Tron vs Cardano: Usporedba kriptovaluta 2020

Tron vs Cardano

Tron i Cardano dva su dobro poznata kripto projekta, a danas ćemo usporediti dva novčića u našoj usporedbi Tron vs Cardano.

Što je Cardano?

logotip kardanoCardano (ADA) je blockchain treće generacije (s Bitcoin je blockchain prve generacije, a Ethereum blockchain druge generacije). Jedinstven je u kripto prostoru, jer je razvijen korištenjem znanstvene filozofije i recenziranih akademskih istraživanja.

Cardano je stvorio Charles Hoskinson, an Ethereum suosnivač, a razvila ga je japanska tvrtka – EMURGO u partnerstvu s IOHK u 2015. Izvorna kripto platforma, ADA, objavljena je 2017. godine, a prvi sloj imao je postavljenu granicu od 45 milijuna kovanica.

Jeremy Wood i Hoskinson osnovali su IOHK (Input Output Hong Kong), istraživačku i razvojnu tvrtku “posvećenu korištenju ravnopravnih inovacija blockchaina za izgradnju dostupnih financijskih usluga za sve.”

EMURGO je tvrtka koja “razvija, podržava i inkubira komercijalne pothvate koji žele revolucionirati svoju industriju koristeći blockchain tehnologiju.” Tvrtka osigurava većinu sredstava za istraživanje IOHK-a.

Kriptovaluta ADA razvijena je kako bi podržala brze i sigurne transakcije, kao i implementaciju pametnih ugovora.

Što je Tron?

tron logo pngTron je decentralizirani protokol zasnovan na blockchainu koji namjerava pružiti platformu za besplatno objavljivanje sadržaja, kao i tehnologiju distribuirane pohrane.

Projekt je uspostavio Justin Sun, osnivač popularne kineske društvene aplikacije Peiwo s milijunima korisnika.

Protokol omogućava korisnicima da slobodno objavljuju, pohranjuju i posjeduju podatke, a plaća im se njihov sadržaj u TRX-u, izvornom kripto-programu ove platforme.

TRX je pokrenut 2017. godine kao ERC-20 token, ali u lipnju 2018. blockchain je pokrenuo vlastiti mainnet i migrirao sve tokene u svoj vlastiti lanac.

Sun je dobro povezan s Alibabom i Rippleom, a predstavljen je u Forbesovom filmu “30 ispod 30” za Aziju. Osnivač Trona poznat je po svojoj ustrajnoj mrežnoj aktivnosti na Twitteru i društvenim mrežama, gdje religiozno objavljuje o svemu što se odnosi na Tron.

Čak i ako mnogi iz kripto industrije i zajednice ne odobravaju njegovu hype taktiku, uspijeva stvoriti hype za nadolazeće projekte i najave.

Tron vs Cardano: Statistika

Tron je trenutno na 12. mjestu prema tržišnoj kapitalizaciji od 951.226.769 dolara, a obim od 24 trgovine od 1.151.241.784 dolara. Trenutna cijena TRX-a je 0,014265 USD. Kružna opskrba TRX-om iznosi 66.682.072.191 TRX od ukupno 99.281.283.754 TRX.

Cardano je trenutno na 13. mjestu prema tržišnoj kapitalizaciji od 935.401.060 američkih dolara, s 24 obima trgovine od 30.994.032 američkih dolara. Trenutna cijena ADA je 0,036078 USD. Kružna opskrba ADA iznosi 25.927.070.538 ADA od ukupno 31.112.483.745 ADA.

Što se tiče rangiranja, ADA i TRX su vrlo bliski, iako možemo primijetiti da se s dnevnim opsegom trgovanja TRX više trguje.

Tron vs Cardano: Tehnologija i konsenzus

TVMTronov blockchain pokreće TVM (Tron Virtual Machine), što je u osnovi Tronova verzija Ethereum Virtual Machine (EVM). TVM je lagan stroj zasnovan na Turingovom kompletu, koji također implementira koncept širine pojasa kako bi se spriječilo preopterećenje mreže. TRON koristi mehanizam konsenzusa Delegirani dokaz o ulogu ili DPoS.

DPoS je decentralizirani konsenzusni mehanizam koji ne zahtijeva rudarenje, u kojem se nositelji vlasnika TRX-a zalažu za “Super predstavnika” koji su proizvođači blokova na bloku TRON, a predstavnici koji ne rade svoj posao gube svoj položaj.

Cardano se temelji na varijaciji protokola Delegirani dokaz o ulogu nazvanom Ouroboros, koji se smatra jedinim PoS protokolom s matematički dokazanom sigurnošću.

Ouroboros su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu, Sveučilišta Connecticut, IOHK i Tokijskog tehnološkog instituta.

Dionici ADA-e također mogu “glasati i birati” predstavnike koji imaju zadatak izvršiti potvrde bloka umjesto njih.

Iako se čini da Cardano i Tron izvana rade i na DPoS konsenzusu, Cardano je uložio više napora u razvoj vlastitog jedinstvenog konsenzusa. To ADA čini pobjednikom u usporedbi protokola Cardano vs Tron.

Cardano vs Tron: Predviđanja za 2020

logotip kardanoOtkad se Cardano pojavio na tržištu, njegov razvojni tim postigao je značajan napredak. Uz mnoge planove za svoj putokaz, investitori vjeruju da će Cardano moći doseći granicu od 1 dolara u 2020. godini.

ADA je jedinstvena kriptovaluta jer je njezin kôd napisan ispočetka pomoću programskog jezika Haskell, a ima i vlastiti algoritam Proof of Stake, Ouroboros. Te ga značajke čine sigurnijim od ostalih PoS i DPoS kriptoza.

2020. očekuje da ADA objavi svoje ažuriranje Goguen, koje će omogućiti funkcionalnost pametnih ugovora. Carando također namjerava dizajnirati virtualni stroj nazvan IELE koji će promijeniti strukturu budućih blockchain projekata.

logotip tronTRON je iz različitih razloga stvorio kontroverzu i skandal u kripto svijetu. Projekt je optužen za plagijat njihove bijele knjige i koda (navodno iz Ethereuma), a nedavno je bivši suosnivač TRON-a zamjerio projektu zbog previše centraliziranosti.

Također je otkriveno da top 27 reprezentativnih čvorova ima više od 170 milijuna TRX glasova, s tim da većinu kontrolira TRON.

Programeri TRON-a zakazali su svoj putokaz 10 godina unaprijed, što izaziva neke brige oko toga kako će tim moći postići svoje ciljeve.

Tron je fokus usmjerio prema tome da postane dapp platforma, a broj programera i aplikacija u ekosustavu nastavlja bilježiti rast.

Analitičari su Tronu dali medvjeđe prognoze u 2020. godini, ne očekujući da će prijeći granicu od 0,02 dolara.

Tron vs Cardano: Presuda

Iz tehničke perspektive, Cardano ima sastavljeniji tim koji se sastoji od stručnjaka za razvoj i kodiranje, koji osiguravaju polagan, ali stabilan napredak u svom projektu.

Tron je aktivniji u pogledu prisutnosti na mreži i više je povezan sa svojom zajednicom.

Napomena: Ovaj je post izvorno objavljen 3. studenoga 2018. i u potpunosti je ažuriran radi cjelovitosti i istinitosti sadržaja 7. siječnja 2020..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map