Kako izraditi sigurnosnu kopiju Electrum novčanika

kako sigurnosno kopirati elektrum -

Stvaranje Electruma novčanik je prilično jednostavan i intuitivan.

Međutim, većina ljudi koji stvaraju svoje novčanik za kriptovalute po prvi put ne znam što da radim sa sjemenskim riječima.

Prilikom izrade bilo kojeg novčanika, korisniku se prikazuje 12 slučajnih riječi koje su početne riječi. Sjeme je stvarna „lozinka“ za otključavanje i oporavak kovanica na drugim uređajima ako se nešto dogodi glavnom uređaju. Izuzetno je važno sačuvati sjeme na sigurnom mjestu, poželjno ne na elektroničkom uređaju, već na nečem trajnom i izvan mreže, poput Billfodla.

Što će vam trebati

  1. Electrum Wallet instaliran na računalu
  2. A Billfodl uređaj za oporavak sjemena

Izrada sigurnosnih kopija sjemena

Kada ste kreirali novčanik u Electrumu, softver je zapravo već stvorio da generirate sigurnosnu kopiju (poznatu i kao “sjeme za oporavak”, “fraza za oporavak” ili “sjeme za frazu”).

Pokazalo vam se 12 riječi i bili ste prisiljeni da ih potvrdite prije nego što se novčanik mogao stvoriti.

Međutim, ako niste znali čemu služe ove riječi kad ste postavili novčanik ili niste sigurni što učiniti s njima, ovaj će vodič korak po korak opisati taj postupak.

1. Prvo što trebate otvoriti Electrum na računalu.

2. Nakon otvaranja odaberite ‘NovčanikU gornjem lijevom izborniku, a zatim odaberite “Sjeme‘.

Opcija sjemena u Electrum novčaniku

3. Electrum će vam sada pokazati vaše sjeme za oporavak. Izgledat će ovako:

Billfodl vs Cryptosteel Usporedba cijena

4. Ugradite sjeme u Billfodl. Video u nastavku će vam pokazati kako to učiniti.

4. Sakrijte Billfodl negdje gdje ga drugi vjerojatno neće pronaći. Zapamtite: prema ovom skupu od 24 riječi morate se ponašati kao da su to sami novčići. Ako ga ima netko drugi, mogao bi imati i vaše novčiće.

Fakultativni koraci

Proširenje sjemena

Učinite svoj Electrum novčanik još sigurnijim pomoću „produžetka sjemena“, inače poznatog kao „zaštita lozinkom“ ili „zaštita 13. riječi“ (ili „zaštita 25. riječi“ na frazama sjemena duljine 24 riječi).

Svrha dodavanja produžetka sjemena je dodati dodatnu, potpuno prilagođenu riječ u sigurnosnu kopiju, na taj način ako netko ikad pronađe vaše sjeme, još uvijek neće moći uzeti vaše novčiće.

Savjetuje se da se na ovoj riječi ne izrađuje sigurnosna kopija nigdje osim u unutrašnjosti vašeg mozga.

Ako već imate novčanik postavljen bez produžetka sjemena, morat ćete stvoriti novi da biste dodali ovu značajku, a zatim premjestite svoje novčiće u novi novčanik.

Da biste to učinili, odaberite “Datoteka” s gornjeg lijevog izbornika, a na padajućem izborniku odaberite “Novo / vraćanje”.

Novo sjeme iz Electrum novčanika

Dajte novčaniku ime i odaberite ‘Dalje’.

Imenovanje novog novčanika u Electrumu

Odaberite “Standardni novčanik” i odaberite “Dalje”.

Odabirom opcije Standardni novčanik u Electrum novčaniku

Odaberite “Stvori novo sjeme” i odaberite “Dalje”.

Odabir opcije Novo sjeme u Electrum novčaniku

Odaberite “Segwit” i odaberite “Dalje”.

Odaberite vrstu sjemena u Electrum novčaniku

Snimite svoju sjemensku frazu na svoj Billfodl, i odaberite “Opcije”. Ovo je dio u kojem postavljamo produžetak sjemena.

Postavljanje produženja sjemena u Electrum novčaniku

Pojavit će se skočni prozor s pitanjem želite li ‘proširiti ovo sjeme prilagođenim riječima’. Označite potvrdni okvir i kliknite ‘U redu’.

Proširite ovo sjeme prilagođenim riječima u programu Electrum Wallet Setup

U polje unesite željenu 13. riječ. Zapamtite: napravite ovu riječ sigurnom da ćete se sjećati jer ovu riječ nećete podupirati. Kada završite s unosom, odaberite “Dalje”.

Unesite željenu 13. riječ

Ovdje ćete potvrditi svoju frazu sjemena od 12 riječi tako što ćete je otkucati u ovaj okvir. Pojavit će se padajući izbornik koji dinamički filtrira riječi dok tipkate i na taj način možete odabrati željenu riječ ili jednostavno nastaviti tipkati riječ.

Kada završite, kliknite “Dalje”.

12 Potvrda fraze riječi

Konačno, potvrdit ćete produženje sjemena. Kada završite, odaberite “Dalje”.

Potvrdite produženje sjemena pomoću Electrum novčanika

Napokon, možete dodati lozinku za lokalno šifriranje novčanika tako da će svima koji pokušaju pristupiti na vašem trenutnom uređaju potrebna lozinka. Možete ostaviti ovo prazno ako želite zanemariti dodavanje lozinke.

Bez obzira odlučite li dodati lozinku ili ne, taj ćete postupak dovršiti odabirom još jednom „Dalje“.

Dodajte lozinku

Sada ste uspješno dodali produžetak sjemena u svoj Electrum novčanik. Čestitamo! Samo pripazite da premjestite bilo koji novčić iz svog drugog novčanika u ovaj novi kako biste iskoristili prednosti produženja novčanika sa sjemenkama.

Izrada sigurnosne kopije meta podataka Novčanika

Neki ne žele samo oporaviti ključeve novčanika, već naljepnice, kontakte i opise koje njihov novčanik pohranjuje. U tom bi slučaju korisnici novčanika trebali povremeno izrađivati ​​sigurnosne kopije svojih novčanika. To se može učiniti ručno i automatski.

Da biste ručno izradili sigurnosnu kopiju Electrum novčanika, jednostavno pronađite “Datoteka” na alatnoj traci i kliknite “Spremi kopiju”.

Izrada sigurnosne kopije meta podataka Novčanika

Odavde na računalu možete odabrati mjesto za spremanje metapodataka.

Postupak se također može automatizirati tako da program za sigurnosne kopije povremeno uzima datoteke novčanika iz direktorija Novčanika Electrum i sprema ih negdje drugdje. Ove kopije novčanika trebale bi biti šifrirane kako bi novčanik ostao siguran. Da bi se osigurala maksimalna sigurnost, preporučljivo je sigurnosne kopije pohranjivati ​​na prijenosni pogon, a ne na oblak.

Nabavite svoje Billfodl

Billfodl je savršen način za pohranu izraza za oporavak, jer štiti sigurnosnu kopiju od vatre i poplave; prijetnje koje puka sigurnosna kopija papira neće moći izdržati. Možete ga kupiti pomoću gumba ispod ili saznajte više o Billfodlu. Bilo kako bilo, sretno hodanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map