Država blokchaina nakon 5 godina (feat.) Josip Heit

blockchain

Blockchain nije stekao puno pažnje sve dok cijena Bitcoina nije postigla paritet s cijenom zlata. Ovo je bio početak prvog institucionalnog straha od propuštanja (FOMO) tehnologije blockchain 2017. godine. Mnoge su tvrtke ugradile blockchain, a fascinantni i intrigantni slučajevi korištenja koji su uslijedili nakon toga uhvatili su interes institucionalnih divova poput IBM-a, Microsofta, JPMorgan-a, Accenture-a.

Od tada je blockchain pronašao sve više slučajeva korištenja u gotovo svim aspektima ljudskog života. Ova će tehnologija biti spremna riješiti se posrednika, astronomski poboljšati transparentnost poslovnih procesa, poboljšati sigurnost, smanjiti troškove poslovanja i poboljšati učinkovitost u poslovnim transakcijama na globalnoj razini.

Josip Heit

“Što više ljudi tvrdi da je blockchain relativno nova tehnologija, to više prodire u poslovne procese kao tehnologija tvrtke”, rekao je predsjednik uprave GSB Gold Standard Banking Corporation AG Josip Heit.

Josip Heit poznati je zagovornik blockchaina koji je promijenio lice moderne industrije plaćanja. Oportunist pronalazi mogućnosti čak i ako situacija trenutno ne izgleda kao da pruža spomenutu priliku. Prvi pokretači u bilo kojoj industriji uvijek imaju veće koristi, a blockchain industrija nije iznimka.

Prema Heitu, bilo koja industrija koja cijeni privatnost i sigurnost kupaca neizbježno će prijeći na blockchain ili će se suočiti s rizikom da postane suvišna u sljedećih pet godina.

Potencijali koji leže u blockchain industriji su bezgranični. Ovaj je prostor identificiran kao jedan od najbrže rastućih sektora u prošlim i sadašnjim desetljećima. Prema MarketWatchu, globalno tržište blockchaina u 2017. bilo je 708 milijuna dolara i iznosi predviđa se da će 2024. dosegnuti 60,7 milijardi dolara.

Među neograničenim primjenama ove tehnologije, slijede tri intrigantna načina na koja će blockchain transformirati lice poslovnog svijeta.

  • Nezamjenjivi tokeni (NFT)

Nezamjenjivi token odabrana je vrsta kriptografskog tokena koji predstavlja nešto jedinstveno. Slijedom toga, nezamjenjivi tokeni nisu međusobno zamjenjivi. S druge strane, uobičajene digitalne valute su zamjenjive i mogu se lako prenijeti. NFT se obično koriste za pohranu mnogo složenijih i specifičnijih podataka.

Primjena NFT-ova može se vidjeti u stvaranju, upravljanju i prijenosu prava na stvarnu imovinu sigurno i transparentno. 

Državni dokumenti poput rodnih listova, matičnih knjiga, vjenčanih listova, ocjena prehrambenih razreda i vozačkih dozvola i još mnogo toga mogu se tokenizirati putem NFT-a.

Potrošači u maloprodaji mogu koristiti blockchain za testiranje autentičnosti luksuzne robe. Digitalni predmeti, roba ili ulaznice mogu se lako pohraniti kao NFT-ovi na blockchainima.

Prema Josipu Heitu, predsjedniku odbora u Karatbarsu, usvajanjem NFT-a u narednim godinama pojedincima i vladama bit će lako dokazati legalno vlasništvo nad nekretninama. Nestat će poteškoće zbog nedostajućih zemljišnih dokumenata.

  • Upravljanje identitetom i privatnost podataka

Pojava Interneta donijela je astronomski porast krađe identiteta i kibernetičkih napada, koji su duboko ušli u tkiva našeg cyber prostora. Blockchain u prvi plan stavlja novi oblik provjere identiteta kako bi zaštitio podatke korisnika.

upravljanje identitetom

Izvor: Saviynt

Samosuvereni identitet omogućio bi korisnicima održavanje jedinstvenog digitalnog identiteta putem više platformi uz odabir određenih detalja koje žele javno podijeliti.

Ovo je budućnost privatnosti. Korisnici više neće biti na milost i nemilost posrednika podataka i centara za prikupljanje podataka. Ovaj pristup upravljanju identitetom radikalno će promijeniti trenutnu digitalnu ekonomiju koja je osobne podatke prije toga pretvorila u robu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je navodno potrošilo približno 3,3 milijarde eura na procese upravljanja identitetom u 2014. Osim prednosti koje blockchain donosi običnom korisniku, moglo bi smanjiti i državnu potrošnju.

Pomoću blockchain sustava za upravljanje identitetom podaci povezani s Know-Your-Customer (KYC) i Protiv pranja novca (AML) moći će se prenositi s jedne banke na drugu na isplativ način, bez ugrožavanja sigurnosti.

  • Primjena pametnih ugovora u poslovnim procesima

Pametni ugovor je kod dizajniran za daljinsko pokretanje, potvrđivanje ili izvršavanje ugovora ili sporazuma. Pametni ugovori omogućuju sklapanje povjerljivih poslovnih poslova bez potrebe trećih strana koje bi mogle negativno utjecati na proces.

pametni ugovor

Izvor: TheCryptonomist

Ovaj se sustav ne samo da rješava pozamašnih naknada koje naplaćuju treće strane, već uklanja i pristranost kao i ljudske čimbenike te u konačnici donosi veći stupanj transparentnosti. Heit tvrdi da pametni ugovori brzo postaju digitalni pravnici 21. stoljeća.

Završne misli o stanju blockchaina nakon 5 godina

Iako postoje mnogi kritičari blockchaina i kriptovaluta, ovaj prostor i dalje pronalazi slučajeve upotrebe u raznim industrijama. Zanimljivo je kako se države poput Kine, UAE-a i Singapura trenutno natječu tko će voditi doba digitalne ekonomije i blockchaina.

To signalizira masovno usvajanje blockchain tehnologije. Prije nego kasnije, blockchain će porasti i privući dugo očekivanu pažnju i interes koji zaslužuje. 

Istaknuta slika: naaim.org

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map