Dokaz uloga vs. Dokaz o radu

(PoS) (PoW)

Proof of Stake (PoS) i Proof of Work (PoW) dvije su uobičajene vrste konsenzusnog mehanizma, što je vitalni aspekt blockchain tehnologije. Konsenzusni mehanizmi presudni su za rad raspodijeljenih knjiga – temeljni element blockchain tehnologije, omogućujući mu rad bez središnjeg tijela.

Primarna uloga konsenzusnog mehanizma je provjera podataka koji se dodaju u knjigu, osiguravajući da su točni i valjani. Time se potvrđuje da je sljedeći blok dodan mreži najnovija transakcija koja sprječava dvostruko trošenje ili bilo koji drugi oblik promjene podataka u sustavu. U osnovi, mehanizam konsenzusa osigurava da se cijela blockchain mreža kolektivno slaže sa sadržajem glavne knjige, uz pružanje sigurnih i valjanih transakcija temeljenih na blockchainu..

Iako danas postoji nekoliko različitih mehanizama konsenzusa, PoW i PoS su najpopularniji mehanizmi konsenzusa blockchaina. Oni se prilično razlikuju na temelju funkcionalnosti, kao i prednosti i nedostatke, kao što ćemo raspraviti u ovom članku.

Objašnjeni dokaz o radu

Proof of Work (PoW) temelji se na kriptografiji – naprednom obliku matematike koji je jednom rješavao bodove u autentičnoj transakciji. U osnovi, rudari rješavaju komplicirane matematičke probleme i dobivaju kredit za dodavanje provjerenog bloka u blockchain. Pronalaženje rješenja za matematičke zadatke ili asimetrične zagonetke nije lak zadatak i uključuje upotrebu značajnih količina računske snage za njihovo rješavanje. Za rješavanje zamršenih problema nije potrebna nikakva vještina; umjesto toga potrebna je gruba sila. Jednom kada računalo pogodi pravo rješenje za slagalicu, za provjeru se oslanja na druga računala u mreži. Sustav brzo provjerava probleme.

Suprotno onome što većina Bitcoin entuzijasta misli, PoW je postojao i prije Bitcoina ili bilo koje druge kripto imovine. Ideja PoW-a je pripisuje Cynthia Dwork i Moni Naor 1993. godine s Markusom Jakobssonom koji je 1999. stvorio pojam „Dokaz o radu“. Ipak, Bitcoinov stvaralac Satoshi Nakamoto prvi ga je primijenio u praksi.

Kako funkcionira dokaz o radu? Primjer rudarstva bitcoina

Kao što je gore spomenuto, PoW uključuje rudare koji rješavaju kriptografsku zagonetku kako bi potvrdili transakciju. Rudari se natječu u rješavanju problema davanjem točnog odgovora, poznatog i kao hash. Nakon što računala u mreži odobre svaku transakciju, rudari se uz naknadu za transakciju nagrađuju matičnom valutom blockchaina.

U kriptokopavanju, skupina mrežnih transakcija okuplja se u memorijski bazen, koji se naziva i mempool. Rudari se tada natječu da provjere svaku prodaju u mempoolu koristeći veliku računalnu snagu za rješavanje matematičke zagonetke. Prvi rudar koji je riješio problem dobiva blok nagradu plus naknade za mrežne transakcije. Mempool sada postaje provjeren i dodaje se blockchainu u obliku bloka. Hashcash (SHA-256) je dokaz funkcije rada koji koriste rudari bitcoina za rješavanje zamršenih zagonetki i dodavanje blokova na blockchain.

Ključne značajke konsenzusa o dokazima o radu

  • Asimetrične zagonetke koje rudarima otežavaju rješavanje problema. Međutim, mreža brzo provjerava točan odgovor.
  • Rješavanje zagonetke ne zahtijeva nikakve tehničke vještine, već grubu silu. Najbolji način za učinkovito rješavanje problema je povećanje računalne snage.
  • Parametri u rješavanju zagonetki ažuriraju se nakon određenog razdoblja kako bi vrijeme bloka moglo biti dosljedno.

Dokaz o udjelu (PoS)

PoS konsenzus je potpuno različit od PoW-a u smislu da nema rudarstva jer valuta zamjenjuje računsku snagu. S PoS-om rudari ne rješavaju asimetrične zagonetke. Umjesto toga, rudar stavlja ulog ili pridržava nekoliko novčića kako bi potvrdio blok transakcija. Rudar kojeg se naziva krivotvoriteljem bloka teksta odabire se determinističkim pristupom na temelju uloga u novčićima. Asimetrične zagonetke u PoS-u su puno jednostavnije, a krivotvoritelji trebaju samo dokazati da posjeduju određeni postotak svih kovanica dostupnih u određenoj valuti. Na primjer, ako je netko posjedovao 2% svih Litecoina (LTC), može iskopati 20% svih transakcija.

Kako djeluje PoS?

U PoS-u, kao što je gore spomenuto, krivotvoritelji moraju svoje novčiće uložiti u određeni novčanik kako bi imali priliku potvrditi transakcije. Portfelj će zamrznuti kovanice i uložiti ih na mrežu, što znači da kovanice ne možete povući. Nakon što se kovanice ulože, validatori se klade na blok za koji smatraju da će biti dodan pored lanca. Ako se odabrani blok doda, oni dobivaju nagrade za blokove na temelju udjela uloga.

Prednosti dokaza o udjelu u odnosu na dokaz o radu


Posljednjih godina kripto prostor se kreće prema PoS uslugama koje se pripisuju prednostima koje nudi preko PoW-a. PoS je nesumnjivo bolji od PoW-a, kao što je navedeno u nastavku.

Energetska učinkovitost

Glavni problem PoW-a je taj što je potrebna računska snaga vrlo energetski intenzivna i negativno utječe na okoliš. Primjerice, godišnja potrošnja energije Bitcoin mreže iznosi 57,6 TWh, što je jednako cjelokupnoj energiji koju Kolumbija troši. PoS sustavi su mnogo energetski učinkovitiji jer ne zahtijevaju rudarenje, što je energetski intenzivno. Stoga pružaju energetski prihvatljivu alternativu sustavima Proof of Work.

Centralizacija-Rudarski bazeni

PoW sustavi imaju visok rizik od centralizacije. Rudarske baze formiraju pojedinačni rudari koji akumuliraju svoje resurse kako bi maksimizirali dobit i uštedjeli na početnom početnom kapitalu. Neki su rudarski bazeni cjelovite poslovne aktivnosti, čak zapošljavaju tisuće zaposlenika i ulažu milijune dolara u namjensku rudarsku opremu, tj. ASCIS, kako bi generirali najveću rudarsku snagu. Problem s rudarskim bazenima je taj što ga centralizirane PoW mreže čine osjetljivim na hakiranje, npr. 51% napada. To nije slučaj s PoS mrežama jer se nagrade temelje na uloženom novčiću.

Ekonomske koristi / dividende za svoje korisnike-MyCointainer

Druga prednost PoS-a u odnosu na PoW je što pruža ekonomsku korist (dividendu) svojim korisnicima kroz mogućnost pokretanja masternode ili stavljanja kovanica u platformu za uloge i masternode, kao što je MyCointainer. To nije moguće u PoW sustavima.

MyCointainer je vrhunski mrežna platforma za automatsko postavljanje i masternode koji pomaže korisnicima u trgovanju kovanicama i ostvaruju znatnu dobit u obliku uloga. Uz MyCointainer možete pasivno zarađivati ​​ulaganjem svojih kovanica u automatizirani bazen i zarađivati ​​od uloga na novčiće, a da stvarno ne vodite računa o tehničkim detaljima. Korisnici ulažu svoje kovanice kao validatore na platformi i zauzvrat dobivaju nagrade za svoje ulaganje.

Zatvaranje misli

PoS predstavlja bolji blockchain konsenzusni mehanizam u odnosu na PoW zahvaljujući raznim pogodnostima koje nude. PoS sustavi su energetski učinkoviti, sigurni i pružaju ekonomske koristi, posebno preko masternode i platformi za klađenje MyCointainer. Korisnici ulažu svoje novčiće na mrežu i, pak, pasivno zarađuju od svojih uloga bez puno gnjavaže. Bez obzira na to, PoS i dalje ima svoje ranjivosti, ali je bolji izbor u usporedbi s PoW-om.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map