovremeno dobivaju povrat novca za točne otplate.

Jednom se očekivalo da će defi srušiti tradicionalnu financijsku industriju. Sada, samo nekoliko mjeseci nakon njegovog izlaska na globalnu pozornicu, postaje sve teže i teže razlikovati aplikacije temeljene na blockchainu od njihovih ne-blockchain kolega. Autonomna financijska kontrola i dalje je piped dream za cypherpunke i kripto-anarhiste. U međuvremenu, tradicionalna financijska industrija vrlo rado uzima kripto i obrnuto.

Da biste pratili ažuriranja DeFi-a u stvarnom vremenu, pogledajte naš DeFi feed vijesti Ovdje.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map