Glavni analitičar PrimeXBT-a Kim Chua: Uzrok krize s opskrbom BTC-om i zašto će se pogoršati

PrimeXBT

2020. godina zabilježila je veliki pomak u sastavu kupaca BTC-a, s institucijama i velikim poduzećima s puno novca da rasporede glavne kupce BTC. Ovaj je fenomen postao još rašireniji nakon što je Grayscale Bitcoin Trust počeo agresivnije stjecati Bitcoin početkom rane prošle godine, kao i brzojavne kupnje MicroStrategy-a.

11. kolovoza prošle godine MicroStrategy je završio početnu kupnju 21.454 BTC po ukupnoj ukupnoj nabavnoj cijeni od 250 milijuna američkih dolara, što podrazumijeva prosječnu cijenu od 11.653 američkih dolara. Nakon ove kupnje uslijedila je kupnja 16.796 BTC za 175 milijuna USD (prosječna cijena 10.419 USD) u rujnu 2020. Sljedeća, 5. prosinca, tvrtka je rekla da je upravo izvršila treću kupnju Bitcoina od 2.574 BTC za 50 milijuna USD u gotovini ( prosječna cijena 19.427 USD). Te su kupnje mnogo objavljene i natjerale su druge tvrtke da krenu stopama MicroStrategyja. MicroStrategy je također uspješno proveo prodaju obveznica početkom prosinca koja je bila vrlo popularna i prikupila je 650 milijuna dolara umjesto svojih prvotnih 550 milijuna dolara, a sredstva je iskoristila za kupnju 29.646 BTC-a. To je dovelo do ukupnog udjela tvrtke na 70.470 BTC, tj. Samo MicroStrategy sakupio je 70.470 BTC od kolovoza do prosinca.

Osim MicroStrategy, drugi glavni kupac Bitcoina je Grayscale Bitcoin Trust. Iako MicroStrategy može prestati kupovati BTC nakon što smatra da je kupio dovoljno, Grayscale Bitcoin Trust dosljedan je kupac koji redovito kupuje, s dosad neprekidnom potražnjom do te mjere da mora privremeno zaustaviti ulazak novih kupaca.

BTC

Od lipnja prošle godine, Grayscale je povećao svoj udio u Bitcoinima za 70%, otkupivši oko 250 000 BTC, uz jasan porast u prosincu, gdje je tempo kupnje znatno porastao. Tvrtka je samo u prosincu dodala ukupno 72.950 BTC (2,132 milijarde dolara) na svoju imovinu pod upravljanjem (AUM), naglašavajući veliku potražnju za Bitcoinom od svojih akreditiranih investitora i klijenata obiteljskih ureda..

Uz tako velike kupnje od institucija bez namjere da dugo prodaju svoju zalihu BTC-a, ponuda novih BTC-ova minirana nedostaje daleko u zadovoljavanju potražnje. Rudari su u stanju generirati samo oko 28,112 BTC mjesečno, bez obzira na to kolika je potražnja.

MicroStrategy, kupivši 70.470 jedinica, zajedno s 250.000 jedinica Grayscale-a, ukupno je otkupio cijelu godinu nedavno miniranog Bitcoina, a Grayscale je samo u prosincu otkupio 3x miniranu opskrbu Bitcoina kupnjom 72.950 jedinica. To pokazuje neravnotežu potražnje i ponude Bitcoina zbog čega će cijena porasti jer će kupci morati povisiti cijenu kako bi privukli druge vlasnike BTC-a na prodaju.

BTC

Ove će godine biti uspostavljeno više fondova usmjerenih na BTC. SkyBridge Capital pokrenuo je Bitcoin fond i otvorio se za pretplatu 4. siječnja. Čak i prije nego što se fond otvori za pretplatu, SkyBridge je već uložio 182 milijuna dolara u BTC. Druga institucija, Van-Eck, također se ponovno prijavila za Bitcoin ETF i predložila je da će stvarni Bitcoin držati u pritvoru poput sivih tonova. S ulaskom istaknutih institucija poput ove, očekuje se porast potražnje za BTC-om ove godine, pogoršavajući krizu opskrbe.

Prema podacima, u sustavu za kupnju i prodaju stalno cirkulira samo 4,2 milijuna jedinica Bitcoina, ostalih 14,5 milijuna jedinica zadržava se dugoročno i već duže vrijeme nije promijenilo vlasnika, što implicira da su ti BTC nelikvidni. Tijekom 2020. godine, ukupno milijun dodatnih Bitcoina postalo je nelikvidno, što implicira da se kupci drže svojih Bitcoina, suzdržavajući se od prodaje. Ako takvi dugogodišnji vlasnici nastave držati i ne prodaju svoj BTC, dominantna kriptovaluta postat će sve rjeđa i teže akumulirati, a kupci će morati licitirati po sve višim i višim cijenama kako bi mogli kupiti svoj toliko željeni BTC. Budući da je manje Bitcoina dostupno za prodaju, ali potražnja raste ubrzano, očekuje se da će se kriza opskrbe pogoršati ove godine i potaknut će cijenu BTC-a puno više, možda čak i parabolično. 

O Kim Chua, PrimeXBT Tržišni analitičar:

PrimeXBT

Kim Chua je stručnjak za institucionalno trgovanje s uspjehom koji se proteže u vodećim bankama, uključujući Deutsche Bank, China Merchants Bank i druge. Chua je kasnije pokrenula hedge fond koji je tijekom sedam godina neprestano ostvarivao troznamenkaste prinose. Chua je također u srcu odgojiteljica koja je razvila vlastiti vlastiti kurikulum trgovanja kako bi svoje znanje prenijela na novu generaciju analitičara. Kim Chua aktivno pozorno prati i tradicionalno tržište i tržište kripto valuta i nestrpljiv je pronaći buduće mogućnosti ulaganja i trgovanja jer se dvije vrlo različite klase imovine počinju približavati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map