Yuan vs. Renminbi: Mi a különbség?

Két évtizeddel ezelőttig nem sok hétköznapi ember tudta, vagy érdekelte, mi a kínai valuta. Kína nagy exportőr volt, ezért a világ többi részén a fő importőrök kapcsolatban álltak a kínai valutával, de az elmúlt évtizedben Kína nagyhatalommá vált. Most mindenkinek van néhány otthonában Kínában előállított termék, és a világ minden országa Kínával üzletel. Tehát sokan ismerik a kínai valutát, különösen azután, hogy Donald Trump jelenlegi amerikai elnök megrázta Kínát a a kínai valuta manipulálása, ami a kínai árukat ár szempontjából valóban versenyképessé teszi a nyugaton gyártott árukkal, és ez bizonyos mértékig igaz is.

Yuan vs. Renminbi: Mi a különbség?

Renminbi Vs Yuan

A kínai valuta egyre erőteljesebb nemzetközi valutává válik, de mindezek ellenére az emberek még mindig nem tudnak különbséget tenni a valuta között Renminbi RMB és a Kínai jüan CNY vagy ahogy Hong Kong-ban rövidítik, CNH. Röviden: a renminbi és a jüan között nincs különbség. Ezek egyenértékűek a Brit font GBP és a Sterling £. Bár kifejezésmódja van, különbséget kell tenni: míg a renminbi Kína hivatalos pénzneme, ahol csereeszközként működik és egyszerűen pénznek tekinthető, a jüan az ország gazdasági és pénzügyi rendszerének elszámolási egysége, és amikor a pénz mennyiségét tekintve.

Yuan vs. Renminbi: Mi a különbség?

Renminbi mint pénz belföldön

A Renminbi olyan, mint a Kínai Népköztársaság neve. „Népi pénznemnek” tekintik. A Kínai Népi Bank adta ki, és a KNK kommunista kormánya először 1949-ben vezette be hivatalos pénznemként. Bár a fentiekben kifejtettük, a Renminbi-t egyszerűen pénznek nevezik amikor belföldön Kínában beszélnek róla. Jó példa, amikor az emberek gazdag emberekre utalnak, mint például, rengeteg pénzük van. De ha egy bizonyos összegről van szó, akkor jüanban kell kifejeznie. Így a A Renminbi egy közepes tőzsde. De valamikor el kellett volna veszítenie életképességét. Amikor a pénz, amelyet egy valuta képvisel, már nem életképes mint csereeszköz, akkor monetáris egységei már nem értékelhetők pontosan. A fogyasztók elveszítik a költségvetés tervezésének képességét, és a kereslet és kínálat pontos mérésére már nincs mód.

Yuan, mint elszámolási egység és pénz külföldön

A csereeszköznek tekintett Renminbi-vel szemben a A jüan az elszámolási egység a kínai valuta esetében. Az elszámolási egység, más néven numeraire, olyan számviteli vagy gazdasági kifejezés, amely a kínai pénznem egységét jelenti, amelyben az árakat mérik. Az elszámolási egység a pénznem teljes indexének vagy piacának alapértéke. Az USD egy uncia arany elszámolási egysége volt, 35 dollár értékben. A többi valuta összes / többsége kifejezte értékét az USD vonatkozásában. Az USD továbbra is a legtöbb nyersanyag elszámolási egysége, nevezetesen a nyersolaj, amelyet mindig amerikai dollárban fejeznek ki. Az alábbiakban bemutatunk példát a jüan és a renminbi közötti különbségre, amikor Kínában az emberek hivatkoznak rájuk a mindennapi életben.

Yuan vs. Renminbi: Mi a különbség?

Példa:

Ügyfél: Mennyi pénz / renminbi kerül egy üveg vízbe?

Bolt tulajdonos: A palack víz 3 jüanba kerül (értéke hasonló az 50 cent / penny értékhez).

Ügyfél: Látom, itt van a pénz / renminbi (5 jüan bankjegyet kínál)

Bolt tulajdonos: Itt van 2 jüan vissza, köszönöm

Bár a jüan szélesebb körű felhasználással / referenciával rendelkezik, mint a Renminbi, mivel ez egyben a nemzetközi csereeszköz és a kínai gazdaság elszámolási egysége is. Ez elsősorban annak is köszönhető, hogy a külföldiek nem nagyon szokták meg a kínai valutát, ezért rövidítették azt, ahogy mi tettük a cikk elején, és mindenhez csak a jüant használják, mivel egyszerűbb mérni és összehasonlítani az árakat. Hongkongban a jüant CNH-ként rövidítik, míg a világ többi részén CNY néven. Mivel a kínai gazdaság növekszik, és a teljes globális GDP-ben való részesedése kielégítő ütemben folyamatosan növekszik, a kínai valuta az egyik legfontosabb nemzetközi valuta lesz, és ebben az esetben a jüané a fő hely.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map