Izazovi povezani s blockchainom i načini kako ih prevladati

blockchain

Blockchain je jedna od tehnologija koja se brzo razvija u ovom svijetu. Kao i svaka druga tehnologija, i blockchain dolazi s nekoliko izazova, a to je razlog njegovog sporog usvajanja u mnogim industrijama. Postoji nekoliko organizacija vođa i poslovnih vođa koji su spremni usvojiti ovu tehnologiju. Ipak, treba postaviti nekoliko izazova, jer su oni odgovorni za sporo uvođenje tehnologije.

Izazovi za usvajanje blockchaina

Blockchain se obično reklamira kao jedna od tehnologija predviđenih za revoluciju u nekoliko industrija, uključujući financijski sektor, zdravstvo itd. Međutim, mnoga pitanja, poput nedostatka standardizacije, teže ugroziti njegov rast. Evo nekoliko glavnih izazova koji utječu na blockchain za poduzeće i njegova rješenja. Za početak, blockchain ima svoje ekološke troškove.

Blockchain se uglavnom oslanja na šifriranje kako bi pružio svoju sigurnost i uspostavio konsenzus u određenoj mreži koja se obično distribuira. To, prema tome, znači da treba pokrenuti nekoliko algoritama blockchaina da bi se dokazalo da određeni korisnik ima dozvolu za razvoj ili pisanje lanca. Ovi složeni algoritmi zahtijevaju velike količine računalne snage i stoga imaju velike troškove. Na primjer, za jedan od uobičajenih primjera blockchaina, a to su Bitcoins u 2019. godini, tvrdilo se da je potrošio ogromne količine energije potrebne za pokretanje energije, što se pokazalo da je upravljanje koštalo ogromnu količinu resursa.

Uz to, drugi čimbenici kao što su osnovni elementi sigurnosti povećavaju troškove održavanja i rada tehnologije, što si većina industrija ne može priuštiti. Utvrđeno je da blockchains troše pretjeranu količinu energije zbog algoritma koji se slijedi za njegovo stvaranje. Usvajanje blockchaina troši puno energije zbog algoritma koji se koristi u njegovom razvoju.

Rješenje problema potrošnje energije

Potrošnja energijeIzvor: TheCable

Dvije su aplikacije koje mogu pružiti rješenje za smanjenje potrošnje energije u blockchainu. To uključuje udaljavanje od metoda provjere dokaza o radu i prihvaćanje dokaza o udjelu i dokaza o autoritetu. Ova metoda troši znatno manje energije nego što je dokaz o valjanosti rada koji se obično koristi u razvoju blockchain algoritma. Usvajanje ovih tehnika u blockchain aplikacijama rezultira smanjenjem potrošnje blockchain energije.

Na primjer, Energy Web Foundation razvija novi dizajn metoda dokazivanja autoriteta, koji je energetski intenzivan jer se zalaže za usvajanje distribuiranog obnovljivog izvora energije. Još jedan izazov blockchain tehnologije je interoperabilnost. Mnogi igrači ulaze u industrije koje se sve više šire i tako stvaraju zabrinutost da je jedan od izazova s ​​puno mreža, bez standarda koji omogućavaju igračima interakciju. Standardizacija je ono što se naziva interoperabilnošću. Nedostatak interoperabilnosti dat će slobodu za blockchain kodere kao i programere.

S druge strane, teško podvrgnite odjele informacijske tehnologije jer će naučiti da neke platforme možda neće komunicirati jer im je bila potrebna pomoć u prijevodu. Prema izvješću, jasno je da neke od platformi, poput Github-a, na primjer, imaju oko 6500 aktivnih blockchain projekata koji u potpunosti koriste ili su razvijeni pomoću različitih protokola, kodirajućih jezika, kao i korištenjem različitih mehanizama privatnosti mjere. Razvoj jednog blockchaina je nemoguć jer se ne može pružiti rješenje za brojne specifične industrije s različitim slučajevima korištenja, shemama privatnosti, mehanizmima konsenzusa i ekonomskim modelima.

Razlike u zahtjevima za blockchain

blockchainIzvor: Otesi.net

Različiti blockchain imaju različite zahtjeve; na primjer, a blockchain lanca opskrbe zahtijeva veću decentralizaciju i manji TPS, dok IoT blockchain zahtijeva visoku TPS propusnost i niže naknade. To rezultira izazovima blockchaina koji međusobno komuniciraju jer su oni značajno izolirani i nepovezani. Međutim, ovaj se problem može riješiti upotrebom nekih tehnologija s više lanaca, poput NeoX-a, koji pomažu u međusobnom povezivanju različitih blockchaina. Bočnim lancima poput ICON-a također je omogućeno pokretanje paralelno s blockchains-ima koji imaju dvosmjerni klin koji omogućuje zamjenjivost imovine između dva lanca. Kada oba lanca koriste isti mehanizam konsenzusnog protokola, bočni lanac može lako potvrditi transakcije u glavnom lancu.

Sljedeće rješenje interoperabilnosti je escrows metodologija koju koristi Ripple (XRP). Tvrtka koristi Interledger protokole koji povezuju različite glavne knjige i omogućuje korisnicima upotrebu konektora treće strane za slobodan prijenos valuta. Ovaj protokol uzima kriptografski algoritam i može generirati skrbništvo nad fondovima za različite sustave glavne knjige uključene putem konektora ili validatora treće strane. Obje strane kasnije potvrđuju transakcije u glavnoj knjizi nakon što postignu dogovor. Raiden i Bitcoins gromobranska mreža također se mogu koristiti za međusobnu komunikaciju. Ove Ethereum mreže koriste oštru tehnologiju zaključavanja koja omogućuje plaćanje više mreža. Mreža plaćanja izvan lanca uspostavlja se između različitih blockchain-a kako bi stvorila mrežu groma kako bi omogućila prijenos vrijednosti između njih.

Raiden mreža pomaže Ethereumu da se prebaci s trenutnog modela dok različite transakcije prolaze kroz blockchain prema modelu gdje korisnici prenose tokene. To se događa putem razmjene podataka izvan mreže, bez uključivanja globalnog protokola konsenzusa uz održavanje mrežne sigurnosti Ethereuma. Neki projekti poput WAN-a, AION-a i ICON-a također se udružuju kako bi omogućili blockchain komunikaciju. Zajedno su osnovali BIA kako bi umanjili ovaj problem izolacije blockchaina.

Javna privatnost Blockchaina

privatnost blockchainaIzvor: Medium

Privatnost je još jedan izazov u blockchain okruženju. Transakcije i mrežne knjige u javnom blockchain okruženju otvorene su za transparentnost i lako praćenje. Nedostatak privatnosti u takvim transakcijama izvrsno pridonosi raznim pitanjima poput povjerljivih korporacija. Neki su protokoli stvoreni kako bi pružili alternativu anonimnosti Bitcoina, uključujući pridruživanje novčića, dokaz o nuli znanja i potpis zvona.

Poduzeća zahtijevaju privatnost u svojim transakcijama, ali s blockchainom se to ne smatra rezultiranjem mnogim tvrtkama koje nastoje pronaći rješenje za ovaj problem. Primjer je EY, koji je 2020. godine pokrenuo Baseline protokol zajedno s Microsoftom kako bi pomogao tvrtkama da posluju pomoću Ethereum blockchaina koristeći Zero proof, distribuirani identitet i izvanlančane pohrane kako bi poboljšali upotrebu zajedničkih standarda u obradi transakcija. Ovaj aspekt mogao bi omogućiti tvrtki da ne pohranjuje svoje osobne i osjetljive podatke na blockchainu pružajući im potpunu privatnost njihovih procesa.

Zvono je protokol o privatnosti koji koristi Monero. Kada se koristi ovaj protokol, nakon što je pošiljatelj pokrenuo transakciju, transakcija se pridružuje transakcijama drugih korisnika kako bi se stvorio prsten. Tada se transakcije maskiraju tako da se sve transakcije međusobno ne razlikuju, što počiniteljima otežava praćenje određene transakcije. Monero dalje koristi tehnologiju Stealth Address za stvaranje jednokratne adrese za svaku transakciju u prstenu. Dokaz nula znanja je metodologija koju Zcash koristi za obradu anonimnih transakcija. Tehnologija može prikriti podatke o transakcijama tako da detalji pošiljatelja, primatelja i iznosa nisu vidljivi u sustavu, osim za korisnike koji u pametnom ugovoru imaju vlastite privatne ključeve.

Tehnologiju Coin Join koristi Dash, pri čemu protokol kombinira višestruka plaćanja mnogih potrošača i kombinira ih u jednu transakciju. Miješanje transakcija otežava praćenje određene pojedinačne transakcije. Veliko prihvaćanje i uspjeh blockchain tehnologije u svijetu zahtijevaju rješavanje trenutnih izazova s ​​kojima se platforma suočava. To uključuje pitanja potrošnje energije, interoperabilnosti i privatnosti u svom okruženju. Potrošnja energije može se smanjiti izbjegavanjem dokaza o potvrđivanju rada i usvajanjem dokaza o udjelu i dokaza o ovlaštenju jer su manje energetski intenzivni.

Izazovi interoperabilnosti mogu se riješiti korištenjem višestrukih lanaca kako bi se poboljšala veza između različitih blockchaina. S druge strane, privatnost se može riješiti upotrebom Coin Join, Zero-knowledge proof i Ring signature, što čini transakcije neprativim u sustavu, osim za korisnike koji imaju ključ za otvaranje. Stoga se te prepreke mogu lakše prevladati primjenom novog tehnološkog napretka kako bi se povećalo usvajanje i rast svjetske Blockchain tehnologije.

Istaknuta slika: Kriptofanovi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map