Palladium árelőrejelzés 2021-re: Megveszi a dipeket a bullish trenden?

Palladium – Előrejelzés összefoglalása

Palladium előrejelzés: 2021 H1

Ár: 2 550 – 2600 USD

Árvezetők: Műszaki visszapattanás, A Covid-19 könnyítése, CB / Govt ingere

Palladium előrejelzés: 1 év

Ár: 2700–2 800 USD

Árvezérlők: Kevésbé fejlett központi bankok, Post COVID-19, Magasabb autóigény

Palladium előrejelzés: 3 év

Ár: 3000–3200 USD

Árvezérlők: gazdasági fellendülés, pozitív kockázati érzelem, koronavírus utáni szigorúbb monetáris politika

 

Korábbi, Palladium 2020 negyedik negyedévre vonatkozó előrejelzésünkben további növekedési lendületet jósoltunk, mivel a világgazdaság a második negyedévi recesszió után fellendült. A Palladium óriási veszteségeket szenvedett el a 2020 tavaszi összeomlásban, valamivel 2900 dollárról 2600 dollárra esett vissza, ami azt jelenti, hogy néhány hét alatt elvesztette értékének 1/3-át. De hamarosan magasabbra fordult, és ellentétben az arannyal, amely azóta csökkenővé vált, a palládium bullish volt, és alacsonyabb csúcsokat ért el, mivel a növekvő kereslet folyamatosan vonzza a vásárlókat minden dipben, mint például a bullish fordulat, amelynek február elején tanúi voltunk. , a 2021 januári visszavonás után.

A járművek értékesítésének növekedésével és az egész világon szigorúbb gépjármű-kibocsátási normákkal növekszik a palládium iránti kereslet. Mivel a benzinmotoroknál a palládiumot preferálják, az egyre növekvő szabályozás segíti a palládiumot. A piaci részesedés is növekszik a 2015-ös Volkswagen dízelkibocsátási botránya óta, ami sokkot okozott az ipar számára. Másrészt a kínálati oldal nem túl rugalmas a palládium számára. Az előrejelzések szerint 2024-ig az emelkedő árak és a növekvő autóeladások ellenére sem lesz nagyobb a kínálat növekedése. Suki Cooper, a Standard Chartered elemzője megjegyezte, hogy „a megnövekedett befektetői érdeklődés hajlamos a piacra a profitszerzésre, de a csökkenéseket valószínűleg vásárlási lehetőségnek tekintik”, ami megerősíti elfogultságunkat és eddig igaznak bizonyult..  

Jelenlegi palládium Ár: $

A palládium árának legújabb változásai

Időszak Változás ($) Változás %
6 hónap +288 +13,6%
1 év -36 -8,3%
3 év +1,246 +118,5%
5 év +1,868 +352,3%
2010 óta +1,984 +662,2%

 

A palládiumot a platina bányászatának melléktermékeként vagy melléktermékeként, valamint a nikkelolvasztás melléktermékeként állítják elő. A kínálat csak néhány országból származik, ami a palládiumár-előrejelzést kiszolgáltatottá teszi az ellátási zavarokkal vagy hiányokkal szemben. A termelést Oroszország és Dél-Afrika uralja, amelyek egyenként valamivel kevesebb, mint 40% -ot tesznek ki. Ezt követi Kanada 10% -kal, az USA 5-6% -kal és Zimbabwe 4% -kal a globális palládium-termelés.

A palládium a nemesfémek csoportjában található négy fém egyike. Egyszerre árucikknek tekintik – ami kockázati eszközzé teszi, ezért a tavalyi nyár világgazdasági fellendülésének lendületes lendülete – és biztonságos menedéknek is tekinthető. Ritka árucikk; 30-szor ritkább, mint az arany, és drágább, mint az összes többi nemesfém, ami bizonytalanság idején biztonságos menedékévé teszi, és az utóbbi időben valóban így viselkedik. Az elmúlt egy évben mindkét státusának hasznot húzott, nagyon bizonytalan piacokon, amelyek szokatlanul viselkedtek, ezért várhatóan 2021-ben továbbra is bullish lesz..  

Palladium Live Chart

 

A palládium árjóslata a következő 5 évre

A palládium ára számos tényezőre hajlamos. Az Egyesült Államokban és Kínában, kisebb részben Európában a benzinüzemű autók gyártása iránti kereslet a fő tényező, mivel ez az elsődleges felhasználási forrás. A globális gazdaság befolyásolja az autótermelést, így a keresletet, miközben a palládium-kínálat meglehetősen rugalmatlan, mivel függ az orosz és dél-afrikai bányák termelésétől, amelynek csak negatív hatásai lehetnek, amelyek jelentős zavarokat okoznak az ellátásban. Bár a jövőben néhány új palládiumgyártó létesítmény alakulhat ki, Ausztráliában és valószínűleg Kanadában. A rendkívüli árérzékenység miatt a katalizátorok újrahasznosítása is hatással van az árakra. 

A palládium nemesfémként és árucikkként egyaránt működik  

Amint fentebb említettük, a palládium egyszerre olyan nemesfém, mint az arany, ezüst és platina, amelyek bizonytalan időkben biztonságos menedékhelyként működnek, és az árucikk fémje, amelyet az iparban használnak. Tudjuk, hogy az ipari termelés akkor növekszik, ha a globális gazdaság expanziós időszakban van, és növekszik az alapanyagok iránti kereslet. Ez azt jelenti, hogy a palládium mindkét irányban előnyös – amikor a gazdaság terjeszkedik és növekszik a gépjárművek iránti kereslet, ami növeli az olyan árucikkek iránti keresletet, mint a palládium, és amikor a hangulat negatív, és a biztonságos menedékre van igény. De a palládiumot önmagában nem nevezhetném biztonságos menedéknek, mivel az ékszerekben csak körülbelül 1% -ot használnak, főként az alsó kínai osztályban, akik aranyat vagy ezüstöt pótolnak, de a legtöbb ilyenként működik. idő. 

A koronavírus Kínában való kitörése során, 2020 januárjában és februárjában az érzelmek negatívvá váltak, és a palládium mintegy 950 dollárral, 2880 dollár rekordmagassággal emelkedett. Ez volt a fő oka a hullámzásnak, mert a palládium iránti kereslet visszaesett az alacsonyabb autógyártási tevékenység következtében Kínában azokban a hónapokban, amikor az ország nagy része zárva volt. A márciusban bekövetkezett nagy összeomlás annak a következménye volt, hogy az USD nagymértékben meddővé vált, és az összes eszköz alacsonyabban merült. De a májustól 2020 végéig tartó folyamatos emelkedés, mivel a kínai és az amerikai gazdaság erőteljesen fellendült, és az ár 2021 januárjáig emelkedő maradt, azt mutatja, hogy a palládium iránti kereslet helyreáll a gazdasági fellendülés idején. Tehát a palládium várhatóan növekedni fog, mivel a világ tavaszra / nyárra elhagyja a koronavírust, aminek meg kell tartania a nemesfém iránti igényt.

Palladium kínálati és keresleti előrejelzések

Igény – A palládiumot és a platinát is főleg autokatalitikus átalakítókban használják a káros kipufogógáz-kibocsátás csökkentése érdekében. A palládiumot benzinüzemű motorokban használják, míg a platinát szélesebb körben alkalmazzák a dízelüzemű járművekben, amelyek sokkal gyakoribbak. A palládium másik hátránya a platinához képest, hogy az ékszerpiac iránti fizikai kereslet tekintetében a platinára nagyobb a kereslet, mint a palládiumra. Mindkét fém, csakúgy, mint a legtöbb más piac, megszakításokat szenvedett a termelésben és a keresletben 2020-ban, de 2021 sokkal ígéretesebbnek tűnik, mivel a gyártás továbbra is elég gyorsan bővül az egész világon.

Az eurózóna GDP-je várhatóan negatív lesz 2021 első negyedévében, ami recessziót jelentene a harmadik negyedévi újabb negatív negyedév után, de ennek többnyire ára van, mivel várható volt, míg az IMF szerint a világ GDP-je várható hogy 5,4% -kal növekedjen, amire Christine Lagarde rámutatott. A gépjármű-keresletre vonatkozó előrejelzések 2021-ben rekordmagasak, két fő tényező – a két pénzügyi óriás, Kína és az Egyesült Államok keresletének növekedése – által..

A palládium iránti kereslet

Tisztességes gazdasági fellendülésnek lehettünk tanúi Kínában 2020 folyamán, és 2021 várhatóan újabb erős év lesz. Kína adja a teljes globális autógyártás egyharmadát, és várhatóan szigorúbb kibocsátás-szabályozási jogszabályokat vezet be, amelyek várhatóan elősegítik a belső kereslet támogatását. Egy másik ok az amerikai gazdaság erőteljes fellendülése, különös tekintettel a gyártásra, amely magában foglalja az autókat is. Amióta Joe Biden hivatalba lépett az USA elnökeként, a Demokrata Párt egyik fő politikája a zöld energia, ami a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó jogszabályok szigorítását jelenti, tehát miután Joe Biden választási kampánya során agresszív zöld menetrendet terjesztett elő, várhatóan határozottabban járnak el.

A monetáris és fiskális ösztönző programok révén a globális gazdaságba bejuttatott túlzott mennyiségű készpénznek egyrészt támogatnia kell a gazdasági növekedést és a gyártást, ami növeli a fizikai palládium iránti keresletet is. Másrészt ez a készpénz a pénzügyi piacokon is át fog szűrni, és növeli a palládium határidős ügyletek iránti keresletet a forex piacon, ami szintén pozitívan befolyásolja az árat..

Ellátás – A kínálat sokkal kevésbé rugalmas, mint a kereslet; a jelentős emelés nagyon nehéz, de zavarokkal csökkenthető. 2020 áprilisában és májusában a szigorú lezárási előírások sok dél-afrikai bányavállalatot arra kényszerítettek, hogy egy időre felfüggesszék a műveleteket, ami megemelte a palládium árát, ezért a tavalyi júliusi bullish fordulat megfordult..

Az újrahasznosítás a fizikai palládium nagy részét teszi ki az éves készletben. A Metals Focus szerint azonban: „A bányakészletek helyreállítása ebben az évben, és a megnövekedett újrahasznosításra vonatkozó várakozások nem ellensúlyozzák a kereslet növekedését, ami 2021-ben a tizedik egymást követő fizikai hiányt eredményezi. Ez további kimeríti a föld feletti készleteket, további felfelé irányuló nyomás a palládium árán. ”

Johnson Matthey brit platina-csoport (PGM) finomítója szerint 2019-ben a palládium volt a legváltozatosabb földrajzilag: a készlet kb. 38% -a Dél-Afrikából származott, 41% -a Oroszországból származott, a fennmaradó 21% pedig máshonnan. Az ABN AMRO Group FX és a nemesfémek vezető stratégája, Georgette Boele 2021-ben magasabb palládiumárra számít, bár a növekedés valószínűleg „szerény lesz” – mondta. “Még mindig hiányzik az autó konverterek iránti nagyobb palládiumigény, hogy a jövőben megfeleljenek a szigorúbb Kína és Európa kibocsátási normáknak” – mondta Boele egy kutatási jegyzetében.

A palládium-kínálat részesedése országonként

A Standard Chartered Bank nemesfém-elemzője, Suki Cooper elmondta: “A palládium piaca továbbra is alultáplált marad, míg a platina várhatóan szigorodni fog 2021 második félévében, mivel a helyettesítési kockázat az év vége felé lendületet vesz.” A palládium szűkös kínálattal rendelkezik, Oroszországban és Dél-Afrikában a termelési gondok vannak, és egy bizonyos vezető PGM-gyártó tovább növelheti a kínálat szűkösségét a jövőben.

Az oroszországi Norilszk-nikkel üzemben a permafroszt okozta probléma, ami a jövőben némi csökkenő teljesítményt eredményezhet. Ha valami történik az infrastruktúrájukkal, és valamilyen módon újjá kell építeniük vagy partra kell lépniük, az lassíthatja a termelést. Mivel Oroszországban a kibocsátás potenciálisan befolyásolható az úton, és a Dél-Afrikában 2020-ban tapasztalható zavarok miatt Ralph Aldis, az amerikai globális befektetők szerint a közelmúltban felfedezett betétek megkönnyíthetik a helyzetet. Megemlítette, hogy a Chalice Gold Mines ausztráliai Julimar projektjét érdemes észrevenni.

Palladium Jóslatok

Nagy szervezetek, különösen az autógyártással foglalkozó vállalatok és az autógyártó vállalatokba befektető fedezeti alapok saját elemzéseket és előrejelzéseket készítenek az autógyártásban használt nyersanyagokról. A palládium ezen anyagok egyike, és vonzza a nagyvállalatok figyelmét. Felsoroltuk néhány előrejelzésüket az első negyedévre és 2021 egészére vonatkozóan.    

Szervezet 2021. első negyedév 2024. negyedév AVG 2021
ABN Amro 2000 2,161 2000
ANZ Bank 2,332 2,205 2,110
BOCIL 2,300 2,250 2,325
BofAML 2,750 2500 2500
CPM Group 2,232 2,210 2,171
CRU Group 2,100 2,157 2,240
Capital Econ 2,175 2,252 2,100
Citigroup 2,400 2,650
Commerzbank 2,200 2,200 2,200
E D & F Ember 2,150 2,300 2,350
EIU 2,292 1,802 1,193
ETFS Capital 2500
Gyorspiacok 2,380 2,400
GoldCore 1,950 2,115 2,221
Intesa Sanpaolo 2,200 2,200 2,150
Investec 2,314
JP Morgan 2,450 2,450 2,163
Jefferies 2,200 2,250
Macquarie Group 2500 2,400 2500
Forrás: Befektetés

Arany-palládium arány és XPD / USD korreláció

A Gold-Palladium (XAU / XPD) arány figyelembe veszi az egyes fémek értékét a másikhoz viszonyítva. Ez az arány az idő túlnyomó többségében meghaladja a paritást (1). Ez azt jelenti, hogy az arany drágább volt, mint a palládium, amit a diagram történetében mindkét fém ára is megerősít. Csak két alkalommal fordult elő, hogy a palládium drágább volt, mint az arany, egyszer 1998-tól 2002-ig, a másik most éppen. Az arány 2009 óta csökkenő tendenciát mutat, 2019-ben pedig paritás alá esett. A koronavírus-járvány kezdetén bekövetkezett visszapattanás után, amely aranyat hozott a rekordmagasságra, és az XAU / XPD arányt 1-re szorította, a bearish trend ismét folytatódott, amikor a palládium folytatta bullish trendjét, míg az arany ettől kezdve bearish-sá vált. A hátránynak több helye van a 2001-es mélyponthoz képest, és még néhány évvel azelőtt, hogy visszatérne 1 fölé, ami további emelkedési lendületet jelez a palládiumban, ha az arany nem esik túl gyorsan.  

2014 és 2016 között az USD index emelkedett, amint azt az alábbi DXY diagram mutatja. Ugyanebben az időszakban az XPD / USD lejjebb vonult vissza, ami azt jelenti, hogy az USD növekedése negatívan befolyásolta a palládium árát. 2016-tól 2018-ig a DXY csökkenő lett, 103 pontról 88 pontra esett, az XPD / USD pedig 480 dollárról 1140 dollárra nőtt. 2020 márciusának első felében bekövetkezett sokk során a DXY 94 pontról 103 pontra emelkedett, míg a palládium alacsonyabbra zuhant, csak a következő hónapokban megfordultak a dolgok. Tehát, amikor a következő hónapokban kereskedünk palládiummal, szemmel kell tartanunk a DXY-t.

A heti 20 SMA lefelé nyomja a DXY-t

Palladium technikai elemzés – A mozgó átlagok továbbra is magasabbra tolódnak

Mint fent említettük, a palládium 2008 óta bullish, a bullish trend 2016 óta felgyorsult. A 2020 eleji összeomlás után a bullish trend ismét folytatódott. Az 1990-es évek végéig 200-300 dollár körüli árfolyamon kereskedett, amikor erős bullish lépést tett, részben a számítógépes dotcom iparban való fokozott használata miatt, amely ebben az időszakban megugrott. Először a nagy kerek szint felett, 1000 dollárnál tért át, de a 2000-es évek elején visszatért a normális tartományba. A 2008-as válság idején a palládium nem nőtt annyira, mint az arany, és lassú, de folyamatos felfelé irányuló trendet folytatott 2008-ig, ami azt jelentette, hogy árucikként nőtt az értéke, mivel a globális gazdaság fellendült a 2008- 09 gazdasági válság. De az Egyesült Államok és Kína közötti vámtarifák 2008-tól magasabbra növelték, mivel világossá vált, hogy kereskedelmi háború van folyamatban. Ez azt jelentette, hogy a palládium biztonságos menedékként működött, és bizonytalan időkben rendkívül bikaivá vált. Ezt igazolták, amikor az XPD / USD megemelkedett 2020 januárjában és februárjában, amikor a koronavírus járvány Kínát sújtotta. Márciusban és áprilisban remegett, de júliusban folytatta emelkedési trendjét, ami megerősíti menedékhelyének státuszát. A 20 SMA (szürke) nagyszerű munkát végzett támogatásként a havi grafikonon, az árat magasabbra emelve. Januárban visszahúzódást tapasztaltunk, de ez a mozgó átlag ismét támaszként állt fenn, és az ár visszafelé ugrott.

 Az Ethereum továbbra is támogatást talál a 20 SMA-nál

A heti grafikonra váltva a palládiumra is felhívja a figyelmet. Az ár minden mozgó átlag fölött emelkedett ebben az időkeretben, és a tavalyi gyors süllyedés után ez meghaladta az értéket, és fent maradt, miután 2020 márciusában lepattant a 100 SMA-ról (zöld). Az 50 SMA (sárga) azóta az XPD / USD végső támogatási mutatójává vált, amely január utolsó hetében ismét tartott, majd február első hetében erőteljes visszapattanást tapasztaltunk. Ez azt sugallja, hogy az 50 SMA-nál erős vásárlói nyomás csökkent, így a palládiumban továbbra is a vásárlók a felelősek. 

Úgy tűnik, hogy a visszatekintés befejeződött a heti grafikonon

Palladium Live Rate

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map