Gyertyatartó – Forex kereskedési stratégiák

A gyertyatartó diagramok a leggyakoribb diagramtípusok, amelyeket a kiskereskedők és a befektetők használnak. Számos más típusú diagram létezik, például vonaldiagramok, oszlopdiagramok stb., De nem mesélik el a múltbeli árműveletek történetét, mint a gyertyatartó-indikátorok. Ha az aktív kereskedés kizárólag technikai elemzésen alapul, a jövőbeli árképzés előrejelzése abban rejlik, hogy az ár hogyan viselkedett a múltban.

A gyertyatartó elemzés a technikai elemzés nagyon hasznos formája. Szinte tökéletesen működik ingadozó időkben, de megfelelően működik kevésbé ingadozó időkben is. Összességében elmondható, hogy a gyertyatartók, valamint a gyertyatartók kereskedelme meglehetősen jól működik önmagában vagy egy vagy két másik mutatóval kombinálva.

A gyertyatartók az ár ingadozását jelentik egy bizonyos ideig. Az időtartam lehet akár egy perc, vagy akár egy hét vagy hónap. A gyertyatest teste a nyitási és zárási idő közötti árkülönbség. A két függőleges vonal, melyeket árnyéknak vagy kanócnak neveznek, az ár legmagasabb és legalacsonyabb pontját mutatja az adott időszakban.

Az alábbi képen látható zöld gyertyatartó egy bullish gyertyatartó, amelyben a zárási pont magasabb, mint a nyílás. A piros gyertyatartó medve gyertyatartó, jelezve, hogy a záráskor az ár alacsonyabb volt, mint a nyitáskor. A test színei lényegtelenek, beállíthatja őket személyes preferenciáinak megfelelően.

színes-gyertyatartó.png

A gyertyatartó kereskedelemben a zöld gyertya bullish, a piros gyertya bearish. 

Most, hogy elmagyaráztuk, mi a gyertyatartó, nézzük meg a gyertyatartó különböző formáit.

Gyertyatartó kereskedelem: Népszerű diagramminták

A kereskedők technikai elemzést végeznek, hogy ötleteket és stratégiákat alkossanak a jövőbeli kereskedések végrehajtására. A gyertyatartó formációk nagyon hasznos eszközök a be- és kilépési lehetőségek jelzésére. Alakjaik nagyon világosan megmutatják, mi történik az árral. Vessünk egy pillantást a gyertyatartók kereskedelmének legnépszerűbb és legkönnyebben felismerhető mintáira.

Dojis: A doji-ban az ár szinte ugyanazon a szinten nyit és zár, miután mindkét oldalon kereskedtek vele. A vevőknek és az eladóknak egyaránt meg kell felelniük az árat egyre magasabbra, de végül az ár a kiindulópontra kerül. Ez azt jelenti, hogy az erők mindkét irányból azonosak. Egy olyan emelkedő trend után, ahol a vevőké volt a főszerep, egy doji azt jelzi, hogy az eladók ismét üzleti tevékenységet folytatnak. Ez azt jelenti, hogy megfordulás vagy legalábbis visszahúzás készül el. Az ellenkezője a csökkenő trendre vonatkozik.

doji.png

Balra – tipikus doji gyertyatartó

Jobbra – a visszafordulást doji gyertyatartó jelzi.

Csapok / fordított csapok: Egy tűs gyertyatartóban az ár a nyitási szint alatt kereskedik, és a zárási időszakra ugyanazon a szinten végzi. Ez azt jelenti, hogy a vevők megfelelnek az eladók meggyőződésének. A csökkenő trendben ez azt jelenti, hogy a medvék elveszítik a gőzt, ezért megfordulhat. Egy emelkedő trendben a tű azt jelzi, hogy az eladóknak sikerült az árat lefelé nyomni, de a vevők meghaladták őket. Ez megerősíti a trend folytatását, és a hosszúságoknak sokkal jobb az esélye, mint a rövidnadrágnak.

pin reversal.png

A csökkenő trendben a tűs gyertyatartó általában megfordulást jelez.

pins.png

Egy emelkedő trendben a tűs gyertyatartók általában a trend folytatását jelzik.

A hátrameneti csapok megegyeznek a csapokkal, de az ellenkező irányba hatnak. A gyertya kinyílik, a bikáknak van egy menetük, majd a medvék feltöltődnek, hogy visszavigyék az árat a nyitási szintre. Egy emelkedő trendben ez azt jelenti, hogy a csökkenő tendencia megkezdődik – a csökkenő trendben a fordított csap jelzi a trend folytatását.

inv pin reversal.png

Egy emelkedő trendben a fordított tűs gyertyatartók általában egy bearish trend kezdetét jelzik.

Kalapácsok / Fordított kalapácsok: A gyertyatartó kereskedelemben a kalapácsok alapvetően megegyeznek a csapokkal és a hátramenet csapokkal, de erősebb lendülettel. A csökkenő tendenciájú kalapácsban az ár megnyílik és alul kereskedik, mielőtt a nyitási szint fölé zárna. Ez azt jelenti, hogy a vevők több mint egyeztek az eladókkal.

Az árnyék mérete változhat. Egyesek szerint a test méretének legalább kétszer akkorának kell lennie, de egy biztos; minél nagyobb az árnyék / kanóc, annál nagyobb és erősebb a megfordulás. Ez igaz a csapokra is. Egy emelkedő trendben a kalapács a trend folytatásának jele. A hátrameneti kalapácsok ellentétesek, megegyeznek a fordított csapokkal. Jelzik a trendváltozást egy emelkedő trendben és a trend folytatását egy csökkenő trendben.

kalapács.png

A kalapácsok jelzik, hogy a trend megfordult.

rev hammer.png

Az invertált kalapács egy emelkedő trendben a trend megfordulását jelzi.

Reggeli / esti csillag: A hajnalcsillagok és az esti csillagok csak egyet jelenthetnek a gyertyatartó kereskedelemben – a megfordulást. A hajnali csillagképződés három gyertyát, medvegyertyát, semleges gyertyát és bullish gyertyát tartalmaz. A képződés azt jelenti, hogy az ár emelkedni fog, ezért a „hajnalcsillag” elnevezés. Az esti csillagok egy bullish gyertyából, egy határozatlan és egy bearish gyertyából állnak. Jelzik, hogy áresés várható. A három gyertya között állítólag hiányosságok vannak, amelyek csak napi vagy heti listákon fordulhatnak elő, de ez nem mindig így van.

reggeli esti csillag.png

Az esti és a hajnali csillag mindig megfordulást jelez.

Medve / bullish elárasztó: A mackós elnyelés sokkal nagyobb medvegyertya, mint az előző bikagyertya. Az új gyertya elnyeli az előző gyertya testét. Ebben a formációban a trend nem számít, mivel trendtől függetlenül esést jelez. Fordítva a bullish elnyelő gyertyához.

elnyelő bearish.png

Medve elnyelő visszafordulás – zuhanások követik az összes mackó elnyelő gyertyát.

bika egulf.png

A bullish elnyelő visszaesés és folytatás – a bullish elnyelő kialakulást az ár emelkedése követi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map