Litecoin vs Bitcoin – glavne razlike između ove dvije kripto-igre

Litecoin vs Bitcoin

Bitcoin (BTC) i Litecoin (LTC) dvije su od najvećih kripto valuta na svijetu. To su ujedno i dvije najstarije kriptografije na svijetu, s obzirom na to da su objavljene 2008., odnosno 2011. godine. Međutim, oni su različiti i imaju niz različitih karakteristika.

LTC i BTC imaju mnogo zajedničkih stvari. Na primjer, dijelili su algoritam konsenzusa Proof-of-Work (PoW). Unatoč tome, koriste se za različite stvari, a to se može odraziti na cijeni svake od njih. U ovom ćemo članku uzeti u obzir brzinu, naknade i način razvijanja tih digitalnih sredstava.

Litecoin vs Bitcoin: razlike

litecoin vs bitcoin

bittreo.com

Počnimo s prikazom najveće virtualne valute. Bitcoin ima tržišnu kapitalizaciju od 169 milijardi dolara, a cijena po kovanici 9.180,58 dolara. Na taj je način Bitcoin najveća virtualna valuta na svijetu. Čak veći od svih ostalih altcoina zajedno.

U međuvremenu, Litecoin ima cijenu po novčiću od 43 dolara i tržišnu kapitalizaciju od 2,81 milijarde dolara. To ga čini 9. najvećim altcoinom na svijetu. Posljednjih godina LTC je ujedno i drugi po veličini nakon Bitcoina. Ovu su poziciju zauzeli Ethereum (ETH) i Ripple (XRP).

Bit će izdano najviše 21 milijun BTC-a. To je zbog činjenice da je Satoshi Nakamoto, tvorac Bitcoina, odlučio staviti ograničenje na izdani BTC. To se razlikuje od toga koliko će Litecoina ikada postojati. Mreža Litecoin vidjet će 84 milijuna LTC-a u sljedećim godinama.

Nadalje, mreža Bitcoin ima vrijeme bloka od 10 minuta, u usporedbi s blokovima od 2,5 minute na mreži Litecoin. Ovo će LTC transakcije učiniti bržim i jeftinijim nego na Bitcoin blockchainu. Iako rudari mogu odobriti Bitcoin transakciju u roku od 10 minuta, obrada LTC-a može potrajati i do 4 puta manje vremena.

Uz to, naknade su veće na BTC mreži. To LTC čini izvrsnom kriptovalutom za plaćanja i svakodnevnu upotrebu. Bitcoin se može smatrati digitalnim sredstvom za pohranu vrijednosti ili radi uštede.

Konsenzusni algoritam

dokaz algoritma radaObje ove kriptovalute koriste isti algoritam konsenzusa Proof-of-Work (PoW). Svakom od ovih mreža upravljaju rudari koji osiguravaju istinitost i valjanost transakcija. Ove dvije kriptovalute su kritizirane jer rudarske aktivnosti troše puno energije.

Da bi rudari Bitcoin i Litecoin mogli zaštititi mrežu, potrebno je da rudari nabave hardversku opremu. Ovi su procesori posebno dizajnirani za bavljenje BTC i LTC transakcijama koje troše velike količine energije.

Te kriptovalute imaju različite kriptografske funkcije. Zapravo, Bitcoin koristi kriptografsku funkciju SHA-256, a Litecoin radi sa Scryptom. Scrypt ima za cilj učiniti rudarstvo mnogo demokratičnijim nego na Bitcoin mreži. Iako mnogi stručnjaci i analitičari kažu da je rudarstvo bitcoina usmjereno u Kinu, LTC rudarstvo može biti distribuiranije.

Trenutno je Bitcoin mreža najsigurnija na svijetu u pogledu rudarske snage. Bitcoin mreža ima stopu raspršivanja od 110 000 000 TH / s. LTC mreža ima brzinu raspršivanja od 140 TH / s. Rudarstvo Bitcoina definitivno je puno skuplje od toga na LTC mreži.


Litecoin vs Bitcoin: usporedba cijena

Obje su kriptovalute imale vrhunac cijene u prosincu 2017. To je bio trenutak u kojem su kriptovalute dosezale najvišu točku. Bitcoin je dosegnuo najvišu razinu od 20.000 dolara po novčiću, dok je Litecoin na nekim burzama narastao na 375 dolara.

Od tada su obje ove virtualne valute ušle na medvjeđe tržište što je utjecalo na njihovu cijenu i način rada. Oboje ostaju daleko od svojih vrhunaca svih vremena.

Nabava i pohrana Litecoina i Bitcoina

kupiti bitcoin i litecoin

budalo.ca

Razmjene kriptovaluta su najbolji način za stjecanje i Bitcoina i Litecoina. Općenito, ove ćete kriptoslike naći na većini međunarodnih burzi u cijelom svijetu. To znači da vam ne bi trebao predstavljati problem dobiti bilo koju od ovih digitalnih sredstava.

Da biste ih kupili, morat ćete odabrati mjenjačnicu i stvoriti račun. Binance i Coinbase izvrsne su platforme za to. Uistinu, možete kupiti LTC i BTC koristeći kreditne i debitne kartice putem ovih platformi. Nakon što se registrirate, morat ćete financirati svoj račun i izvršiti kupnju na tržištu.

Iako su kripto razmjene najbolji način za stjecanje BTC-a i LTC-a, nisu najbolje za njihovo pohranjivanje. Ako želite pohraniti ove kriptovalute, najbolje je koristiti hardverski novčanik. Ledger nudi izvrsna rješenja za investitore koji žele sigurno pohraniti svoja sredstva.

Hakeri obično napadaju burze, što može dovesti do toga da se vaša sredstva zauvijek izgube. To se već dogodilo mnogo puta u širokom spektru razmjena iz cijelog svijeta. Stoga se morate odlučiti za sigurne razmjene, poput Binancea i Coinbasea.

Zaključak

Bitcoin i Litecoin zasigurno su slične kriptovalute. Međutim, oni imaju različite karakteristike zbog kojih su posebni na svoj način. Ako želite pohraniti vrijednost ili uštedjeti, najbolje je kupiti Bitcoin. Ako želite nagađati s povećanjem cijene, možete nabaviti oba digitalna sredstva.

Umjesto toga, ako želite svakodnevno kupovati kriptovalutama, LTC je bolja opcija, jer je brži i jeftiniji te se njime lakše rukuje zbog veće denominacije. Vrijedno je spomenuti da i Litecoin i Bitcoin zajednice imaju sjajne prijedloge za poboljšanje tih mreža u narednim godinama.

Istaknuta slika: currency.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map