Ledger Nano S vs Trezor vs KeepKey | Usporedba kripto hardverskog novčanika

Danas kripto trgovci i entuzijasti imaju široku paletu izbora kada je riječ o načinu na koji žele pohraniti svoju digitalnu imovinu i kripto kovanice. Bilo kako bilo, dogovorena je činjenica da najsigurniji izbor za pohranu kriptovaluta predstavljaju hardverski novčanici.

Hardverski novčanici stvoreni su na takav način da su u osnovi imuni na računalne viruse. Osim toga, podaci o vašem privatnom ključu nikada neće biti izloženi radnom sustavu. Većina hardverskih novčanika također se može pohvaliti dobrom tehnologijom šifriranja i podrškom za desetke kriptovaluta.

Neko su vrijeme trgovci i zaljubljenici u kriptografije koji žele svoju digitalnu imovinu sigurno pohraniti na hardverski novčanik imali samo jedan izbor: Trezor. Trezor je prvi hardverski novčanik koji je ušao na tržište (2014. godine), i unatoč svom donekle ranom “vodstvu”, izgubio je određenu dominaciju na tržištu nad druga dva konkurenta: Ledger Nano S, i KeepKey.

Danas se njih tri smatraju opcijama za bilo kojeg kripto trgovca koji je pakleno usmjeren na sigurnost i privatnost. U ovom ćemo članku pokriti različite aspekte i usporediti tri kako bismo vam pomogli odrediti koji je za vas najbolji.

Cijene

Počet ćemo s cijenama jer je ovo jedan od najvažnijih čimbenika pri kupnji bilo čega hardverskog novčanika koji je uključen. Ledger Nano S je najjeftiniji od tri, sa samo 79,99 dolara. Trezor i KeepKey nisu puno skuplji, jer prvi možete dobiti po cijeni od 129 dolara, a drugi po cijeni od 149 dolara.

Izgledi i zaslon

Iako je Trezor izvorni hardverski novčanik između njih tri, ne gubi puno na dizajnu u odnosu na svoje kolege. Nešto je glomazniji i od Ledger Nano S-a i od KeepKeya, što možda i nije loše jer njime mogu vrlo lako upravljati čak i korisnici glomaznijih prstiju.

trezor.io

Ledger Nano S izgledom podsjeća na tipični USB bljesak pogon i ima najmanji zaslon od tri, ujedno je i najkompaktniji od njih tri kada se zaštitni poklopac “preklopi”. Iako Trezor ima veći zaslon od Ledger Nano S, to se ne može podudarati s velikim zaslonom koji se nalazi na KeepKeyu. Bez sumnje, KeepKey je najmoderniji novčanik od njih trojice s aluminijskim tijelom, za razliku od plastike koju koriste druga dva.

Podržani novčići

Što se tiče podržanih kovanica, Ledger Nano S je kralj, dok KeepKey ima najmanji broj podržanih kovanica od trojca. Popis sa svim podržanim materijalima može se naći na službenim web stranicama sva tri novčanika: Ledger Nano S, Trezor, i KeepKey.

Kompatibilnost softvera

Da bi mogli koristiti novčanike, korisnici ih trebaju povezati s nekom vrstom softvera. Međutim, i Trezor i Ledger Nano S vrlo su dobri jer oboje nude podršku za izračunljivost za Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, Copay, GreenBits, GreenAddress. KeepKey je posljednji u pogledu kompatibilnosti softvera.

Sigurnost

Nepotrebno je reći da su sva tri novčanika dizajnirana s jakim fokusom na sigurnost. Na primjer, Ledger Nano S može se pohvaliti arhitekturom s dvostrukim čipom, dok ostale dvije koriste različite vrste sigurnih elemenata, ne nužno inferiornih od onih iz prvog. Sva tri novčanika svojim korisnicima nude mogućnost sigurnog osiguranja i izrade sigurnosnih kopija svojih novčanika. Još je impresivnija činjenica da su ovi novčanici dizajnirani za upotrebu čak i na računalima zaraženim zlonamjernim softverom, barem u teoriji.

Postaviti

Početak rada sa sva tri novčanika prilično je jednostavan i ne bi trebao trajati više od nekoliko minuta. Za početak korisnici trebaju mikro USB kabel za korištenje sve tri.

Postavljanje Trezora

Za Trezor instalirajte softver Trezor Bridge ili proširenje Trezor Chrome (ili upravitelj aplikacije Trezor za Android, za koji će korisnici trebati OTG kabel). Nakon instaliranja softvera i povezivanja računala s uređajem, korisnici trebaju ponovo priključiti uređaj i odabrati stvoriti novi novčanik ili uvesti putem fraze za oporavak.

Postavljanje Ledger Nano S

Postavljanje novčanika Ledger Nano S prilično je slično. Korisnici trebaju upotrijebljeni USB kabel povezati knjigu s računalom i slijediti upute na zaslonu. Postoji i mogućnost izrade novog ili važnog novčanika putem fraze za oporavak. Sljedeći korak uključuje odabir PIN-a (važno je zapamtiti PIN jer će unos tri pogrešna uzastopna unosa rezultirati ukupnim brisanjem sadržaja novčanika). Napokon, korisnici moraju ili preuzeti Ledger novčanik Bitcoin Chrome aplikacija ili Aplikacija Ledger Wallet Ethereum Chrome.

Postavljanje KeepKey

Pripremiti KeepKey novčanik još je lakše jer korisnici moraju preuzeti aplikaciju KeepKey client iz Chrome web trgovine i povezati uređaj sa svojim računalima priloženim USB kabelom. Od ovog trenutka dalje je samo pitanje slijeđenja uputa na zaslonu kako bi se uređaj inicijalizirao.

Koji je najbolji?

Prvo što bi potencijalni kupci trebali znati jest da s ova tri hardverska novčanika ne mogu pogriješiti bez obzira na njihov odabir. Za najširu potporu kovanica i najmanju veličinu, Ledger Nano S je definitivno najbolji izbor. Ako, međutim, potencijalni kupci žele nešto s malo više premium osjećaja, KeepKey je nenadmašan svojim elegantnim izgledom. Trezor je malo veći od Ledger Nano S i ima veći zaslon pa se može pokazati puno manje finim za upotrebu, što bi mogla biti velika prednost za korisnike koji žele širok popis podržanih kovanica, ali ne mogu se nositi s njima mala veličina Ledger Nano S.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map