Ripple vs Litecoin – glavne razlike između ove dvije kriptovalute

Ripple vs Litecoin neće biti laka usporedba uzimajući u obzir koliko se ta digitalna imovina razlikuje. Međutim, postoje neke razlike koje bismo trebali napraviti i uzeti u obzir. Brzina, pouzdanost, naknade i koncenzus algoritmi neke su od stvari koje bismo trebali pogledati.

Ripple (XRP) jedna je od najvećih i najbrže rastućih kriptovaluta na tržištu. Na sličan je način Litecoin (LTC) bio glavni igrač u kripto prostoru. Obje ove virtualne valute imaju svoje prednosti i nedostatke i svaka od njih nudi izvrsna rješenja za korisnike.

Ripple vs Litecoin – razlike

Ripple (XRP) je četvrta najveća virtualna valuta na svijetu. Tvrtke ga koriste za bržu obradu prekograničnih transakcija i smanjenje troškova. Ova se kriptovaluta također može koristiti za stvaranje likvidnosti na zahtjev između fiat tržišta. To je vrlo korisno, s obzirom na to da je vrlo skupo i sporo obavljati fiat transakcije u određenim hodnicima.

Ripple je također tvrtka. Ova tvrtka stoji iza glavnog razvoja XRP-a i kako se može koristiti za poboljšanje financijskog tržišta. Do sada je Ripple mogao nuditi usluge za više od 300 klijenata.

Litecoin je, umjesto toga, 8. najveća kriptovaluta. Ova digitalna imovina stvorena je kako bi ponudila brže i jeftinije transfere od Bitcoina (BTC). U posljednjih nekoliko godina programeri su ga koristili i za testiranje širokog spektra novih poboljšanja. Ova se poboljšanja planirala koristiti na Bitcoin mreži. Tako je Litecoin radio kao mreža za testiranje Bitcoina.

Ovu virtualnu valutu trenutno vodi Litecoin Foundation. Ova zaklada radi na promicanju LTC-a, poboljšanju cijele mreže i proširivanju njene upotrebljivosti. To je slično načinu na koji Ripple radi s XRP digitalnim sredstvom.

Sljedeći odjeljci poslužit će za detaljnije opisivanje načina rada Litecoin i Ripple. Uzet ćemo u obzir njihove algoritme konsenzusa, cijene i buduće projekte.

Konsenzusni algoritam

Ripple i Litecoin imaju različite algoritme konsenzusa. Ripple radi s mrežom poslužitelja koji se distribuiraju širom svijeta, čineći cijelu mrežu decentraliziranom. Ti poslužitelji omogućuju mreži da radi i bude agilna kao što je trenutno. To se potpuno razlikuje od Proof-of-Stake (PoS) ili Proof-of-Work (PoW) blockchain mreža.

Glavne karakteristike ovog konsenzusnog algoritma uključuju brzinu, pouzdanost i niske naknade za transakcije. Istodobno, ova mreža ne troši velike količine energije za rad.

Litecoin, umjesto toga, radi s algoritmom konsenzusa Proof-of-Work (PoW). To ga čini vrlo sigurnom mrežom i pouzdanom. Unatoč činjenici da svi mogu imati pristup ovoj mreži, ona je vrlo centralizirana. Nekoliko rudarskih farmi smještenih u Kini koncentrira velik dio ukupne brzine raspršivanja Litecoin.

U usporedbi s Bitcoinom, Litecoin je brži i jeftiniji za upotrebu. Ipak, i dalje je manje energetski učinkovit od Ripplea i njegovog sustava.

Iako su Ripple transakcije gotovo besplatne i trenutne, Litecoin transakcijama može trebati nekoliko sekundi da bi se potvrdile. LTC transferi također su skuplji od XRP transakcija.


Usporedba cijena Ripple i Litecoin

Prije razumijevanja glavnih razlika između Ripplea i Litecoina, moramo vidjeti koliko su kovanica izdali. Iskovano je 100 milijardi XRP (100 000 000 000 XRP), od kojih je oko 43 810 000 000 XRP u optjecaju. U međuvremenu, nikada neće biti više od 84 milijuna LTC-a, s trenutno 65.864.560 LTC-a u optjecaju.

U vrijeme pisanja ovog članka, XRP cijena je 0,255266 USD, a procjena od 11,566,743,830 USD. Stvari su različite za Litecoin. Svaki LTC može se nabaviti za 58,62 USD, a tržišna kapitalizacija je 3 860 807 166 USD.

Najviša cijena koju je Litecoin ikad postigao bila je blizu 375 američkih dolara u 2017. XRP je dosegla najvišu razinu od 3,84 dolara u siječnju 2018., nekoliko tjedana nakon Litecoina. To pokazuje kako je tržište kriptovaluta vrlo nestabilno i koliko se stvari mogu promijeniti. Tržište sada čeka nove vrhunce u obje ove kripto valute.

Vrijedno je napomenuti da su i Litecoin i Ripple bili na medvjeđem tržištu u 2018. i 2019. godini. Litecoin je doživio određeni zamah u 2019. godini prije nego što se prepolovio. U međuvremenu, XRP investitori su se oduševili, događajima Swell koje je promovirao Ripple.

Sticanje i čuvanje Ripplea i Litecoina

Kupnja i pohrana Ripplea i Litecoina ne bi trebala biti teška stvar. Zapravo, većina razmjena podržava i XRP i LTC. To olakšava stvari onima koji žele imati raznolik portfelj u kriptovalutama.

Dvije od ovih platformi na kojima možete kupiti spomenute dvije virtualne valute su Coinbase i Binance. Osim toga, korisnici će imati priliku pohraniti svoja sredstva na ove platforme. Ipak, najbolje je pohraniti virtualne valute u hardverski novčanik.

Ledger je jedan od najboljih novčanika za pohranu obje ove virtualne valute. Postoje i druge platforme koje bi vam nudile različita rješenja u skladu s vašim potrebama. To bi vam pomoglo da odlučite koja su najbolja mjenjačnica gdje možete kupiti Ripple ili Litecoin.

Budućnost Ripplea i Litecoina

Ripple planira i dalje rasti širom svijeta. Doista, žele privući veći broj tvrtki koje rade s prekograničnim transakcijama. Ako se to dogodi, povećavat će se i mogućnosti novih XRP korisnika.

Svijet s XRP transferima bio bi bolji za pojedince i tvrtke. Troškovi će se smanjiti, a ulaganja u sektor također mogu rasti.

Štoviše, Ripple ima širok spektar projekata, kao što su Xpring. Očekuje se da će ove inicijative imati pozitivan utjecaj na cijenu XRP-a. Ostala rješenja uključuju likvidnost na zahtjev i Ripple Net. Nova partnerstva s drugim tvrtkama igrat će ključnu ulogu u poticanju XRP-a na više.

Litecoin, umjesto toga, ima nove planove da svoja rješenja prenese na druge korisnike. Sada rade na više značajki privatnosti. Očekuje se da će ovo pomoći korisnicima da se brinu o svojoj privatnosti prilikom obavljanja prijenosa.

Uz to, Litecoin bi se u budućnosti mogao koristiti za testiranje novih implementacija Bitcoina. To bi sigurno povećalo potražnju za LTC-om i pomoglo mu da dosegne nove maksimume u budućnosti. Vrijedno je spomenuti da je LTC doživio događaj prepolovljenja prije manje od godinu dana.

Zaključak

I Ripple i Litecoin vrlo su korisne virtualne valute za niše na kojima trenutno rade. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke. Ripple radi na tome da financijskim tvrtkama širom svijeta ponudi bolja rješenja. Litecoin se razvija tako da pomogne Bitcoin ljestvici i još više raste.

Jasno je da su oba ova digitalna sredstva imala pozitivan utjecaj na tržište. Litecoin i Ripple zasigurno su virtualni valuti koji bi entuzijasti i investitori trebali posjedovati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map