Što su decentralizirane aplikacije (dApps)?

decentralizirane aplikacije

DApps su decentralizirane aplikacije koje se izvode na vršnoj mreži računala umjesto na jednom središnjem računalu. Ove vrste aplikacija pojavile su se od stvaranja P2P mreža.

Decentralizirane aplikacije su dijelovi koda napisani u pametnim ugovorima koji komuniciraju s blockchainom, a programiran je za kontrolu različitih radnji na spomenutoj mreži obradom vanjskih informacija koje primaju.

Pravila pametnog ugovora izvršava autonomni agent koji djeluje u ime vlasnika, ali bez da vlasnik stvarno poduzima bilo kakve radnje.

Naizgled, decentralizirane aplikacije imaju slična sučelja kao i bilo koja druga web ili mobilna aplikacija.

Ne moraju sve decentralizirane aplikacije funkcionirati pomoću blockchain mreže. Neki dappi samo rade na P2P mrežama koje nisu blockchains, kao što su Tor, BitTorrent, Popcorn Time, BitMessage. No, u ovom ćemo se članku usredotočiti isključivo na dappove temeljene na blockchainu.

Izvor: sourceforge.net

Karakteristike

Postoji nekoliko specifičnih karakteristika koje definiraju bilo koji dapp:

  • Otvoreni izvor: Prvi uvjet koji dapp mora ispuniti je da njegov osnovni izvorni kod bude javno dostupan. dApps mora imati konsenzus koji je neovisan i jednoglasan, što znači da se o svim promjenama mora prvo složiti većina korisnika mreže. Također, kod mora biti dostupan svima za analizu.
  • Decentralizirano: Da bi se izbjegli problemi koji dolaze s centralizacijom, decentralizirane aplikacije moraju imati svoje operacije zabilježene na decentraliziranom blockchainu ili bilo kojoj kriptografskoj tehnologiji koja je po prirodi autonomna.
  • Poticaj: Provjeri valjanosti decentraliziranog blockchaina koji imaju zadatak provjeriti zapise, moraju biti nagrađeni / poticani kripto žetonima na temelju njihovih napora.
  • Konsenzusni protokol: Decentralizirana aplikacija mora imati konsenzusni protokol koji daje kripto žetonu dokaz vrijednosti i također upravlja načinom generiranja tih tokena. Ovaj algoritam mora se složiti s aplikacijskom zajednicom. Na primjer, Bitcoin koristi Proof of Work (PoW), a EOS koristi Proof of Stake (PoS) za generiranje novih kovanica na mreži.

Vrste protokola

Dva najčešće korištena protokola su Proof of Work i Proof of Stake:

Dokaz o radu (POW) omogućuje sudionike mreže da budu nagrađeni na temelju toga koliko su posla uložili u mrežu. Proces rudarstva i njihovo dodavanje u lanac zahtijeva puno energije, a time i blockchain ostaje siguran. Nagrade za rudarstvo su žetoni i distribuiraju se na temelju broja obrađenih transakcija.

Proof-of-share (POS) uključuje zadržavanje i stavljanje žetona, a na temelju iznosa koji imate možete glasati za novi blok.

Izvor: digitaltokens.io

Različite vrste DApps-a

Nisu svi DApps isti, jer mogu imati različite vrste funkcija i različito koristiti blockchain.

  • Decentralizirane aplikacije tipa I. su aplikacije koje se pokreću pomoću vlastitog blockchaina. Bitcoin, Litecoin i drugi altcoins koji su se račvali iz BTC koda primjeri su decentralizirane aplikacije tipa I.
  • Decentralizirane aplikacije tipa II su aplikacije koje se izvode na blockchainu decentralizirane aplikacije tipa I. DApps tipa II moraju izdati vlastite tokene kako bi nagradili sudionike mreže. Kao primjeri, Omni protokol je decentralizirana aplikacija tipa II, kao i većina dap-a zasnovanih na pametnim ugovorima koji se izvode na Ethereum blockchainu.
  • Decentralizirane aplikacije tipa III koristite protokol tipa II za izdavanje tokena potrebnih za njihovo funkcioniranje.

Razlika između DApps-a i pametnih ugovora

Mnogi brkaju dapps i pametne ugovore zbog činjenice da imaju mnogo sličnosti kada je u pitanju funkcija, ali zapravo su to dvije odvojene stvari.

Pametni ugovor je dio softvera koji automatski izvršava uvjete dogovorene između dvije ili više strana i distribuira digitalnu imovinu samo kada su ispunjeni svi zahtjevi.

Decentralizirana aplikacija izvršava slične operacije poput pametnog ugovora, ali ima dvije ključne razlike. Decentralizirana aplikacija nema ograničenje broja sudionika koje može imati. Drugi je kriterij da decentralizirana aplikacija ne mora nužno biti povezana kako bi imala financijski aspekt.

Prednosti DApps-a

Sigurnost je danas veliki problem u tehnologiji. Zbog svoje decentralizirane prirode i upotrebe blockchain tehnologije, DApps su sigurniji.

To je zato što haker nema centraliziranu točku kvara koju može napasti. Ova vrsta ranjivosti već je iskorištavana, što je dovelo do masovnih povreda podataka i velikih novčanih gubitaka. DDoS, SQL ubrizgavanje, XML napadi, krađa identiteta, sve su vrste napada koji iskorištavaju jednu točku neuspjeha aplikacije. S dappsom to više nije problem.

Budući da podaci pohranjeni u blockchainu zahtijevaju da svi njegovi čvorovi provjere valjanost bilo koje nove transakcije, jedan entitet ne može iskoristiti prednost sustava i mijenjati dapp za vlastitu upotrebu.

Haker bi također morao promijeniti sve blokove kako bi sakrio bilo kakve promjene podataka pohranjenih u blockchainu, tako da se ne otkrije njihova aktivnost.

Za razliku od tradicionalnih aplikacija, dappsima nije potrebno središnje tijelo koje će omogućiti transakcije i unijeti promjene potrebne za funkcioniranje platforme. DApps su potpuno autonomni nakon što su u potpunosti lansirani. To omogućuje dapps-ima da rade bez ograničenja koja postavljaju vanjski čimbenici poput korporacije ili vlade.

Decentralizirana aplikacija ne može biti podvrgnuta nikakvoj centraliziranoj kontroli, što znači da je ne može cenzurirati niti kontrolirati bilo koji entitet

Primjeri Dappsa

Augur

Augur je dapp tipa II zasnovan na Ethereum blockchainu koji sudionicima omogućuje da daju tržišna predviđanja. Predviđanja se mogu pretvoriti u “dionice” koje se kasnije mogu kupiti ili prodati.

SiaCoin

Sia je dapp tipa I koji koristi blockchain kako bi ponudio decentraliziranu platformu za pohranu koja koristi “nedovoljno iskorišteni kapacitet tvrdog diska” u svijetu. Projekt koristi vlastiti privatni blockchain.

U osnovi je to tržište za pohranu podataka temeljeno na oblaku i blockchainu. Platforma koristi prazne tvrde diskove i nudi ih kao jeftinu pohranu u oblaku koju svatko može koristiti.

SIGURNA mreža

SAFE mreža je dapp tip III koji služi kao decentralizirano podatkovno središte za pohranu i komunikaciju. SAFE, skraćenica od Sigurni pristup za sve, koristi peer-to-peer tehnologiju kako bi korisnicima mreže omogućila dijeljenje njihove računalne snage. Dapp koristi Omni protokol (dapp tipa II koji se temelji na Bitcoin blockchainu) za izdavanje “Safecoinsa” koji korisnicima mreže omogućuje kupnju pohrane datoteka.

Zaključak

DApps su jedna od najkorisnijih aplikacija blockchain tehnologije. Kako sve više i više aplikacija izlazi na tržište, prirodno je da će se pojavljivati ​​sve više vrsta s novim slučajevima korištenja.

Istaknuta slika: Easy Crypto

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map