Što su stabilni novac? Rješavaju li kripto volatilnost?

Poznato je da je kriptovaluta sklona ekstremnoj volatilnosti, što je rezultiralo brojnim pokušajima pokušaja rješavanja ovog problema. Iako je kriptovaluta zamjenjiva, prenosiva, prikladna, trguje se i vrijedna, ona nema stabilnu vrijednost. Zbog toga su mnoge trgovine i tvrtke oprezno prihvaćale plaćanja u Bitcoinima ili drugim altcoinima jer promjene cijena nisu dobre za svakodnevno poslovanje.

Mnogi su stabilne kovanice smatrali rješenjem problema kripto volatilnosti, ali s druge strane postoje skeptici koji vjeruju da to dovodi do tržišne manipulacije.

Otkako se tržište srušilo u siječnju, stablecoins se probijaju na popisu. Najuočljiviji stabilcoin je Tether, koji trenutno zauzima 8. mjesto po tržišnoj kapitalizaciji, a čija je vrijednost vezana uz američki dolar.

Naravno, na tržištu su se pojavili i mnogi drugi digitalni novčići ove vrste. Ovdje se postavlja pitanje hoće li stabilni novac riješiti nestabilnost cijena na tržištu ili generirati više problema.

Što stablecoins žele riješiti?

S obzirom na to da kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma neprestano fluktuiraju po brzim stopama, nisu svi oduševljeni vožnjom promjenjivih tržišnih valova. Ovdje dolaze stabilni kovanci.

Stablecoins su digitalna imovina koja je stvorena kako bi zadržala relativno konstantnu vrijednost usprkos tržišnim promjenama. Takvi su novčići često vezani uz fiatnu valutu poput američkog dolara ili kolateralizirani u odnosu na druge izvore iz stvarnog svijeta.

Oni su zaliha vrijednosti poput novca koji biste držali na bankovnom računu, a ne neizvjesna investicija. Ovisno o njihovoj vrsti podloge, postoje različite vrste stabilnog novca.

Vrste stabilnih novca

Da bi se kriptovaluta mogla smatrati stabilnim valutama, mora biti poduprta imovinom (ili imovinom) koja predstavlja stvarnu vrijednost. Kao takve postoje različite kategorije stabilnog novca:

Podrška Fiata

Te su kovanice poduprte rezervama, što znači da je njihova vrijednost vezana uz vrijednost imovine pohranjene u rezervi. Tether je vezan uz vrijednost dolara, ali stabilnicoin može biti poduprt bilo kojom vrstom imovine ili valute, poput EURS-a, a koji ima euro.


Kripto-podržani

Neki stabilkoinci koriste kriptovalutu umjesto fiat kao kolateral. Na primjer, Havven koristi svoju izvornu kriptovalutu (HAV) za izradu sigurnosnih kopija svog stabilcoin-a (Nomins).

Višestruke podloge

Stabilnicoin može biti podržan iz više sredstava. Na primjer, Globcoin i X8 valuta vezane su za brojne fiat valute. TrueUSD je također token vezan za američke dolare, ali oslanja se na više bankovnih rezervi, a ne na jednu pričuvu poput Tethera. Postoje i kovanice poput Petroa za koje se tvrdi da imaju rezerve zlata, nafte, plina i dijamanta.

Bez potpore

Neki novčići, kao npr Temeljni protokol (bivši Basecoin) koriste pametne ugovore i druge algoritme za prilagođavanje ponude kao i inflacije i deflacije.

Koje prednosti nude?

Stablecoins bi mogli pozitivno utjecati na određene aspekte kripto tržišta.

1. potiče na usvajanje: Novčić sa stabilnom vrijednošću mogao bi potaknuti ljude da koriste kriptovalutu u svakodnevnim transakcijama. Kriptovalute se široko ne primjenjuju u komercijalne svrhe uglavnom zato što kupci i trgovci ne mogu ovisiti o cijenama. Ako novčić pokazuje stabilnost cijena, možda bi ga više ljudi bilo sklono koristiti.

2. Upotreba u redovnim plaćanjima: Stablecoins bi mogli omogućiti dugoročne ugovore i periodična plaćanja, poput plaćanja stanarine ili zajma. Iako se Bitcoin trenutno koristi za izravna plaćanja, nemoguće je koristiti ga za mjesečna ili godišnja plaćanja.

3. Jednostavna likvidnost za trgovce: Stablecoins bi mogli potaknuti ulagače na više dugoročnih ulaganja na kripto tržištu. Budući da je fiat valuta obično stabilnija, kripto ulagači odlučuju pretvoriti svoju virtualnu imovinu u gotovinu tijekom razdoblja velike volatilnosti kako bi mogli maksimizirati svoju dobit. Ali, razmjena kripto u fiat valutu izuzetno je regulirana, spora i skupa. Tether je dizajniran da bude stabilna zaliha vrijednosti koja se lako može reinvestirati u kriptomarket.

Kakve nedostatke predstavljaju?

Stablecoins također imaju neke nedostatke:

1. Nema transparentnosti: Prednost blockchain tehnologije je u tome što su sve transakcije otvorene i javno pohranjene. S druge strane, stabilnokovanice podržane fiatom koriste privatne rezerve koje nije lako istražiti. Tether nastavlja stavljati u opticaj goleme količine tokena, što neke sumnja da li u svojim zalihama zapravo ima dovoljno USD za to.

2. Gubitak vrijednosti kolaterala: Kod kovanica s kripto-podrškom volatilnost je i dalje problem. Ako se rezerva određenog kriptoa koristi za potporu stabilcoin-a i njegova vrijednost opadne, stabilcoin bi također mogao izgubiti svu vrijednost. Da se takve stvari ne bi dogodile, rezerve moraju posjedovati višak sredstava.

3. Tržišna manipulacija: Budući da su neki stabilkoinci dizajnirani da olakšaju postupak trgovanja, tu se sposobnost može iskoristiti. Tether je optužen za pranje, koji pumpa količinu trgovanja raznim altcoinima zamjenjujući ih za Tether i natrag. Tada berze i web stranice za analizu tržišta prikazuju netočne podatke o trgovanju, što ometa trgovanje paničnim investitorima.

4. Nema potražnje: Čak i ako stabilcoin ima rezervnu podlogu, mogao bi jednostavno postati bezvrijedan kao što se događa mnogim drugim kovanicama. Na tržištu se pojavljuje previše stabilnih kovanica, pa bi stoga mogli brzo biti previdjeni i bezvrijedni.

U zaključku

Trenutno se razvija mnogo stabilnih novčića, a sigurno je da će ih doći još. Iako će tim kovanicama uvijek biti mjesto na kripto tržištu, oni neće samostalno riješiti pitanje volatilnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map