Kako kupiti Bitcoin i kriptovalute

Poglavlje 1:

2. Poglavlje:

Kad izađete kupiti Bitcoin, morat ćete odabrati između nekoliko mogućnosti plaćanja. Vrlo je važno biti oprezan jer svaki dolazi sa svojim prednostima i nedostacima.

Vjerovali ili ne, neke su mogućnosti brže i isplativije od drugih. Štoviše, ograničenja se također mogu razlikovati ovisno o načinu plaćanja. Na kraju, možda nećete pronaći sve opcije na jednoj platformi.

Neke web stranice mogu vam ponuditi plaćanje putem bankovne doznake, ali ne gotovinom i obrnuto.

Pogledajmo:

Bankovni prijenos

Iako nije najudobnija opcija, velik broj korisnika preferira bankovne transfere jer dolaze s manje ograničenja.

Snimka zaslona coinmama.com Coinmama.com – Kupujte bitcoin putem bankovnog računa

Ovo je najbolje ako želite kupiti velike količine Bitcoina. Osim toga, to je također među najpovoljnijim izborima jer su naknade za bankovni prijenos obično niže od naknada za kreditne kartice. Kao rezultat, dobit ćete izvrsnu cijenu.

Međutim, dolazi s nekim minusima. Bankovni transferi mogu biti spori, posebno u nekim dijelovima svijeta. Dobivanje odobrenja u Velikoj Britaniji može potrajati i do tjedan dana. Uz to ćete također morati dostaviti dokumente za provjeru, što može dodatno usporiti postupak.

Snimka zaslona coinmama.com Coinmama.com – Brže plaćanja

Moramo također napomenuti da se bankovni transferi za neke mogu ispostaviti skupo zbog međubankovnih naknada i naknada za konverziju. Svakako pogledajte sve ove čimbenike. Većina velikih burzi, uključujući Coinmama i Coinbase ponuditi bankovna plaćanja.

Debitna ili kreditna kartica

Snimka zaslona cex.io Cex.io – Kupite kripto s debitnom ili kreditnom karticom

Ništa ne nadmašuje lakoću kreditnih i debitnih kartica jer zahtijevaju malo truda. Većina nas je navikla kreditna kartica plaćanja, zbog čega je ovo jedna od najpopularnijih opcija među kupcima, ali možda nije najbolja.

Kreditne i debitne kartice mogu biti vrlo skupe. Postoje naknade za usluge i druge naknade. Štoviše, morat ćete predati dokumente za potvrdu osobne iskaznice da biste koristili debitnu ili kreditnu karticu.

Promjenjive naknade prema mjestu i načinu plaćanja Coinbase.com – Promjenjive naknade prema mjestu i načinu plaćanja

Zbog problema s provjerom možda nećete moći koristiti pretplaćene kartice na svim web lokacijama. Dobra je strana što neke popularne web stranice imaju mogućnost spremanja podataka o plaćanju tako da ne morate ručno unositi broj svoje kreditne ili debitne kartice kad god trebate obaviti kupnju. Međutim, budite oprezni jer razmjene nisu uvijek sigurne, a povrede podataka su česte.

Pozitivna je strana što u većini slučajeva nema dugog perioda čekanja. Bitcoin će se dodati na vaš račun u roku od nekoliko minuta nakon potvrde. Ali, imajte na umu da postoje ograničenja koliko možete potrošiti koristeći kartice – i od izdavačke institucije i od mjenjačnice na kojoj kupujete.

Ograničenja računa za kupnju i prodaju kriptopisa Coinmama.com Ograničenja računa

Gotovo sve glavne platforme poput CEX.io, Coinbase i Coinmama prihvaćaju debitne i kreditne kartice.

Unovčiti

U to doba nije bilo moguće koristiti gotovinu za kupnju Bitcoina, ali sada možete izaći s gotovinom i kupiti kovanice pomoću jedne od sljedećih opcija:

Bitcoin bankomati

Ima ih više od 7.700 Bitcoin bankomati raširila se po cijelom svijetu – oko 74 posto njih u Sjevernoj Americi.

Bitcoin zlatnici i papirnati račun

Nijedna druga opcija ne može zadovoljiti brzinu Bitcoin bankomata. Postupak je jednostavan. Pronađite najbližu osobu, kopirajte adresu novčanika, posjetite bankomat, unesite novac, unesite potrebne detalje, dovršite postupak i gotovi ste.

Budući da u SAD-u postoje tisuće bankomata, nećete imati previše problema s pronalaženjem bankomata u blizini. Upotrijebite ovaj Bitcoin ATM Finder da biste pronašli jedan u blizini.

Snimka zaslona coinatmfinder.com Coinatmfinder.com – Pronađite Bitcoin bankomat

Rade 24/7, a većina je strateški smještena, bliže popularnim trgovinama poput Walmart-a. Međutim, neki mogu imati ograničenja na broj kovanica koje možete kupiti.

Okupljanja

To bi moglo iznenaditi – uostalom, bitcoini su digitalni – ali kriptovalutu možete kupiti susretom s drugom osobom.

Web stranice poput Paxful povezati kupce i prodavače i omogućiti im da se sastanu licem u lice kako bi dovršili transakcije.

Snimka zaslona paxful.com Paxful.com – Početna stranica Paxful-a

Iako je ovo jedna od najbržih opcija, možda neće biti najsigurnija ili najprikladnija jer ćete morati otputovati u susret drugoj osobi, što je i rizično i dugotrajno.

Ova je opcija dobra jer ćete možda moći pregovarati o cijeni kad nekoga sretnete; međutim, u većini slučajeva cijena se mora dogovoriti unaprijed. Uz to, imate priliku uspostaviti profesionalni odnos i imati više transakcija u budućnosti.

Snimka zaslona paxful.com Paxful.com – Paxful’s Peer Program

Štoviše, ne zahtijeva razmjenu osobnih iskaznica; međutim, možda ćete morati pružiti informacije platformi koju ste koristili za kupnju kovanica.

Na kraju, ova je opcija prilično brza. Novac ćete dobiti odmah nakon što izvršite uplatu

LocalBitcoins

LocalBitcoins je P2P platforma koja premošćuje jaz između kupaca i prodavača i omogućuje im kupnju Bitcoina. Uzbudljivi dio ove opcije je taj što nudi razne lokalne mogućnosti i uslužuje ljude širom svijeta.

Napravite račun i sustav će automatski odabrati vašu lokaciju i pokazati vam prodavače u blizini. Svaki prodavač citira određeni iznos o kojem se može pregovarati. Ugrađeni glasnik možete koristiti za raspravu o uvjetima.

Dostupne opcije plaćanja uključuju bankovne transfere, PayPal i neke lokalne opcije plaćanja. Možete odabrati metodu koja je najbrža i najpristupačnija.

Snimka zaslona localbitcoins.com Localbitcoins.com – Kupujte i prodajte Bitcoin svugdje

LocalBitcoins je popularan među korisnicima jer je siguran i obično brz. Budući da su bankovni prijenosi lokalni, nema teških naknada ili naknada za zamjenu. Osim toga, ni čekanja nisu duga.

Iako iznos obično nije velik, može se pokazati velikim ako trgujete ogromnim iznosima. Dobra mu je strana što ćete možda moći pronaći Bitcoin po nižoj stopi jer se puno lokalnih prodavača žuri s prodajom.

Na kraju, morat ćete provjeriti svoj račun kako biste mogli kupovati i prodavati Bitcoine na platformi. Svaki prodavač ima određene zahtjeve u vezi s minimalnim ili maksimalnim iznosom Bitcoina koji se može kupiti ili prodati.

Snimka zaslona localbitcoins.com Localbitcoins.com – Bitcoin novčanik

LocalBitcoins ima vlastiti novčanik, što olakšava posao. Postupak obično traje 2 sata, ali može biti mukotrpno jer nećete dobiti sredstva dok prodavač ne odobri transakciju, što može potrajati prilično dugo jer prodavatelj možda neće biti stalno ispred zaslona računala.

Morat ćete pokrenuti spor s platformom. Obično im treba do 48 sati za rješavanje sporova. Bit ćete sigurni sve dok pravilno slijedite upute.

Paypal

Snimka zaslona paypal.com Paypal.com – Paypalova početna stranica

PayPal jedan je od najvećih i najpouzdanijih sustava plaćanja, ali PayPal nećete pronaći ni na jednoj velikoj burzi jer uvjeti i odredbe tvrtke ne dopuštaju trgovcima da prodaju Bitcoin ili druge digitalne kovanice.

Također, ne možete izravno koristiti PayPal za kupnju bitcoina. Morat ćete kupiti drugu digitalnu robu pomoću PayPala i pretvoriti je u Bitcoin. Druga mogućnost je korištenje P2P platformi i pronalazak prodavatelja koji prihvaća PayPal plaćanja.

Nema potvrde

Većina burzi i P2P platformi zahtijevat će provjeru, pogotovo ako želite kupiti velik broj kovanica.

Analiza bitcoina bankomata

Bez obzira na to, možete odabrati Bitcoin bankomate ili osobne mjenjačnice ako ne želite proći kroz gnjavažu oko provjere vašeg identiteta. Razumijemo koliko vam je važno zaštititi svoj identitet zbog rizika od krađe identiteta.

Radije koristite bankomate ili peer2peer platforme za sve takve svrhe.

3. poglavlje:

Evo nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom odabira razmjene za kupnju Bitcoina putem interneta:

Ograničenja

Većina burzi ima ograničenja koliko korisnik može kupiti ili prodati u roku od 24 sata. Ta su ograničenja obično za neprovjerene ili nove korisnike.

Coinsbit, na primjer, zabranjuje novim korisnicima povlačenje novca. Osnovni računi imaju ograničenje povlačenja od 500 USD, a napredni računi imaju ograničenje od 100 000 USD u razdoblju od 24 sata.

Snimka zaslona coinsbit.io Coinsbit.io – Raspored naknada

U nekim slučajevima mogu postojati i godišnja ograničenja. Predlažemo da provjerite svoj račun kako biste se riješili ovih ograničenja.

Naknade

Morate biti sigurni koliko košta kupnja kriptovaluta na mjenjačnicama.

Prvo, sve razmjene se mogu besplatno pridružiti. Nećete platiti naknadu ako ne izvršite transakciju u bilo koju svrhu (depoziti, kupnja ili prodaja).

Pozadina za trgovanje s ilustracijom prozirnog plavog dijagrama svijeća koji se diže prema gore

Raspored naknada osmišljen je kako bi motivirao često trgovanje velikim količinama.

Većina burzi potiče kupce da trguju pomoću kovanica, a neke čak ne podržavaju fiat valute. Mogli biste uštedjeti novac ako Bitcoin kupujete koristeći druge kriptoslike.

USPOREDBA

Logotip Etoro

Etoro

 • Počnite brzo trgovati; visoke granice
 • Jednostavan način za pridošlice da dobiju bitcoin
 • Vaš je kapital u opasnosti

KUPI SADA

Ne promoviramo, ne odobravamo niti zarađujemo provizije od trgovanja vrijednosnim papirima bilo koje vrste, uključujući CFD-ove, međutim, eToro zahtijeva da vam pružimo sljedeću izjavu o odricanju odgovornosti: CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s velikim rizikom od brzog gubitka novca iskoristiti. 62% računa malih ulagača gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim dobavljačem. Trebali biste razmisliti razumijete li kako CFD-ovi djeluju i možete li si priuštiti rizik od gubitka novca.

Riječni logotip

Rijeka

 • Razmjena bitcoina sa sjedištem u SAD-u
 • Vrlo visoke granice kupnje i prodaje
 • Čisto, profesionalno sučelje

KUPI SADA Kraken logotip

Kraken

 • Velika likvidnost i niske naknade
 • Podržava većinu zemalja
 • Pouzdana razmjena, započeta 2011. godine

KUPI SADA Logotip Binance

Binance

 • Najveća razmjena na Zemlji
 • Jednostavan za korištenje
 • Niske naknade

KUPI SADA

Osim ovoga, možda ćete morati platiti razne naknade, uključujući troškove povlačenja, naknade za trgovanje, naknade za polog i troškove održavanja.

Naknada za trgovanje obično iznosi 0,2 posto, ali neke burze mogu naplatiti više.

Snimka zaslona bitforex.com Bitforex.com – Naknade

Naknade za povlačenje i polog kreću se u rasponu od 0,3 do 0,6 posto, međutim, neke burze vole BitForex imaju besplatne depozite. I na kraju, možda postoje naknade za upotrebu određenog pologa ili načina plaćanja.

Ubrzati

Budući da se većini nas žuri – pogotovo jer se cijene bitcoina u trenutku mijenjaju – sasvim je razumljivo zašto bi netko želio odabrati burzu koja je brza.

Što se tiče brzine, morate razmišljati o nekoliko stvari. Prije svega, pogledajte koliko je vremena potrebno timu da odobri račune. Većina razmjena traje oko 48 sati nakon što pošaljete potrebne dokumente, ali neke mogu biti sporije.

Snimka zaslona stranice za prijavu luno.com Luno.com – Stranica za prijavu

Zatim pogledajte koliko je vremena potrebno za odobravanje transakcija. To obično ovisi o čimbenicima, uključujući veličinu transakcije, vašu lokaciju i način plaćanja.

Snimka zaslona etoro.com pay with paypal eToro.com – Financirajte svoj račun

Neke metode, poput kreditnih kartica, su trenutne, dok neke metode, poput bankovnih transfera, mogu potrajati i do tjedan dana.

Na kraju, provjerite korisničku podršku. Odaberite razmjenu koja stavlja kupce na prvo mjesto tako da ne morate čekati danima da biste dobili odgovor na svoj upit.

Snimka zaslona river.com Rijeka.com – Stranica za podršku

Tečajna lista

Ilustracija praćenja cijena u neonskom stilu

Koliko god to čudno zvučalo, ne postoji službena cijena Bitcoina, zbog čega se cijena može malo razlikovati od razmjene do razmjene na temelju cijene valute protiv koje želite trgovati.

Pouzdanost

Obavezno koristite razmjenu koja je pouzdana. Prijevare su uobičajene i vaša je dužnost biti siguran.

Metode Plačanja

Snimka zaslona binance.com Binance.com – Opcije za kupnju i prodaju kriptopisa

Ako se želite držati određenog načina plaćanja, kao što je bankovni prijenos, potražite zamjenu koja ga podržava. Međutim, predlažemo da se odlučite za razmjenu koja nudi više načina plaćanja kako biste se lako mogli prebacivati ​​između dvije ili više opcija.

Označite ovu značajku kako se ne biste morali brinuti ni o čemu.

Privatnost i sigurnost

Zapravo ne možete koristiti razmjenu i očekivati ​​privatnost jer svi trebaju potvrdu. Neke vam razmjene neće pružiti mogućnost kupnje ili prodaje bilo koje količine Bitcoina ako ne potvrdite svoj identitet i lokaciju.

Snimka zaslona gemini.com Blizanci.com – Sigurnosna stranica Blizanaca

Pravo pitanje je sigurnost. Uvijek postoji opasnost da vaši privatni podaci dođu do nesigurnih ruku. U prošlosti su hakirane mnoge velike i male burze.

Snimka zaslona coinbase.com Coinbase.com – Novčanik

Na primjer, poznato je da je Coinbase siguran i osiguran. Na mreži drži samo 2 posto sredstava svojih kupaca. Kraken i Binance dva su druga imena za koja se zna da su sigurna.

Mjesto i područja s uslugama

Prije svega, imajte na umu da sve burze ne podržavaju sve zemlje. Osim toga, neke burze koje nude svoje usluge u SAD-u možda neće podržati sve države SAD-a. Binance, na primjer, ne radi u 10 američkih država.

Snimka zaslona odjeljka stranice binance.us Binance.us – Navodi koje Binance.US trenutno ne podržava

Važno je da odaberete burzu koja nudi usluge na vašem registriranom mjestu. Dva su čimbenika koja utječu – mjesto na kojem se fizički nalazite i mjesto u kojem živite.

Možda ćete morati priložiti neke dokumente kako biste potvrdili svoj identitet i mjesto. Proces može potrajati nekoliko dana, ali dat će vam pravo trgovanja Bitcoinom, čak i ako se nalazite u zemlji u kojoj burza ne nudi usluge.

USPOREDBA

Logotip Etoro

Etoro

 • Počnite brzo trgovati; visoke granice
 • Jednostavan način za pridošlice da dobiju bitcoin
 • Vaš je kapital u opasnosti

KUPI SADA

Ne promičemo, ne odobravamo niti zarađujemo provizije od trgovanja vrijednosnim papirima bilo koje vrste, uključujući CFD-ove, međutim, eToro zahtijeva da vam pružimo sljedeće odricanje odgovornosti: CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s velikim rizikom od brzog gubitka novca iskoristiti. 62% računa malih ulagača gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim dobavljačem. Trebali biste razmisliti razumijete li kako CFD-ovi djeluju i možete li si priuštiti rizik od gubitka novca.

Riječni logotip

Rijeka

 • Razmjena bitcoina sa sjedištem u SAD-u
 • Vrlo visoke granice kupnje i prodaje
 • Čisto, profesionalno sučelje

KUPI SADA Kraken logotip

Kraken

 • Velika likvidnost i niske naknade
 • Podržava većinu zemalja
 • Pouzdana razmjena, započeta 2011. godine

KUPI SADA Logotip Binance

Binance

 • Najveća razmjena na Zemlji
 • Jednostavan za korištenje
 • Niske naknade

KUPI SADA

4. poglavlje:

Uvod u Novčanike

Neke razmjene zahtijevaju da imate vlastiti novčanik prije nego što možete kupiti Bitcoin.

Ako taj izraz poguglate, naići ćete na sljedeću definiciju:

“Digitalni novčanik koji se naziva i” e-novčanik “elektronički je uređaj, softverski program ili internetska usluga koji omogućava jednoj strani da vrši elektroničke transakcije s drugom strankom razmjenjujući jedinice digitalne valute za robu i usluge.”

USPOREDBA

Knjiga Nano X

Knjiga Nano X

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2019
 • CIJENA: 119 USD
 • BLUETOOTH:

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU Ledger Nano S

Ledger Nano S

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2016. godine
 • CIJENA: 59 dolara

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU Trezor Model T

Trezor Model T

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2018. godine
 • CIJENA: 159 dolara
 • EKRAN NA DODIR:

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU Trezor Jedan

Trezor Jedan

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2013. godine
 • CIJENA: 59 dolara

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU

Svaki novčanik dolazi s adresom koja se koristi za kupnju i prodaju kovanica.

Zašto biste kovanice trebali držati u vlastitom novčaniku

Razmjena novčanike samo se koriste za trgovanje i pravom vlasniku ne daju puno vlasništvo nad imovinom.

Digitalni novčanik. ikona novčanika izrađena sa simbolima valuta. pozadina s valutnim znakovima

S druge strane, digitalni novčanici su sigurniji. Oni uključuju upotrebu javnih i privatnih ključeva za transakcije. Uz to, s novčanikom moći ćete primati kovanice od svih, uključujući pojedinačne prodavatelje i mjenjačnice.

Te pogodnosti možda nisu uvijek dostupne kada je u pitanju razmjena novčanika.

Vrući novčanici protiv hladnih novčanika

Hardverski novčanik vs hladni novčanik

Tehnički gledano, oboje su navikli pohraniti kripto ali nisu isti. Hladni novčanici su offline, dok vruće novčanike su mrežni ili povezani s internetom.

Hladni novčanici pružaju više sigurnosti, ali morat ćete kompromitirati lakoću. S druge strane, vrući novčanici nude jednostavnost pristupa, ali manje sigurnosti.

Vrući novčanici nisu nužno nesigurni, već su samo rizični. Hladni novčanici, s druge strane, nisu stopostotni dokaz hakiranja. Možete birati između dvije vrste – papirnatih novčanika i hardverskih novčanika.

Novčanici od papira su rizični, to je samo ispis vašeg privatnog ključa i javne adrese na papir. Gubitak papira znači gubitak pristupa vašem računu.

Hardverski novčanici dostupni su pod različitim nazivima poput Ledger Nano S. Oni trebaju lozinke za pristup sredstvima i sigurniji su.

Prijenos s razmjene na novčanik

Moguće je prenijeti sredstva s mjenjačnice u novčanik i obrnuto.

Za obavljanje prijenosa trebat će vam adresa novčanika i pristup burzi.

Iznos novca koji namjeravate prenijeti mora biti manji od vašeg stanja. Štoviše, razmislite postoje li ograničenja koliko novca možete prenijeti na dan.

Morat ćete platiti naknadu za transakciju koja se razlikuje od razmjene do razmjene. Transakcije su obično brze i bit će izvršene u roku od nekoliko sekundi.

Čuvanje novca u novčaniku

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste svoje novčiće zaštitili u novčaniku:

 • Odaberite pouzdan novčanik; za hardverske novčanike se kaže da su pouzdaniji. Možete birati između različitih imena poput Knjiga i Trezor.

Hardverski novčanik nogu i trezora

 • Razmislite o zadržavanju privatnog ključa izvan mreže kako ga hakeri ne bi mogli dobiti.
 • Nikada nemojte koristiti nesigurnu internetsku vezu i izbjegavajte prijavu u novčanik kad ste u javnosti.
 • Na svoj uređaj instalirajte pouzdani antivirusni program kako biste smanjili rizik od špijunskog softvera i drugih takvih programa.
 • Nemojte pogriješiti otvaranjem nepouzdanih veza kako biste smanjili rizik od phishing napadi.
 • Koristite lozinke koje je teško pogoditi. Izbjegavajte koristiti tradicionalne lozinke kao što su datum rođenja, ime ljubimca itd.

Uspješno osiguran Coinberry račun s dvofaktorskom autentifikacijom Coinberry – Coinberry centar za pomoć – 2FA

 • Nikada ni s kim ne dijelite svoj privatni ključ.
 • Ako redovito koristite Bitcoin, razmislite o korištenju dva novčanika – jedan za pohranu, a drugi za svakodnevne transakcije.
 • Prije slanja ili prijenosa sredstava još jednom provjerite adresu novčanika.
 • Razmislite o sigurnosnoj kopiji digitalnog novčanika kako biste mu mogli pristupiti u slučaju da izgubite uređaj.

USPOREDBA

Knjiga Nano X

Knjiga Nano X

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2019
 • CIJENA: 119 USD
 • BLUETOOTH:

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU Ledger Nano S

Ledger Nano S

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2016. godine
 • CIJENA: 59 dolara

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU Trezor Model T

Trezor Model T

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2018. godine
 • CIJENA: 159 dolara
 • EKRAN NA DODIR:

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU Trezor Jedan

Trezor Jedan

 • ZASLON:
 • OSLOBOĐENO: 2013. godine
 • CIJENA: 59 dolara

KUPI SADA PROČITAJTE RECENZIJU

5. poglavlje:

Kao što je ranije spomenuto, prevare su tamo prilično česte. Morate poduzeti korake da zaštitite svoj novac.

Evo nekoliko najpoznatijih prevara u povijesti digitalnih kovanica s nekoliko savjeta kako zaštititi svoje ulaganje:

BitConnect

Ovo je među najpopularnijim izlaznim prevarama. BitConnect iznenada najavio odluku o ukidanju svojih usluga razmjene i kreditiranja nakon ulaska na tržište s ICO-om 2016. godine.

Zlatni bitcoin pada u crnoj pozadini

BitConnect je obećao ponuditi do 40 posto povrata. Novčić je dobio veliku pozornost i kretao se oko 400 dolara s tržišnom kapitalizacijom većom od 2,6 milijardi dolara. Međutim, dobio je kritiku i mnogi su ga nazvali ‘Ponzijevom shemom’. Ubrzo je privukao vlasti i primio nekoliko pisama o prestanku i odricanju. U roku je vrijednost kovanice pala na $ 1 uzrokujući ogromne gubitke investitorima.

Plustoken

Rečeno je da ovo vrijedi 6 milijardi dolara Ponzijeva shema rezultiralo uhićenjem više od 100 ljudi u Kini.

Upozorenje o prijevari

Shema je privukla više od 2 milijuna ulagača, a promotori su odjednom imali dovoljno novca da utječu na cijenu Bitcoina i drugih valuta.

Shema koja se predstavljala kao kripto novčanik i poticala je korisnike na ulaganje Žetoni ‘PLUS’ koristeći ETH ili BTC. Žetoni su nudili visoke povrate s maksimalnom cijenom od 350 dolara po novčiću.

Altcoins

Koncept blockchaina

Altcoins odnose se na digitalne kovanice osim Bitcoina. Stotine ćete ih naći na tržištu, a većina će ih i pronaći nestati u trenu – nakon krađe vašeg teško stečenog novca.

Poglavlje 6:

Evo nekoliko najčešće postavljanih pitanja o kupnji Bitcoina putem interneta:

Koliko Bitcoina mogu odjednom kupiti?

Ovisi o razmjeni i ograničenjima vašeg računa. Većina burzi ograničava transakcije ako imate neprovjeren račun.

Jesu li razmjene bitcoina osigurane?

Bitcoin računi i razmjene nisu osigurani niti jednim saveznim ili vladinim programom. SFOX je 2019. najavio planove za pružanje ulaganja u bitcoin FDIC osiguranje, ali za ograničene iznose. Binance također osigurava dio svojih sredstava.

Koliko se često mijenjaju cijene Bitcoina?

Cijene se mijenjaju svakih 30 dana i razlikuju se od razmjene do razmjene.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map